Pohjois-Suomi

Läntisen po­ron­hoi­toa­lu­een viimeinen kiintiökarhu kaatui Pudasjärvellä tai Tai­val­kos­kel­la – samalla päättyi kar­hun­met­säs­tys tältä jahtikaudelta

Läntisen poronhoitoalueen karhunpyyntikiintiö on 15 karhua. Kuvituskuva. KUVA: Juha Neuvonen
Pohjois-Suomi 9.10.2019 16:35
Juha

Läntisen poronhoitoalueen viimeinen kiintiökarhu kaadettiin keskiviikkona Pudasjärven Levo-ojan Juurikkasuolle – tai sitten viitostien itäpuolelle olevalle Taivalkosken Kolkonjärven sydänmaalle. Kaadot tapahtuivat aamuhämärissä, kymmenen minuutin sisällä toisistaan ja toisistaan tietämättä.

Pudasjärven Juurikkasuolle karhun keskiviikkoaamuna klo 7 aikaan kaatanut Miika Harju kertoi saaneensa tiedon Taivalkosken kaadosta puhelimella tapahtumapaikalle. Hänen tietojensa mukaan asialla oli ollut Janne Mannisen seurue.

Läntisen poronhoitoalueen karhunpyyntikiintiö on 15 karhua. Kiintiöalueeseen kuuluvat myös Pudasjärvi ja Taivalkoski, joten nyt tuli jommallakummalla kaadettua se 16 karhu.

Metsähallituksen erätarkastajaJani Suuan mukaan molemmat kaadot ovat laillisia, vaikka kiintiö ylittyikin. Sellaista on kuulemma sattunut useampana syksynä, että viimeisiä karhuja on kaadettu samaan aikaan.

– On ymmärrettävää, että puhelimesta on ennen haukulle hiipimistä katsottu, että kiintiössä on vielä tilaa – mutta sitten kun karhu on kaadettu ja ryhdytty tekemään ilmoitusta, on huomattu, että joku toinen ehti ensin.

Suuan mukaan karhun kaadoista pitää ilmoittaa välittömästi eikä seuraavana päivänä. Olemassa ei ole kolmen vuorokauden ilmoitusaikaa, kuten hirvellä.

Samalla hän huoksauttaa Metsähallituksen alueluvan hirvenmetsästykseen saaneita seurueita, että lupaehdoissa on nyt tuo kolmen vuorokauden ilmoitusvelvollisuus.

Keskiviikkona Taivalkoskella kaadettu karhu oli naaras, Pudasjärvellä noin 100-kiloinen huonokuntoinen uros, joka hampaista päätellen ei kaatajiensa mukaan ollut aivan nuorimmasta päästä.

Itäisellä poronhoitoalueella karhun metsästys päättyi jo 23. syyskuuta, kun viimeinen alueen 70:stä karhusta saatiin kaadettua Sodankylässä.

Läntisen poronhoitoalueen karhuista viisi oli aiemmin kaadettu Puolangalla, neljä Kemijärvellä ja yksi karhu Kittilässä, Kolarissa, Posiolla, Tervolassa ja Ranualla.

Nyt kaatuivat karhut sekä Taivalkoskella ja Pudasjärvellä, joten kiintiöt ovat täynnä ja karhunmetsästys on tältä jahtikaudelta päättynyt.

MAINOS

Kommentoi

Vesi kielell tähtää metsiemme mies eläinpoloista tuliaseella, luojaansa muistaako hän. Uhmaako mielessään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnioitusta elämää ja elossa olevia kohtaan. Luonto ja luontokappaleet eivät ole ihmisen harrastustoimintaa varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis nyt pitää laillisesti metsästävän hirviseurueeen ilmoittaa kaato 3 vuorokauden sisällä. Erittäin hyvä uudistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image