Pohjois-Suomi

Lapissa lentää uusi Aslak

Pohjois-Suomi 25.10.2002 0:00
Kari Alaluusua
Lapin Pelastushelikopterin Tuki on saanut käyttöönsä uuden helikopterin. Uusi Aslak on BO 105 CBS-4 Bölkow, joka on yhteiseurooppalaiset ilmailumääräykset täyttävä kaksimoottorinen helikopteri. Tukiyhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Anneberg sanoo uuden kopterin olevan aikaisemmin käytössä ollutta nopeampi ja työympäristöltään parempi.

"Helikopteri on yhdistyksen historiassa neljäs ja toinen kaksimoottorinen. Aslakin toiminta aloitettiin vuonna 1998 nimenomaan kaksimoottorisella helikopterilla", hän kertoo.Monipuolinen
varustus


Pelastushelikopteri Aslakin tukikohta on Sodankylän lentoasemalla, mihin keväällä valmistui uusi helikopterihalli. Asemapaikaltaan Aslak saavuttaa Lapin keskeisimmät matkailukeskukset noin puolen tunnin lentoajalla.

"Aslak hälytetään tehtäväänsä pääsääntöisesti Lapin hätäkeskuksen tai Pohjois-Suomen lentopelastuskeskuksen kautta. Hätäkeskuspäivystäjä päättää onnettomuuspaikalta saamiensa tietojen perusteella paikalle hälytettävät pelastustoimen yksiköt. Yksi käytettävissä olevista yksiköistä on Aslak, joka hälytetään tarvittaessa samanaikaisesti muiden yksiköiden kanssa", Anneberg kertoo.

Aslakin miehistöön kuuluvat lentäjä, lentoavustaja ja sairaanhoitaja. Miehistö on mukana kaikilla lennoilla, joten esimerkiksi etsintätehtävässä potilaan hoito pystytään aloittamaan jo maastossa ja tarvittaessa kuljettamaan hänet suoraan lopulliseen hoitopaikkaan.

Aslakin varusteisiin kuuluvat muun muassa kattavat ensihoitovälineet, lämpökamera, tehokas etsintävaloheitin ja pelastustoimen yhteysvälineet. Lapin Pelastushelikopterin tukiyhdistyksellä on lämpökamerapäivystys Pohjois-Suomen lentopelastusalueella.Aslak päivystänyt
jo yli kaksi vuotta


Helikopterioperaattorina toimii lappilainen helikopteriyhtiö Heliflite Oy, joka on yksi kolmesta suomalaisesta yhteiseurooppalaisten ilmailumääräysten mukaisen HEMS -toimiluvan haltijasta. "Kiireelliset lääkintälennot, HEMS, ovat kolmasosa Aslakin tehtävistä. Loput ovat etsintä- ja pelastustehtäviä. Kesäisin teemme myös sammutuslentoja", Anneberg sanoo.

Lapin Pelastushelikopterin tukiyhdistyksellä on toimistotilat Sodankylän lentoasemalla. Muualla vakinaisesti asuvaa henkilöstöä varten lentokentän läheisyydessä on vuokrattu kaksi rivitalohuoneistoa. Lisäksi hallissa on tilat helikopterin lennonvalmistelua varten, missä ennen lähtöä tarkistetaan sää, varmistetaan kohde sekä selvitetään muut lentotehtävän suunnitteluun vaikuttavat asiat.

"Aslak on ainoa pelastushelikopteri Lapissa, joka on ollut jatkuvassa päivystyksessä vuoden 2000 syyskuusta lähtien. Aslakin lentoringissä on yhteensä 15 henkilöä", Anneberg kertoo.

Lentoavustajat ja sairaanhoitajat ovat yhdistyksen palkkalistoilla. Lentäjät ovat operaattorin palkkaamia. Lisäksi yhdistyksen rahankeräystä hoitaa yhdeksän henkilöä.

Anneberg kertoo, että pelastushelikopteri Aslakin ulkoiset puitteet kuten toimitilat, kalusto, välineet ja menetelmät ovat tyydyttävässä kunnossa. Sen sijaan toiminnan rahoituksen osalta yhdistys on vielä kaukana tyydyttävästä.

"Teemme yhteiskunnallista työtä ja toivomme, että yhteiskunta jo ensi vuonna ottaa hoitaakseen suuremman osuuden kulurahoituksestamme. Merkittävä osa rahoituksestamme tulee edelleen keräysvaroista", hän kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onneksi Aslak on toiminnassa. Aslak on pelastanut vuosien varrella satoja, ellei tuhansia ihmishenkiä. Tuen Aslakin toimintaa henkilökohtaisesti niin kauan kun tarvii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image