Pohjois-Suomi

Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Re­von­tu­li­ky­läl­leen myös oman kesänimen

KUVA: Helena Sahavirta
Pohjois-Suomi 23.8.2019 21:20
Helena Sahavirta

Markku Inkilä kehitti Saariselällä sijaitsevalle Revontulikylälleen myös ”kesänimen”.

Kesämatkailun myyminen ei ole helppoa, vaan pikemminkin haastavaa ja pulmallista varsinkin Pohjois-Lapissa, jossa ei ole huvipuistoja eikä Muumimaailmaa. Toimitusjohtaja Markku Inkilä kyllä myisi, ja sitä varten hän antoi Revontulikylälleen kesänimeksi Midnight Sun Village.

– Talvinimi Northern Lights Village leviää helposti ympäri maailmaa, sillä revontulten ainutlaatuisuudella on vetovoimaa. Kesää on kuitenkin muuallakin ja myynnissä kilpaillaan aurinkorantojen ja muiden lämpimien paikkojen kanssa, Inkilä huokaa.

”Tuplabrändillä” kokeillaan sitä, mikä vaikutus keskiyön auringolla olisi nimessä.

– Kesä oli ennen Pohjois-Lapin matkailun kärkituote, mutta nykyään siltä puuttuu kysyntää. Sille pitäisi löytää vetoa, mutta yötön yö ei ole revontulten veroinen ilmiö. Puhdas ilma ja vesi eivät vielä ole vetovoimatekijöitä, koska ihmiset eivät ymmärrä, kuinka puhdasta ilma voi olla, Inkilä haistelee tuulia.

Markkinoinnin kehittämistä haittaa myös majoitusten kesäaikainen polkumyynti, joka vie hänen mielestään pohjaa arvostukselta. Jonkinlainen pullonkaula ovat myös hyttyset ja paarmat.

Leirintäalueille, huoltoasemille ja kaupoille pohjoisen kesä on jo nyt hyvän myynnin aikaa. Myös Inarijärven risteilyt myyvät hyvin, mutta safariyrityksille kesä on lähinnä luppoaikaa, sillä suomalaiset retkeilevät luonnossa omin päin.

– Kesän viileys ja pohjoisen puhtaus ovat mukavia ajatuksia, mutta näkyvyyden saaminen ja kiinnostuksen herättäminen on vaikeampi asia. Yötöntä yötä ei mielletä samalla tavalla äärimmäiseksi ilmiöksi kuin revontulia.

Saariselällä tämä syksy on myynyt erinomaisesti ja revontulikausi alkoi jo 20. elokuuta, kun yöt olivat tarpeeksi pimeitä.

– Marraskuun myyntiä voidaan jo verrata joulukauden myyntiin, Inkilä kehaisee.

Northern Lights Village on perustettu kolme vuotta sitten: lasikattoisia revontulikotia on 80, lisänä kotaravintola- ja safarirakennukset. Kysyntä oli jo ensimmäisenä talvena niin kova, että revontulikotia jouduttiin tilaamaan lisää kesken kauden. Ravintola ja vastaanotto laajennettiin viime vuonna.

– Huippusesonki kestää sata päivää ja ne on myyty loppuun kaksi vuotta eteenpäin.

Inkilä on käyttänyt markkinoinnissa myös saksalaista bloggaria, joka toi viime talvena kuvillaan ja videoillaan paljon näkyvyyttä. Inkilä aikoo kokeilla bloggareita myös kesämyynnissä.

– Matkanjärjestäjiin pitää olla hyvät suhteet ja asiakaspalvelun erinomaista niin, että yritys kerää hyvät pisteet asiakkaiden antamissa arvioinneissa, Inkilä muistuttaa.

Lapin kesämatkailun haasteetkaan eivät Inkilän mielestä ole ylipääsemättömiä: Lapin matkailubuumi on vasta alussa, näkymät maailmalla hyviä ja hiljaiset hetket katoamassa.

Massamatkailusta ei ole vaaraa, sillä koko Saariselälle ei mahdu sellaista ihmismäärää, kuin yhteen suurkaupungin hotelliin.

– Hyvät yritykset, hyvät yrittäjät ja hyvät työntekijät ovat matkailun kulmakivi. Lappi ei ole halpa paikka, mutta palveluiden pitää olla sen mukaiset, myös kesällä.

Markku Inkilä

Syntynyt Ivalossa 1979 suomalais-saamelaiseen perheeseen. Isän äiti Petsamon evakkoja Puskan kolttakylästä.

Toimitusjohtaja Northers Lights Village Saariselkä Oy:ssä ja Saariselkä Husky Oy:ssä. Revontulikylän sisaryritys Northern Lights Village Levi Oy aloittaa 1.11.

Perusti ohjelmapalveluyrityksen Saariselälle 2005 ja muun muassa moottorikelkkasafareita tarjoavan Wilderness Safaris Saariselkä Oy:n 2015. Toimi seitsemän vuotta Erähotelli Nellimin operatiivisena johtajana.

Perheessä vaimo Susanna ja 5-, 7- ja 16-vuotiaat lapset.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä se näin on, että nimenomaan talvi, kylmyys, pimeys, kirkas tähtitaivas ja revontulet ne ovat mitkä Lapista tekee täysin poikkeuksellisen. 20 asteen pakkanen on suurimmalle osalle maailman ihmisistä yksi elämän suurimmista extreme-kokemuksista ja kaikkein hurjimmille on tarjolla järjen jäädyttävää 40 asteen pakkasta.

Lapin talvi on sellainen asia, että se myy itse itsensä. Varmaan useat ovat jo nähneet videoita Youtubessa kun turistit kuvaavat talvista Lappia. Ne eivät voi uskoa silmiään ja vaikka itsekin pohjoisesta olen kotoisin, niin ne videot sävähdyttävät jopa minua. Lappi on kuin satumaa ja siitä syystä olen muuttamassa sinne takaisin lähivuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä minunkin järkeni sitten on jäätynyt, kun en 40 asteen pakkasesta ole moksiskaan. Nykyaikainen vaatetus on aika lailla parempaa kuin silloin 50 -luvun alussa.
Tai sitten nimimerkki Rapalan järki on jäätynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä romantisoit "Lappi on kuin satumaa". Ihan tavallista elämää täällä vietetään, en näe asiaa noin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnolliset mönkijä reitit auttasi varmasti myös,mönkijöiden myynti kasvanut melko rajusti viimevuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image