Pohjois-Suomi

Lapin ja Lannan rajakyltti Unariin

Lapin kansanedustajat Johanna Ojala-Niemelä (vas.), Markus Mustajärvi, Ulla Karvo ja Esko-Juhani Tennilä saivat rautaisannoksen Lapin historiatietoa, kun Samuli Onnela kertoi Lapin ja Lannan rajasta Unarissa. Lappalaisuutta tilaisuudessa edusti Eerik Mustonen ja maanviljelyskulttuuria Eila Onnela. KUVA: Kari Alaluusua
Pohjois-Suomi 7.9.2007 0:00
Kari Alaluusua
Unarissa, pitäjän eteläisimmässä järvikylässä paljastettiin torstaina kulkijoiden ihmeteltäväksi tiekyltti, joka kertoo ikivanhan Lapin ja Lannan rajan kulkeneen järven eteläpuolelta. Rajan hinaaminen, jopa pientä oveluutta hyväksi käyttäen järven eteläpuolelle tarkoitti aikanaan sitä, että koko Unarijärvi jäi Lapinmaahan, eikä rovaniemeläisillä tai kemiläisillä ollut enää oikeutta tulla sinne kalastamaan.

Kovin usein Lapin ja Lannan rajamerkkejä ei ole maastoon pystytetty.

Edellisen kerran Unarin länsipuolelta alkanut ja Kemijärven sekä Posion kautta Kuusamoon ulottunut raja merkittiin maastoon vuonna 1724 ja vahvistettiin käräjöinnin päätteeksi vuonna 1796.

"Unarin kylätoimikunta ja Unari-seura ovat halunneet rajakylteillä muistuttaa sekä alueen asukkaita että ohikulkevia Lapin monipolvisesta historiasta", idean isä Samuli Onnela kertoo.

Onnela on Oulun maakunta-arkiston pitkäaikainen johtaja, joka viettää eläkepäiviään Unarissa.Kalastusoikeuksista käräjöitiin vuosisatoja


Lapin historiaan paneutuneella Samuli Onnelalla on paljon värikkäitä kertomuksia lappalaisista ja heidän nautintamailleen pyrkineistä kemiläisistä ja rovaniemeläisistä talollisista eli lantalaisista.

Osapuolet päätyivät riitoineen moneen otteeseen käräjille.

"Lapin ja Lannan rajasta Unarissa käytiin kiistaa lähes koko 1600-luku.

Kemiläiset pitivät Unarijärveä ikivanhana nautintonaan ja lappalaiset taas omana järvenään. Vaikka vuonna 1673 annettu Lapin asutusplakaatti salli suomalaisille lapinrajan ylittämisen, kiista kuitenkin jatkui aina vuoden 1687 käräjille saakka, jolloin nimenomaan sodankyläläisten todistusten mukaan raja kulki Liittovaarasta Unarijärven ylitse Lentovaaraan, Onnela kertoo.

Kun sodankyläläiset monien kiireittensä vuoksi hukkasivat omat raja-asiakirjansa, ja kemiläiset ja rovaniemeläiset jatkoivat kiistelyä rajasta, Lapin ja Lannan raja merkittiin vuoden 1724 käräjillä kulkevaksi Unarijärven poikki Porosaaren kautta Lentovaaraan.

"Tämän rajankulun todisteina ovat vielä tänäkin päivänä rajakivet sekä Unarijärven Porosaaressa että Lentovaaran laella", Onnela kertoo.Joukhaisvaarasta tuli Lentovaara


Riita rajasta ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan rovaniemeläisten kanssa syntyi vielä 1700-luvun lopussa kiistoja - nyt pitäjien väliseksi rajaksi muodostuneesta linjauksesta.

"Unarilaiset saivat seurakuntansa pappimiehistä tukijat, kun nämä todistivat, että Lentovaara onkin sama paikka kuin Joukhaisvaara järven eteläpäässä. Kun kuningas Kustaa IV Adolf tämän, aivan selvästi tekaistun kannan hyväksyi, vanha Lapin ja Lannan raja siirtyi Unarijärven eteläpäähän niin, että sekä rovaniemeläiset että kemiläiset jäivät kokonaan osattomiksi järven kalastusoikeuksista", Onnela kertoo.

Näin ikivanha Lapin ja Lannan raja, joka oli samalla ollut myös Länsipohjan ja Pohjanmaan läänien raja, siirtyi nykyiselle paikalleen.

Aivan merkityksetön rajan siirto ei ole ollut, vaan sillä on ollut vaikutuksia tähän päivään saakka. "Rajan vetäminen järven eteläpuolelle merkitsi sitä, että koko Unarin seutu jäi Sodankylän pitäjään, eikä sen asukkaista koskaan tullut Rovaniemen kaupunkilaisia", Onnela naureskelee.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

mielenkiintoisia nämä rajan siirrot. Kemijärven yläpuolella lapin veroa nauttivat eivät pärjänneet yhtä hyvin kuin kuin unarilaiset. Rajojen kehitys Pyhätunturin seutuvilla ja vaikutukset tähän päivään on ajankohtainen aihe, jota voidaan tarkastella sekä käynnissä olevan ILO-ratifioinnin että alueen haallinnon uudistamisen yhteydessä. Siuruansuu kansallispuiston länsikulmalla on yksi lapin rajan merkkipaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
16:11
Tallink Siljan viestintäjohtaja kommentoi laivakuolemia: Harvinaista, että samana yönä on käynyt kaksi tapausta
15:07
Tutkija uskoo, että brexit-sopimus menee läpi ensi viikolla, ellei uusi aloite kaada sitä kokonaan – "EU:n jatkoaika kannustaisi hyväksymään sopimuksen"
14:22
Viron poliisi: Tallink Siljan alukselta löytyi kuolleena kaksi nuorta suomalaista aikuista, ei merkkejä väkivallasta
153
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
37
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
32
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
26
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Tuommoinen räkyttäminen on pelkkää kateutta. Maanviljelijät tekevät todella oikeaa ja raskasta työtä mutta eihän sitä tu... Lue lisää...
ihanko ite näit?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image