Pohjois-Suomi

Lauantai oli alkukesän ukkosvilkkain päivä - eniten salamoi ja satoi Pohjois-Suomessa

KUVA: Esa Palmi
Pohjois-Suomi 8.6.2019 21:49 | Päivitetty 8.6.2019 22:03
Eliisa Aikkila, Katri Keskitalo

Lauantai oli tähän mennessä kesän ukkosvilkkain päivä. Maasalamoita laskettiin koko maassa yhteensä yli 15 000. 

– Sisämaassa on ukkostanut kunnolla, kertoo päivystävä meterologi Juha Jantunen Ilmatieteen laitokselta. 

Kaikista eniten salamoi Pohjois-Pohjanmaalla. Salama löi maahan lauantain aikana noin 3800 kertaa. Muun muassa Koillismaalla ukkonen oli paikoin rajua. Myös Oulun seudulla ukkosti jonkin verran lauantaina aamupäivästä.

Toiseksi vilkkainta salamointi oli Lapissa, jossa maasalamoita laskettiin noin 2400.

– Etelä- ja Keski-Lappi oli ukkosvapaata aluetta, mutta Pohjois-Lapissa rytisi, Jantunen kertoo. 

Pohjois-Pohjanmaalla rankimmat sateet

Salamoinnin lisäksi myös kovimmat vesisateet saatiin Pohjois-Pohjanmaalla. Pyhäjärvellä satoi 17 milliä, Ylivieskassa 16 milliä ja Pudasjärvellä 15 milliä.

Lisää ukkosia ja sateita on odotettavissa vielä huomenna. 

– Aamupäivän ja alkuiltapäivän aikana tulevat tämän helteen viimeiset ukkoset, sitten sää rupeaa rahoittumaan, Jantunen sanoo. 

Ukkonen ei tehnyt paljon tuhoja

Vilkas salamointi ei kuitenkaan aiheuttanut kovinkaan paljon tehtäviä Pohjois-Suomen pelastuslaitoksille: Oulun, Jokilaaksojen ja Lapin pelastuslaitokset suorittivat yhteensä vain noin 9 salamoista aiheutunutta tehtävää perjantai-iltana. 

Oulun pelastuslaitoksen tehtävistä viisi sijoittui Muhokselle ja yksi Tyrnävälle. Kaikki Tyrnävän tehtävät johtuivat kaatuneista puista ja Muhoksen tehtävä tuleen syttyneestä sähkömuuntajasta. Pelastuslaitos raivasi puut ja sammutti muuntajan. 

Jokilaaksojen alueella salamointi työllisti vain yhden tehtävän verran: salama sytytti muutaman neliön kokoisen maastopalon Haapajärven Harakkaperäntiellä. Pelastuslaitos kävi paikalla sammuttamassa palon. 

Lapin pelastuslaitoksen alueella salamat sytyttivät kaksi tulipaloa. Toinen paloista syttyi Posiolla, kun salama iski puuhun. Toinen paloista syttyi sodankyläläisen voimalaitoksen patokopissa, jonka kaapeli kärähti ilmeisesti salaman voimasta. Pelastuslaitos kävi paikalla sammuttamassa palot. 

Juttua päivitetty kello 22:03: päivitetty salamoiden määrä. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Söin grillimakkaraa lauantaina. Pieretti kovasti klo 23:35. Ilmeisesti johtui säätilastakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meillä on täysi syy epäillä, että ilmaisutieteellinen laitos on tämän salahankkeen takana. Rovaniemen Viassakaan ei jyrähtänyt kertaakaan ja sehän on merkki siitä, että muuallakaan ei voinut jyristä ukkonen. Mikä tämän kaiken tarkoitus sitten lieneekään, niin se kyllä selviää ajan kanssa. Ilmaston muutosskeptikot epäilevät, että näin kansaa harhautetaan. Mistä, sitä he eivät ymmärrä itsekään. Toteavat vain, että paras epäillä kun muuhun ei rahkeet riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei oulussa ainakaan montaa kertaa jyrähtäny vai oonko muissa maailmoissa :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

33
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
29
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
28
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
24
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
21
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
19
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image