Pohjois-Suomi

Lämpötila kipusi kevään en­nä­tys­lu­ke­maan tänään Haapavedellä – Matalin mak­si­mi­läm­pö­ti­la mitattiin Hailuodossa

Pohjois-Suomi 23.4.2019 17:47 | Päivitetty 23.4.2019 20:25
Greta Virranniemi

Haapavedellä mitattiin tänään koko maan korkein lämpötila. Mittari kipusi 21,4 asteeseen kello 15.30 Mustikkamäellä.

Toisiksi lämpimin lukema löytyi läheltä, sillä Ylivieskan lentokentällä mittari näytti 21,2 astetta kello 16.30.

– Nämä ovat koko kevään korkeimpia lukemia, sanoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

– Kyseessä on suurin koskaan tähän aikaan vuodesta Haapavedellä mitattu lämpötila, hän toteaa.

Haapavesi ja Ylivieska pitivät päivän kärkisijoja vielä kahdeksan aikaan illalla. Kolmanneksi nousi Kouvola, jossa mitattiin 21,1 astetta kello 17.30.

Matalin maksimilämpötila mitattiin Hailuodossa

Myös päivän matalin maksimilämpötila löytyi Pohjois-Pohjanmaalta. Hailuodon Marjaniemessä päivän korkein lämpötila jäi 3,8 asteeseen, joka mitattiin kello 15.40.

Maksimilämpötila jäi alle neljään asteeseen Hailuodon lisäksi vain Kalajoen Ulkokallassa, jossa mitattiin 3,9 astetta kello 14.00.

– Tässä on isot ääripäät, jotka löytyvät läheltä toisiaan, kommentoi päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta.

Tiedot ovat tilanteesta kello kahdeksan aikaan illalla. Punkka toteaa, että merialueilla päivän lämpimimmät hetket saattavat olla totuttua myöhemmin, mikäli maalta pääsee merelle lämmintä ilmaa.

– Se voi olla pienestä tuulen suunnan muutoksesta kiinni.

Meri ja lounaistuuli jäähdyttivät ilmaa Oulussa

Etelä- ja keskiosissa maata on on Viljamaan mukaan mitattu tänään huippulukemia, kun mittari on kivunnut yli 20 asteeseen laajoilla alueilla. Vastaavia lukemia on mitattu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosissa.

Ilmatieteen laitos tviittasi iltapäivästä, että lämpötila kohosi tänään tälle keväälle ensimmäistä kertaa yli 20 asteen lukemiin. Tviitin mukaan kyseisiin lukemiin ylletään melko harvakseltaan.

 

 

Oulussa meri ja lounaasta puhaltanut tuuli jäähdyttivät vielä ilmaa.

Oulussa Vihreäsaaren satamassa lämpötila nousi 9,3 asteeseen kello 19.30. Oulunsalon Pellonpäässä mitattiin 14,2 asteen lämpötila kello 16.00.

Korkeapane on tuonut Suomen ylle lämmintä ilmaa.

– Lisäksi tuulet ovat olleet heikkoja ja aurinko on päässyt paistamaan pilvettömältä taivaalta, Iiris Viljamaa sanoo.

Uutista päivitetty kello 20.20: Lisätty tiedot matalimmista maksimilämpötiloista.

MAINOS

Kommentoi

Niin siinä sitten kävi, ei kestetä eikä hyväksytä kuin vain ilmastonmuutoksen kauhuskenaarioiden mukaisia kommentteja. Olisi mielenkiintoista tietää asiaperustelut kommenttini poistamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoinen napajäätikkö sulaa ja säät menevät mielenkiintoiseksi. Ennustan että heinäkuussa saattaa hiki valua, jos ei elimistö petä ennen sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoisen napajäätiköt ovat veden alla 95% ja veden päällä loput, onko grokilasisi jäät nostaneet juomasi lasisi yli Thaimaan lennolla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta tuuloo pohojosesta, Vappuna hytistään jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämäm_koululaiset hehkuttivat tammikuun normipakkasilla, että ilmastonmuutos on hölynpölyä. Aika hiljaista on nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ni, onko Tässä jotain normaalista poikkeavaa? Ennenkin ollut pääsiäisenä yli 20 ja vappuna pakkanen ja lunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksesta puhuvat ennustavat lämpötilan nousevan 3 - 4 astetta SADASSA VUODESSA. Se tekee 0,3 - 0,4 astetta kymmenessä vuodessa, tai 0,03 - 0,04 astetta yhdessä vuodessa.

Ei ole asiat hallussa niillä, jotka puhuvat ilmastonmuutoksesta silloin kun on normaalia lämpimämpää, ja säästä silloin kun on normaalia kylmempää. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ilmastonmuutos on jo saavuttanut Ilmastokultin tason. Apokalyptisiä skenaarioita epäilevät leimataan pikaisesti "kieltäjiksi" ja "kerettiläisiksi".

Tässä on todellakin jotain perin juurin tuttua törinää. Uskonnollisissa lahkoissa julmimmat kostotoimet kohdistetaan lahkosta eroaviin. Näin on käynyt jenkeissä, jossa ilmastomallin palvontaa epäilevät ilmastotieteilijät joutuvat jopa erotetuiksi viroistaan tai virkakieltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Matti Virtasten kirjassa ”Ilmastopaniikki hoito-ohjeita”näistä vainoista esitetään selviä dokumentoituja faktoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä kulttiasema alkaa olla paremminkin näillä denialisteilla, jotka paukuttavat kaikki säähän liittyvät uutiset täyteen ilmastonmuutokseen liittyviä salaliittoteorioitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos epäilee tätä "ihmisen aiheuttamaa" ilmastonmuutosta, niin sitten onkin denialisti... Onpas aikoihin eletty!

Kaikkeen tieteeseen kuuluu epäily, mikä juurikin tekee siitä tiedettä. Useat tieteelliset totuudet on kumottu uusien todisteiden tullessa esille. Toisin kuin matemaattiset totuudet, tieteelliset teoriat ovat luonteeltaan empiirisiä ja näin aina avoinna falsifioinnille (vääräksi todistamiselle), mikäli uutta todistusaineistoa esitetään. Tieteellinen totuuskin on vain sen hetkinen tieteellinen käsitys asiasta. Pelkäksi 'totuudeksi' muuttuminen vie 'tieteelliseltä totuudelta' pitkiä aikoja.

IPCC:n mainostama hypoteesi ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta on käytännössä jo falsifioitu, sillä aiemmat ennustukset ovat menneet niin pahasti pieleen. Tätä ei vain suostuta tunnustamaan, mikä juurikin todistaa kultin olemassaolon.

Mitattu lämpeneminen on siis suurelta osin luonnollisten prosessien aiheuttamaa. Suuruudeltakaan se ei poikkea aiemmin tapahtuneista lämpenemisvaiheista. Hiilidioksidipäästöillä on tässä lämpenemissä aika pieni osuus. Tämän luonnollisen lämpenemisen hiilidioksiditeoriaan uskovat pyrkivät kieltämään. Todellisuudessa juuri he ovatkin kerettiläisiä denialisteja, jotka kieltävät reaalimaailman havainnot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjataapa vähäisen, tämä on ehkä korkein lämpötila Haapavedellä mitatun mittaushistorian aikana. Kenenkään eikä mikään instituution tai henkilön mittaushistoria yllä maatakattavaan lämpövertailuun tai tilastointiin n. 100v taaksepäin, ei maakohtaisen eikä muutoinkaan. Yksittäisiä mittauksia kyllä löytyy mutta ne eivät luotettavia eivätkä vertailukelpoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kyseessä on suurin koskaan tähän aikaan vuodesta Haapavedellä mitattu lämpötila"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Haapavedellä on mitattu tätäkin korkeampia lukemia useinkin.

Jotta lämpötila pääsee tilastoihin, niin aseman on oltava ilmatieteen laitoksen oma ja kalibroitu. Tämäkään ei takaa "oikeata" lukemaa. Hyvä esimerkki tästä on Kittilän Pokan mittausasema, jossa mitattiin vuonna 1999 Suomen kylmyysennätys 51,5 astetta. Vuonna 2008 asema siirrettiin korkeampaan paikkaan, harjulle linkkiaseman viereen. Tämän seurauksena lukemat olivat talvipakkasilla 3 - 4 astetta korkeampia kuin siinä vanhassa paikassa. Näin se ilmasto Kittilässäkin lämpeni, eikä uutta ennätystä enää saavuteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseman siirto on vain yksi vaikuttava tekijä. Kaikki aseman ympäristössä tehtävät toimet, kuten metsänhakkuu, vaikuttavat myös.

Ihan tilastotieteellisestikin, yhden aseman ennätyksiä pitääkin olla ihan normaalisti - ilman ulkoisia tekijöitäkin. Lämpenemisestä aidosti kertoo vain laaja-alainen monien asemien ennätyssuma. Miten lienee nyt?

Hysteriaan ei pidä sortua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image