Pohjois-Suomi

Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Re­von­tu­li­ky­läl­leen myös oman kesänimen

KUVA: Helena Sahavirta
Pohjois-Suomi 23.8.2019 21:20
Helena Sahavirta

Markku Inkilä kehitti Saariselällä sijaitsevalle Revontulikylälleen myös ”kesänimen”.

Kesämatkailun myyminen ei ole helppoa, vaan pikemminkin haastavaa ja pulmallista varsinkin Pohjois-Lapissa, jossa ei ole huvipuistoja eikä Muumimaailmaa. Toimitusjohtaja Markku Inkilä kyllä myisi, ja sitä varten hän antoi Revontulikylälleen kesänimeksi Midnight Sun Village.

– Talvinimi Northern Lights Village leviää helposti ympäri maailmaa, sillä revontulten ainutlaatuisuudella on vetovoimaa. Kesää on kuitenkin muuallakin ja myynnissä kilpaillaan aurinkorantojen ja muiden lämpimien paikkojen kanssa, Inkilä huokaa.

”Tuplabrändillä” kokeillaan sitä, mikä vaikutus keskiyön auringolla olisi nimessä.

– Kesä oli ennen Pohjois-Lapin matkailun kärkituote, mutta nykyään siltä puuttuu kysyntää. Sille pitäisi löytää vetoa, mutta yötön yö ei ole revontulten veroinen ilmiö. Puhdas ilma ja vesi eivät vielä ole vetovoimatekijöitä, koska ihmiset eivät ymmärrä, kuinka puhdasta ilma voi olla, Inkilä haistelee tuulia.

Markkinoinnin kehittämistä haittaa myös majoitusten kesäaikainen polkumyynti, joka vie hänen mielestään pohjaa arvostukselta. Jonkinlainen pullonkaula ovat myös hyttyset ja paarmat.

Leirintäalueille, huoltoasemille ja kaupoille pohjoisen kesä on jo nyt hyvän myynnin aikaa. Myös Inarijärven risteilyt myyvät hyvin, mutta safariyrityksille kesä on lähinnä luppoaikaa, sillä suomalaiset retkeilevät luonnossa omin päin.

– Kesän viileys ja pohjoisen puhtaus ovat mukavia ajatuksia, mutta näkyvyyden saaminen ja kiinnostuksen herättäminen on vaikeampi asia. Yötöntä yötä ei mielletä samalla tavalla äärimmäiseksi ilmiöksi kuin revontulia.

Saariselällä tämä syksy on myynyt erinomaisesti ja revontulikausi alkoi jo 20. elokuuta, kun yöt olivat tarpeeksi pimeitä.

– Marraskuun myyntiä voidaan jo verrata joulukauden myyntiin, Inkilä kehaisee.

Northern Lights Village on perustettu kolme vuotta sitten: lasikattoisia revontulikotia on 80, lisänä kotaravintola- ja safarirakennukset. Kysyntä oli jo ensimmäisenä talvena niin kova, että revontulikotia jouduttiin tilaamaan lisää kesken kauden. Ravintola ja vastaanotto laajennettiin viime vuonna.

– Huippusesonki kestää sata päivää ja ne on myyty loppuun kaksi vuotta eteenpäin.

Inkilä on käyttänyt markkinoinnissa myös saksalaista bloggaria, joka toi viime talvena kuvillaan ja videoillaan paljon näkyvyyttä. Inkilä aikoo kokeilla bloggareita myös kesämyynnissä.

– Matkanjärjestäjiin pitää olla hyvät suhteet ja asiakaspalvelun erinomaista niin, että yritys kerää hyvät pisteet asiakkaiden antamissa arvioinneissa, Inkilä muistuttaa.

Lapin kesämatkailun haasteetkaan eivät Inkilän mielestä ole ylipääsemättömiä: Lapin matkailubuumi on vasta alussa, näkymät maailmalla hyviä ja hiljaiset hetket katoamassa.

Massamatkailusta ei ole vaaraa, sillä koko Saariselälle ei mahdu sellaista ihmismäärää, kuin yhteen suurkaupungin hotelliin.

– Hyvät yritykset, hyvät yrittäjät ja hyvät työntekijät ovat matkailun kulmakivi. Lappi ei ole halpa paikka, mutta palveluiden pitää olla sen mukaiset, myös kesällä.

Markku Inkilä

Syntynyt Ivalossa 1979 suomalais-saamelaiseen perheeseen. Isän äiti Petsamon evakkoja Puskan kolttakylästä.

Toimitusjohtaja Northers Lights Village Saariselkä Oy:ssä ja Saariselkä Husky Oy:ssä. Revontulikylän sisaryritys Northern Lights Village Levi Oy aloittaa 1.11.

Perusti ohjelmapalveluyrityksen Saariselälle 2005 ja muun muassa moottorikelkkasafareita tarjoavan Wilderness Safaris Saariselkä Oy:n 2015. Toimi seitsemän vuotta Erähotelli Nellimin operatiivisena johtajana.

Perheessä vaimo Susanna ja 5-, 7- ja 16-vuotiaat lapset.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä se näin on, että nimenomaan talvi, kylmyys, pimeys, kirkas tähtitaivas ja revontulet ne ovat mitkä Lapista tekee täysin poikkeuksellisen. 20 asteen pakkanen on suurimmalle osalle maailman ihmisistä yksi elämän suurimmista extreme-kokemuksista ja kaikkein hurjimmille on tarjolla järjen jäädyttävää 40 asteen pakkasta.

Lapin talvi on sellainen asia, että se myy itse itsensä. Varmaan useat ovat jo nähneet videoita Youtubessa kun turistit kuvaavat talvista Lappia. Ne eivät voi uskoa silmiään ja vaikka itsekin pohjoisesta olen kotoisin, niin ne videot sävähdyttävät jopa minua. Lappi on kuin satumaa ja siitä syystä olen muuttamassa sinne takaisin lähivuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä minunkin järkeni sitten on jäätynyt, kun en 40 asteen pakkasesta ole moksiskaan. Nykyaikainen vaatetus on aika lailla parempaa kuin silloin 50 -luvun alussa.
Tai sitten nimimerkki Rapalan järki on jäätynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä romantisoit "Lappi on kuin satumaa". Ihan tavallista elämää täällä vietetään, en näe asiaa noin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnolliset mönkijä reitit auttasi varmasti myös,mönkijöiden myynti kasvanut melko rajusti viimevuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image