Pohjois-Suomi

Lämmin sää nostaa Pohjois-Pohjanmaan jokien ve­den­kor­keuk­sia – Oulun seudulla tulvahuiput tulossa pääsiäisen jälkeen

Kalevan lukija lähetti videon, jossa on kuvattu jäiden lähtöä Tyrnäväjoessa tällä viikolla .
Pohjois-Suomi 18.4.2019 8:57
Anna Leinonen

Lähipäivien lämmin sää nostaa Pohjois-Pohjanmaan jokien vedenkorkeuksia pääsiäisen aikana, kertoo Suomen Ympäristökeskus (SYKE). Ennusteen mukaan kevättulvat jäävät monin paikoin maltillisiksi.

Oulun seudun jokiin, kuten Kiiminkijokeen, Kuivajokeen, Sanginjokeen ja Tyrnäväjokeen ennustetaan tulvahuippua pääsiäisen jälkeisellä viikolla.  Ii- ja Simojoen tulvat ovat korkeimmillaan todennäköisesti vapun aikoihin. Siellä tulvavesi voi nousta keskimääräistä korkeammalle.

Oulun eteläpuolella olevissa joissa tulvaveden korkeus nousee korkeintaan keskimääräiselle tasolle. Joissain tapauksissa jääpadot voivat tosin nostaa vettä korkeammalle.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus julkaisi torstaiaamuna Twitterissä kuvan, josta näkyy, että jäät ovat lähteneet esimerkiksi Kalajoen vesistöön kuuluvan Vääräjoen suulta.

Sulamisajan säällä on merkittävä vaikutus kevättulvien syntymiseen.

– Kevään tulvatilanteiden kehittymisen ratkaisee lopulta aina tulva-ajan vesisateet ja lämpeneminen, toteaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen SYKEstä.

Etelä-Lapissa kevättulvat ovat ajankohtaisia huhti-toukokuun vaihteessa.

Kansalaisten toivotaan jakavan tulvahavaintoja meteorologeille a SYKEn hydrologeille Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image