Pohjois-Suomi

Läntisen po­ron­hoi­toa­lu­een viimeinen kiintiökarhu kaatui Pudasjärvellä tai Tai­val­kos­kel­la – samalla päättyi kar­hun­met­säs­tys tältä jahtikaudelta

Läntisen poronhoitoalueen karhunpyyntikiintiö on 15 karhua. Kuvituskuva. KUVA: Juha Neuvonen
Pohjois-Suomi 9.10.2019 16:35
Juha

Läntisen poronhoitoalueen viimeinen kiintiökarhu kaadettiin keskiviikkona Pudasjärven Levo-ojan Juurikkasuolle – tai sitten viitostien itäpuolelle olevalle Taivalkosken Kolkonjärven sydänmaalle. Kaadot tapahtuivat aamuhämärissä, kymmenen minuutin sisällä toisistaan ja toisistaan tietämättä.

Pudasjärven Juurikkasuolle karhun keskiviikkoaamuna klo 7 aikaan kaatanut Miika Harju kertoi saaneensa tiedon Taivalkosken kaadosta puhelimella tapahtumapaikalle. Hänen tietojensa mukaan asialla oli ollut Janne Mannisen seurue.

Läntisen poronhoitoalueen karhunpyyntikiintiö on 15 karhua. Kiintiöalueeseen kuuluvat myös Pudasjärvi ja Taivalkoski, joten nyt tuli jommallakummalla kaadettua se 16 karhu.

Metsähallituksen erätarkastajaJani Suuan mukaan molemmat kaadot ovat laillisia, vaikka kiintiö ylittyikin. Sellaista on kuulemma sattunut useampana syksynä, että viimeisiä karhuja on kaadettu samaan aikaan.

– On ymmärrettävää, että puhelimesta on ennen haukulle hiipimistä katsottu, että kiintiössä on vielä tilaa – mutta sitten kun karhu on kaadettu ja ryhdytty tekemään ilmoitusta, on huomattu, että joku toinen ehti ensin.

Suuan mukaan karhun kaadoista pitää ilmoittaa välittömästi eikä seuraavana päivänä. Olemassa ei ole kolmen vuorokauden ilmoitusaikaa, kuten hirvellä.

Samalla hän huoksauttaa Metsähallituksen alueluvan hirvenmetsästykseen saaneita seurueita, että lupaehdoissa on nyt tuo kolmen vuorokauden ilmoitusvelvollisuus.

Keskiviikkona Taivalkoskella kaadettu karhu oli naaras, Pudasjärvellä noin 100-kiloinen huonokuntoinen uros, joka hampaista päätellen ei kaatajiensa mukaan ollut aivan nuorimmasta päästä.

Itäisellä poronhoitoalueella karhun metsästys päättyi jo 23. syyskuuta, kun viimeinen alueen 70:stä karhusta saatiin kaadettua Sodankylässä.

Läntisen poronhoitoalueen karhuista viisi oli aiemmin kaadettu Puolangalla, neljä Kemijärvellä ja yksi karhu Kittilässä, Kolarissa, Posiolla, Tervolassa ja Ranualla.

Nyt kaatuivat karhut sekä Taivalkoskella ja Pudasjärvellä, joten kiintiöt ovat täynnä ja karhunmetsästys on tältä jahtikaudelta päättynyt.

MAINOS

Kommentoi

Vesi kielell tähtää metsiemme mies eläinpoloista tuliaseella, luojaansa muistaako hän. Uhmaako mielessään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnioitusta elämää ja elossa olevia kohtaan. Luonto ja luontokappaleet eivät ole ihmisen harrastustoimintaa varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis nyt pitää laillisesti metsästävän hirviseurueeen ilmoittaa kaato 3 vuorokauden sisällä. Erittäin hyvä uudistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
95
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
43
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
18
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
18
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image