Pohjois-Suomi

Leipämaitoa ja leipäjankkia – vanhan ajan lohturuoka muistuu monen mieleen

Lukija kertoo, että ennen oli tapana paloitella hieman kuivahtaneet ruisleipäsiivut keitetyn maidon joukkoon. Mukaan laitettiin ripaus suolaa ja nokare voita. KUVA: Vanhojen muistelija / Lukijan kuva
Pohjois-Suomi 1.3.2018 17:50 | Päivitetty 1.3.2018 17:52
Kaleva

Kalevan lukija Raahesta lähetti kuvan ruuasta, jossa hieman kuivahtaneet ruisleivänsiivut on liotettu maidon joukkoon. Mukaan on laitettu myös hieman vaaleaa leipää, ripaus suolaa ja nokare voita. Keitos on kuulemma hyvää.

Etelä-Pohjanmaan järviseudulla lapsuutensa viettänyt lukija kertoo, että ennen leipämaidossa aineksina olivat tumma reikäleipä ja lehmien täysmaito. 

– Mitään ei laitettu hukkaan, siksi vanhat leivätkin käytettiin hyväksi. Lapsuuden maut muistuvat hyvin mieleen, lukija selittää.

Hän kertoo miehensä Keski-Pohjanmaan Vetelistä kaipaavan oman seutunsa perinneruokaa joulupataa, johon oli käytetty lihaa, veripalttua ja leipäjuustoa.

Leipäjankkia tarjolla ravintolassa

Leipämaitokeitto on ilmeisesti toinen eväs kuin oululaisten oma leipäjankki.

Leipäjankkia on uskollisesti tarjolla oululaisessa ravintola Sarkassa, perinneruokalistalla leipäjankki on merkitty keskiviikon ruuaksi. Ravintolasta jopa varataan pöytiä, jotta päästään leipäjankin makuun. 

Sarkan ravintoloitsija Aino Lehtosaari kertoo, että leipäjankki on perinteinen oululainen hellittely- ja lohturuoka. Se valmistetaan liottamalla kuivat leivänkannikat yön yli vedessä.

Leipäjankki näyttää puurolta. KUVA: Antti Reponen

Ruisleipää ja vähän hiivaleipää pilkotaan kattilan pohjalle ja leipäkuutiot peitetään vedellä. Jankki saa lihaisen maun silavasta ja pekonista, joita lisätään joukkoon. Haudutettu leipäjankki paistetaan läskin kanssa kattilassa.

– Mikä keitetyn paistaa, se makean maistaa, Lehtosaari naurahtaa. 

Leipäjankki tarjoillaan sipulisilpun, voisilmän ja kylmän maidon kanssa. 

Oulussa toimii oma Jankkiyhistys puheenjohtajanaan Markus H. Korhonen. Yhistyksen kokouksessa puhutaan Oulun murteella ja syödään tietysti leipäjankkia. 

Kerro meille, mikä on eksoottisin perinneruokakokemuksesi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Meiläpä päin juuaan kesälä Juhannussimaa, joka on ylikäynyttä wappusimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se ompi oikia karkia TALAKKUNA aamulla parasta VOI silimäin kanssa .Ei sa olla mittää jauhua vaan semmosta ku ompi pannujauhatus pöönit noin suurin piirtein ja tummaksi leivinuunissa paistettunna net jyvätkin ,niinkuin kerroinkin ehkä,kin . Saa aamusta pötsi toimintaa ei tartte ostaa puluvereita pöntölle kään mennäkseen hänen,kään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän saa ostaa muutamasta kaupasta Oulusaki. Pietolan puurotalkkunaa. Ja voi sen tehä nykyaikasestikki mikroaaltouunisa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mummu keitti leipäjankkia ei lattanut kuivia leipiä hukkaan ja teki itse leipäjuustoa ja leipoi leipää ja juhannusjuustoa nythän voi ostaa valmiina kaupasta ennen vanhaan nähtiin vaivaa ruoan tekemiseen ja leipoi pitkoa ja paistoi pannukakkua tällaisia ruokia en tiedä onko näissä vitamiineja kun hedelmiäkin tarvitsee syödä mutta marjoja kyllä pomittiin metsästä ja sieniä että miten terveellistä tällainen ruoka on mutta ei tämä kyllä eksoottinen ole muttä nälkä siirtyy varmasti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leipäjankkia teki äiti 1960-1970-luvuilla. Maukasta ja hyvää oli! Ruis-, ohra- ja kauraleivistä jäi usein leivänkantoja, jotka kuivattiin ja niistä syntyi herkullinen leipäjankki veteen ja päälle lusikallinen suolaista voita. Leivät muuttuneet pullavista lätysköiksi ja perunahiutaletta tungetaan joka leipätaikinaan. Ei niistä saa leipäjankin aineksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsuudessa 60-luvulla Kemijärvellä syötiin usein iltasella kauraryyneistä, sokerista ja maidosta sekoitusta keittämättä.
Ruisleivän tai näkkärin päälle monesti vain sinappia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli siinä pentuna ( 50 - 60 -luvulla) perinteeseen vaihtelua kun sai joskus leipäressua. Se perinne taas oli jokatoinen päivä kaurapuuroa ja jokatoinen päivä edelliseltä päivältä jäänyt kaurapuuro leivinmargariinissa paistettuna. Onneksi oli kouluruoka, kaikki muiden inhokit kelpasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se entisaikanen kaurapuuro ei ollu hyvvää. Sejasa niitä kovia kuorenpalasia ja ne pisteli... Nyt on hyvvää kyllä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin unta että mummo ois paistanu valurautapannussa läskiä voissa ja siihen kuivia ruis ja hapanleivän kannikoita ni kuola valu suupielistä ku heräsin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs oululainen tuttuni väitti, että jankkiin laitettiin myös homeiset leivät! Ei kai, itse en ainakaan ole kuullut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei meillä laitettu hommeisia ruokiin. Ne meni tunkiolle. Paitti ku olin yhesä talosa heinäntekoaikaan renkinä niin sielä neki syötiin. Koitin valita vähiten hommeisia. Ei kai sattunu myrkkyjä ku ei etes maha menny sekasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muistan kyllä leipäjankin 60 luvulta mutta makua antoi vielä sekaan laitettu sian liha käriste kattila oli tyhjä alta aika yksikön samoin rössypotut kyllä oli hyvää ja terveellistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

syötiin ennen maitokeittoa.Kuumaan maitoon kuivat ruisleivän palat ja haudutettiin pehmeiksi,syötiin voisilmän kanssa.Oli lapsuudessa tavallinen arkiruoka.Toinen oli maitopottu,perunapalat keitettiin vedessä,maitoa päälle,kuumennus.Lautaselle voisilmä ja sipulia jos oli.Olisivat nykyäänkin hyviä ja toimivia ruokia mutta ei tule tehtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kahavin sekkaan laitettiin pullaa ja palijo sokeria taikka kahavia ja leipäjuustoa niin oli hyvvää ja kirjotetaan oulun murteella ehottomasti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kukas ne pullamössösukupolven immeiset on ruokkinut? Aivan oikein - te aiempien sukupolvien edustajat. Iteppä syötitte niille vaan pullamössöä. Ei kai ne voi muusta tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä lapsena puhuttiin leipäpaistista. Eli kuivia leivänpaloja liotettiin vedessä ja paistettiin voin kanssa puuromaiseksi mössöksi. Oli köyhän lapsiperheen hätäapuherkku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image