Pohjois-Suomi

Lapissa lentää uusi Aslak

Pohjois-Suomi 25.10.2002 0:00
Kari Alaluusua
Lapin Pelastushelikopterin Tuki on saanut käyttöönsä uuden helikopterin. Uusi Aslak on BO 105 CBS-4 Bölkow, joka on yhteiseurooppalaiset ilmailumääräykset täyttävä kaksimoottorinen helikopteri. Tukiyhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Anneberg sanoo uuden kopterin olevan aikaisemmin käytössä ollutta nopeampi ja työympäristöltään parempi.

"Helikopteri on yhdistyksen historiassa neljäs ja toinen kaksimoottorinen. Aslakin toiminta aloitettiin vuonna 1998 nimenomaan kaksimoottorisella helikopterilla", hän kertoo.Monipuolinen
varustus


Pelastushelikopteri Aslakin tukikohta on Sodankylän lentoasemalla, mihin keväällä valmistui uusi helikopterihalli. Asemapaikaltaan Aslak saavuttaa Lapin keskeisimmät matkailukeskukset noin puolen tunnin lentoajalla.

"Aslak hälytetään tehtäväänsä pääsääntöisesti Lapin hätäkeskuksen tai Pohjois-Suomen lentopelastuskeskuksen kautta. Hätäkeskuspäivystäjä päättää onnettomuuspaikalta saamiensa tietojen perusteella paikalle hälytettävät pelastustoimen yksiköt. Yksi käytettävissä olevista yksiköistä on Aslak, joka hälytetään tarvittaessa samanaikaisesti muiden yksiköiden kanssa", Anneberg kertoo.

Aslakin miehistöön kuuluvat lentäjä, lentoavustaja ja sairaanhoitaja. Miehistö on mukana kaikilla lennoilla, joten esimerkiksi etsintätehtävässä potilaan hoito pystytään aloittamaan jo maastossa ja tarvittaessa kuljettamaan hänet suoraan lopulliseen hoitopaikkaan.

Aslakin varusteisiin kuuluvat muun muassa kattavat ensihoitovälineet, lämpökamera, tehokas etsintävaloheitin ja pelastustoimen yhteysvälineet. Lapin Pelastushelikopterin tukiyhdistyksellä on lämpökamerapäivystys Pohjois-Suomen lentopelastusalueella.Aslak päivystänyt
jo yli kaksi vuotta


Helikopterioperaattorina toimii lappilainen helikopteriyhtiö Heliflite Oy, joka on yksi kolmesta suomalaisesta yhteiseurooppalaisten ilmailumääräysten mukaisen HEMS -toimiluvan haltijasta. "Kiireelliset lääkintälennot, HEMS, ovat kolmasosa Aslakin tehtävistä. Loput ovat etsintä- ja pelastustehtäviä. Kesäisin teemme myös sammutuslentoja", Anneberg sanoo.

Lapin Pelastushelikopterin tukiyhdistyksellä on toimistotilat Sodankylän lentoasemalla. Muualla vakinaisesti asuvaa henkilöstöä varten lentokentän läheisyydessä on vuokrattu kaksi rivitalohuoneistoa. Lisäksi hallissa on tilat helikopterin lennonvalmistelua varten, missä ennen lähtöä tarkistetaan sää, varmistetaan kohde sekä selvitetään muut lentotehtävän suunnitteluun vaikuttavat asiat.

"Aslak on ainoa pelastushelikopteri Lapissa, joka on ollut jatkuvassa päivystyksessä vuoden 2000 syyskuusta lähtien. Aslakin lentoringissä on yhteensä 15 henkilöä", Anneberg kertoo.

Lentoavustajat ja sairaanhoitajat ovat yhdistyksen palkkalistoilla. Lentäjät ovat operaattorin palkkaamia. Lisäksi yhdistyksen rahankeräystä hoitaa yhdeksän henkilöä.

Anneberg kertoo, että pelastushelikopteri Aslakin ulkoiset puitteet kuten toimitilat, kalusto, välineet ja menetelmät ovat tyydyttävässä kunnossa. Sen sijaan toiminnan rahoituksen osalta yhdistys on vielä kaukana tyydyttävästä.

"Teemme yhteiskunnallista työtä ja toivomme, että yhteiskunta jo ensi vuonna ottaa hoitaakseen suuremman osuuden kulurahoituksestamme. Merkittävä osa rahoituksestamme tulee edelleen keräysvaroista", hän kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onneksi Aslak on toiminnassa. Aslak on pelastanut vuosien varrella satoja, ellei tuhansia ihmishenkiä. Tuen Aslakin toimintaa henkilökohtaisesti niin kauan kun tarvii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:33
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
48
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image