Pohjois-Suomi

Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä tek­no­lo­gia­mi­ne­raa­le­ja Lapista – yli 2000 ne­liö­ki­lo­met­rin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Kuusamoon ja Posiolle kobolttikaivoksia suunnitteleva Latitude 66 Cobalt Oy on tehnyt varausilmoituksen etsiäkseen mineraaleja Lapissa. Kuvassa Latitude 66 Cobaltin toimitusjohtaja Thomas Hoyer Kuusamossa. KUVA: Jani Väisänen
Pohjois-Suomi 23.8.2019 11:45 | Päivitetty 23.8.2019 16:55
Mirko Siikaluoma

Latitude 66 Cobalt -yhtiö kertoo jättäneensä Tukesille 2070,22 neliökilometrin aluetta koskevan varausilmoituksen. Alue, jolta Latitude 66 Cobalt haluaa selvittää geologista rakennetta ja suorittaa teknologiamineraaleihin liittyvää malminetsintää levittäytyy Rovaniemen, Tervolan, Ranuan ja Kemijärven alueille.

Yhtiö tekee parhaillaan laajaa geologista tutkimusta Posion, Kuusamon ja Sallan alueilla ja valmistelee kobolttikaivoksia Kuusamoon ja Posiolle.

Varausilmoituksen alue kuuluu Peräpohjan liuskevyöhykkeen itäiseen alueeseen. Latitude 66 -yhtiön hallituksen jäsen, geologian professori Steffen Hagemann pitää Peräpohjan liuskevyöhykettä geologisesti kiinnostavana ja toistaiseksi hyvin vähän tutkittuna alueena.

– Alue muistuttaa rakenteeltaan Kuusamon liuskevyöhykettä, molemmat alueet ovat syntyneet maankuoren historian näkökulmasta samoihin aikoihin ja ne ovat mineraaliesiintymiltään saman tyyppisiä. Tämä antaa olettaa tiettyjä asioita, jotka haluamme nyt tieteellisesti selvittää, Hagemann toteaa.

Vuonna 2017 perustettu Latitude 66 Cobalt etsii Suomen maaperästä erityisesti akkuteknologiaan tarvittavaa kobolttia. 

Korjattu kello 16.54: Ko. alue on 2070,22 neliökilometriä eikä hehtaaria.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Eipä taida kaivoslaki keretä tähän tappaukseen, ja näin menee jälleen iso lohko suomalaista kansallisomaisuutta globalismin alttarille. Koboltti-luvan varjolla kaivellaan sitten muutkin arvomineraalit "talvivaaran malliin".
Suomi ja suomalaiset ovat hyvä esimerkki kuinka vieraitten valtojen alistama ja pamputtama kansa ei uskalla nousta auktoriteetejä vastaan. Hakkapeliittojen kurja kohtelu, sekä nuijasodan väkivaltainen lopetus ovat vielä historian kirjoissa, nyky ihmiset eivät vain tiedä niistä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herätkää kansalaiset tämän tuhon tieltä,tehdään jotain tämän riistämisen ja saastutuksen kourista irtautumiseen,kun raha on sokaissut ihmismielen kun luonnon raiskauskaan ei ole rikos nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sitten pitää aloittaa turismista. Lopetetaan turismi ja säästetään luontoa eikä anneta turistien raiskata luontoa laskettelurinteillä, mönkijöillä, lumikelkoilla ja turhalla lentämisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska uutisessa ei mainittu mitään tämän kaivosyhtiön taustoista, täytyi hieman googlailla. Nopealla tiedonhaulla selvisi, että Latitude 66 on australialainen kaivosyhtiö. Sen Suomen toimintoja varten on perustettu Latitude 66 Cobalt Oy, joka on australialaisen emoyhtiön 100 % omistama tytäryhtiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjalaisilla ja venäläisillä on öljyä ja toisella on myös maakaasua, myyvät sitä. Menestyvät. Suomi antaa kaiken pois ilmaiseksi ja valittaa ettei ole rahaa, näyttää olevan muille jaettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessa on nyt otettava esimerkkiä Trumpista.
Suomi ensin.
Meillon liikaa noita sosialisoijia vasemmalla ja samanlaisia oikealla.
Niin ja Keskustalla tuo tuulimyllypekkarinen ja tyttärensämiehentuulimylly busines
Ja mistä pirusta noita kaikenmaailmankataisia tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti saahan sinne Kuusamoon kaivos. Sivukivet voitas ajaa Rukan huipulle ja nostaa sen korkeus uusiin sfääreihin. Näin hyötys matkailukin. Ja Kuusamo vois hakea ölymppialaisia. Suomi nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parin vuoden jälkeen yhtiö tekee konkurssin kannattamattomuuden vuoksi: Suomessa polttoaine on liian kallista kaivostyöhön. Jäljelle jää pilattu pohjavesi ja maasto sekä poronhoitoalue. Tilalle tulee kiinalaisia jotka eivät todellakaan välitä mihin jätteensä kippaavat ja valtio maksaa vielä tietty tukea niille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saadaan muutamille kymmenille oppisopimuspaikat jonka jälkeen töitä täytyy tehdä minimipalkalla ja vesistöt likaantuvat iäksi pilalle, puhumattakaan maastosta tai eläimistä. Eikö tuolta löytyisi liito-oravia tai harvinaisia sieniä et saataisiin tälle stoppi??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erotaan EU:STA ja liitytään kaikki Perussuomalaisiin.Suomeen voi tulla tällä hetkellä kuka vaan ja viedä toisten maat ja irtaimen omaisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:sta saa hyvät tuet ja se on monen Keskustalaisten mieleen.Ennen ei ollut tukia ja ihmiset pärjäsivät hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Geologian tutkimuslaitos on aikanaan kartoittanut Suomen maaperän, niin nyt varmaan me aletaan tienaamaan näitä investointirahoja takaisin kun "rahamiehet" tulee louhimaan ajankohtaan sopivia malmiesiintymiä ylös?
Suomen malmivarat on meidän suomalaisten kansallisomaisuutta samalla tapaa kuin raakaöljykin!, mitä ei pidä antaa ilmaiseksi maailmalle, pelkästään työllisyyteen vedoten! Nuo malmivarat on Suomen "öljyvarantoja", niitäkään ei jaeta ilmaiseksi!
Tämän asian ja faktan kun joku saisi vielä poliittisille päättäjillekin jotenkin ymmärrettävästi selitettyä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmmmm.... Löytyisiköhän jostakin suomalainen yhtiö, joka rohkenisi edes ajatella kaivostoimintaa? Outokumpu, Neste OyJ? Kaikki muut lienee jo myyty ulkomaisille omistajille pikavoittojen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojelualue kattamaan koko pohjoisen Suomen. Lakkaa saastuttaminen ja ulkomaalaisten touhuilu ja varojemme riisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
54
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
40
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
26
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
22
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image