Pohjois-Suomi

Lentokone teki pakkolaskun jängälle – yksi henkilö loukkaantui vakavasti

Pelastuslaitos sai hälytyksen onnettomuudesta hieman kello 16 jälkeen. KUVA: Taneli Kärki
Pohjois-Suomi 9.9.2018 17:27 | Päivitetty 9.9.2018 17:43
Heikki Uusitalo

Pienkone teki pakkolaskun jängälle Sodankylässä. Koneessa oli yksi henkilö. Hän loukkaantui vakavasti.

Henkilö oli jumissa koneessa. Pelastuslaitoksen henkilöstö joutui siksi purkamaan konetta, johon tuli muutenkin pahoja vaurioita onnettomuuden vuoksi.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että kyseessä oli ponttoonivarusteinen eksperimental-kone. Tällaiset koneet ovat itse rakennettuja. 

Pakkolaskun syystä ei vielä ole tietoa. Poliisi tutkii asiaa.

Onnettomuuspaikka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Sodankylän keskustasta ja muutaman kilometrin päässä Kieringin kylästä. Lähin tie on noin 200 metrin päässä.

Paikalle hälytettiin pelastuslaitoksen yksiköitä Sodankylästä sekä helikoptereita. Ensimmäisinä paikalla olivat pelastushelikopteri ja ensihoidon helikopteri.

Hälytys onnettomuudesta tuli hieman kello 16 jälkeen sunnuntaina. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

No minkälainen suo se jänkä on, jos se kertoo asian tarkemmin? Minun pitkän kokemukseni mukaan jänkä on Lapissa käytettävä sana mille tahansa suolle. Yleiskielisessä uutisoinnissa pitäisi käyttää sanaa suo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö siellä pohjoisessa satu aika tiheään näitä omateko koneiden onnettomuuksia ne pitäis lailla kieltää ennen kuin sattuu vakavempaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virheellistä uutisointia, - eksperimental-koneet ovat harvoin täysin itse rakennettuja! Lentokonetehtaat niitä enimmäkseen tekee.
Autoilu pitäisi lailla kieltää, kun on sattunut näitä vakavia onnettomuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eksperimental -koneet ovat usein itse rakennettuja tai rakennussarjasta koottuja, jutun teksti on suunnilleen oikein. Ultrakevyet ovat sitten usein tehdastekoisia valmiiksi asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Experimental-lentokone on esimerkiksi ilma-alus, josta vähintään 51 prosenttia on rakentanut harrasterakentaja tai voittoa tavoittelematon amatööriyhdistys omiin tarkoituksiinsa ja ilman kaupallisia tavoitteita.

Experimental-lentokoneiden ylläpito on halvempaa, koska ne eivät vaadi lentokonemekaanikon lupakirjan omaavaa ihmistä konetta huoltamaan vaan omistaja huoltaa koneensa itse. Tekniikaltaan nämä ovat hieman yksinkertaistettuja, ja halvemmista osista koottuja.

Vastaavasti koneen käyttö on rajoitettu, esimerkiksi kaupallinen lentotoiminta kyseisillä koneilla ei ole sallittua. Lentolupakirjaa varten tarvitaan vähintään 25 koululentotuntia. Lupakirja on voimassa viisi vuotta. Suomessa oli vuoden 2004 lopussa 867 ULB-lentäjää. Koulutus vastaa ilmailumääräyksen vaatimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin. Rakentamista tulee jopa kannustaa, jotta rakentajat onnistuvat ensikerralla paremmin. Ilmailu on erittäin hyvä harrastus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jänkä on jänkä, mutta jänkhän pudothan. Se Jänkhä-rock on täysin väärin, missä lie pieruissa annettu nimi tapahtumalle, sillä perusmuodossa siihen ei tule hoota. Terveisin Lappilainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussakin oli kssarihittien syntyaikaan Sanginjoella Raimo Päätalo, joka rakensi koneita volkkareista ja Helsingin teräskalusteen tuotteista. Eikä hänelle sattunut onnettomuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava keli ja kokenut ppl-pilotti. Mystistä. Yhteinen nimittäjä tapahtumille on, että lentäjä on ammattilainen tai ainakin hyvin kokenut. Harrastelijat kai sitten ovat varovaisempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauankohan pelastajien ja poliisin sekä muun viranomaistoiminnan kesti tulla onnettomuuspaikalle.? Kaikenlaiset eksprrimenttaalitouhut taajamiin tai keskuksiin, ettei aiheuta liikaa kuluja tai sido pelastajien aikaresurssia. Ellei aiheuta liikaa vaaraa sivullisile.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, ja näitähän on nykyään yhtenään. Ettei vuosi tai pari vuotta sitten viimeksi ;)
Samoin kaikki vaeltelijat ja marjastajat pois taajaman ulkopuolelta keskikaljakuppiloihin. Pysyy verokertymä positiivisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jängällä voi alle jäädä sorsa, keskuksissa kasa ihmisiä. Että tuota jotta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapissa on ilma muuttunut ohueksi, kun jo kolmas pienkone putosi lyhyen ajan sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jarkko Suolla alias peppone palijas Lauri Tähkän jätettyä Elonkerjuun, ei sillä ollu muuta hittiä, kuin Viistäköön siipi maata. Tuskin vaikutusta lentoyoimintaan ja sen onnettomuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Elonkerjuun kappale on tuo "Viistäköön siipeni maata" ei Lauri Tähkän..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla Lapin kansan tekemä uutinen. Silti olisi hyvä käyttää sanaa "suo".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me lappilaiset aivan yleisesti sanomme suota jängäksi, väylän varressa se taitaa olla jänkkä. Näkyihän tuo ymmärretyksi tulleen, vaikka hieman kaihersikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
18:30
Brittiteini Shamima Begum liittyi Isisiin neljä vuotta sitten – nyt perhe yrittää saada Begumin vauvan Britanniaan Tilaajille
120
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
35
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
33
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
28
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
25
SK: Ministeri Berner ei ilmoittanut virkamieseettiselle neuvottelukunnalle siirtymisaikeistaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image