Pohjois-Suomi

Lihajalostaja Kylmäsen tuotanto palautuu hitaasti vuoden takaisesta suurpalosta – "Siinä paloi ihan kaikki"

Vuoden takaisen palon jälkiä on yhä nähtävissä Rantsilassa Kylmäsen tuotantolaitosten luona. KUVA: Teija Soini
Pohjois-Suomi 6.11.2018 6:08
Daniel Wallenius

Lihanjalostaja Kylmänen Food Oy:n toiminta palautuu hitaasti vuoden takaisesta suurpalosta.

Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Antti Kylmänen arvioi, että tuotantomäärät ovat 15–20 prosentin luokkaa paloa edeltäneestä ajasta.

– Meillä on kyllä suunnitelmia, mutta kaikkea ei voi missään tapauksessa tehdä kerralla, hän sanoo.

Osa palon jäljistä on yhä raivaamatta. Kylmänen on paloa seuranneen vuoden aikana rakentanut tuhoutuneen tuotantolaitoksensa tilalle muutaman sata neliömetriä uutta tilaa.

– Sinne on esimerkiksi rakennettu hirviteurastamo, ja melkein kauden alusta pääsimme ottamaan eläimiä vastaan.

Lisäksi toimintaan on saatu savustamo, ja muutama viikko sitten yhtiö on saanut veripaltun takaisin tuotantoon. Myös jotkut säilykkeet ovat palanneet valikoimaan.

Ruokamakkaroiden valmistuksen siirto Sodankylään on puolestaan kesken.

– Siellä on aikoinaan valmistettu makkaraa, joten tilaa siellä kyllä on. Koneiden toimitusajat ovat kuitenkin pitkät, Kylmänen sanoo.

Kylmäsen mukaan yhtiö on palkannut toistakymmentä työntekijää takaisin palon jälkeen.

Sekä Sodankylän että Rantsilan tuotantolaitoksiin tullaan Kylmäsen mukaan tekemään laajennuksia, mutta niiden mittakaava on yhä auki.

– Ensi keväänä varmaan rakennetaan lähettämö ja leikkaamo. Eineslinjastosta ei ole vielä tehty päätöstä. Se on iso juttu, joka vaatii paljon tilaa, hän sanoo.

Tuli tuhosi Kylmänen Food Oy:n tuotantolaitoksen 6 000 neliömetrin kokoisen hallin Nelostien varressa Rantsilassa viime vuoden marraskuun 10. päivä.

Tilojen lisäksi palo tuhosi kaiken kaikkiaan noin 250 000 kiloa lihaa sekä 300 konetta. Tulipalon syttymissyynä oli sähkövika, ja palo sai alkunsa tuotantorakennuksen välikatossa sijainneista sähkölaitteista.

– Siinä paloi ihan kaikki, Kylmänen sanoo.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Kylmäsellä kaks kategoriaa tuotteissa, bulkki ja high end. Nyt ollut enenpi vähissä halpiskama, kallista poroa on ollut ja sentään porokärkkäreitä. Tölkkikamaa tässä kaipailtu, hirvisäilykkeet, erikeitot. Uskon, toiminta lähinnä paranee uusien tilojen ja uusien laitteiden astuttua kuvaan.
Punajuuri-pororyynäri aivan ykköshittiä ois, etenkin, kun vegebuumikin. Kun tuotantoa pitää kuitenkin miettiä tehtaita rakennellessa. Nyt ois nimittäin saumaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....että vegetaristi ei syö lihaa. Eli tuo punajuuripororyynäri meni siltä osin reisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun näitä tutkimuksia ja kyselyitä tehdään niin ei ole mitenkään ihmeellistä, että vegetaristiksi itseään nimittävä sanoo syövänsä silloin tälloin pihvin tai kalaa. On niin muotia nyt leikkiä ajanhengessä vegeä, että pakko olla muka mukana vaikka ei ollakkaan tai ollaan vain lisätty kasvisten syöntiä aiemmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vegetaristi ei syö lihaa edelleenkään, mutta kaikki hippiäiset jotka fuulaavat itseään leikkii vegetaristia.
Itse en rehuja syö, vaan karskisti lihaa ja siksi olenkin hyljeksitty yhteiskunnassa, mutta kestän sen kuin mies enkä leiki vegeä, enkä gegeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikiasti köyhille on seki kallista mikä o' porojenvilijelijöille vielä halapaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä kannattavuus? Palon aikoihin katselin julkisia tietoja firmasta ja kovin syvällä ui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylmäsen savuläskiä saa jo ihan kaupoistakin
Ainakin prismoissa on jo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sävulaskiä saapi ku polttaapi kovasti tupakkia ja syöpi makkaraa ja juopi alkohoolia! Hyvää savuläskiä nahan alle tulee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis oletko varma että saat täysin puhdasta. Mitä seurannut uutisointia niin toista mieltä olen. Asiantuntijat ovat kertoneet missä niitä kasviksia kasvatetaan. Ei niin puhdasta paikkaa ole että niissä ei itään lisättyjä aineita ole. Kaikenlaiset myrkyt niihin joutuvat viljelijät kyllä lykkäämään ja hyönteiset tuhoamaan niistä. En menis kehumaan. Jos syöt vaikka poronlihaa, ne ovat täysin luonnonarmoilla, eikä niille anneta lääkeaineita ainoastaan syksyisin kun on porot kerätty aitoihin ne tarkastetaan samalla ovatko kunnossa ja silloin ne saa antibiottia jos tulehduksia on. Jäkälää napsivat metsässä ja sieniä ja kaikkia marjoja. Niissä se vitamiini on, eikä lihassa ole rasvaa. En menis kyllä vaihtamaan. Juureksia kyllä höyrytän ja teen uunissa perunoitten kans patana. Sellasenaan napsin porkkanoita hyvin pestyinä sekä tuorekurkku kelpaa pestynä kuten salaattikin. Siinä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri sieniin ja jäkälään kertyy kaikki se saaste mitä ilmasta tulee sateen mukana ja ilman. Eli poro syö saastetta joka on sitten siinä "laadukkaassa" lihassa. No, makunsa kullakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on ja nämä maantienlaitoja ja suolaa jyrsivät porot nyt ei ole mitään luomulihaa vaikka jsitä sellaisena mainostetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuolan alumiinisulatoista ne vitamiinit jäkälikköön tulee ja tsernobiilin jysäyksestä ja poroille ajetaan rekoilla etelästä muonaa yötäpäivää, sillä ne on kalunneet jäkälikön vähiin. tuo on sitä luomua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä maailma pärjäisi ilman Kylmästäkin.. Joskus pääsin käymään tehtaalla silloisen työni puitteissa ja sille reissulle loppui Kylmäsen tuotteiden syönti.
Joku voi olla eri mieltä, mutta perusasiat pitäisi kuitenkin olla kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kuulla tuollaisesta kokemuksesta, milloinkahan kävit ja mitä näit?

Ainakin siivutettu kylmäsavu-poronlihapaisti on tarjolla olevista tuotteista ehdottomasti laadukkain.

Vaimoni, joka on ruuasta äärimmäsien tarkka, ei muiden valmisteita kelpuuta.

On tietenkin olemassa myös se ns. makuasiatekijä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida vaimosi ymmärtää kuitenkaan laadukkaan ruoan suhteen mitään, jos eineksistä on tuota mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pari vuotta sitten kävin. Ja makuasiahan on se mistä ei kiistellä.. Itse kuitenkin arvostan muitakin elementtejä valmistuksessa, kuin pelkästään makua.
Ja se mitä näin, en enempää avaa asiaa täällä. Hygieniamääräykset pitäisi koskea kaikkia aloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

34
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
28
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
12
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
9
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
9
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
6
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image