Pohjois-Suomi

Lakko pysäyttää työt mekaanisessa met­sä­teol­li­suu­des­sa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää

Piklaksen Niko Riihimäki ja Jouni Leiviskä sekä Jukkatalojen Antti Knuutinen ja Jarno Matikainen hioivat perjantaina Piklaksen portilla suunnitelmaa maanantaina alkaviin lakkovahtivuoroihin. KUVA: Sari Kihnula
Pohjois-Suomi 27.1.2020 6:24 | Päivitetty 27.1.2020 13:11
Sari Kihnula

Pyhännällä valmistaudutaan noin 140 työntekijän työt keskeyttävään lakkoon.

Teollisuusliiton julistama lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa alkaa tänä maanantaiaamuna. Lakko koskettaa Pohjois-Suomen alueella isoa joukkoa talotehtaissa, puualan yrityksissä ja sahoilla työskenteleviä.

Pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää, kun Teollisuusliitto on listannut lakonalaisten yritysten joukkoon sekä talotehdas Jukkatalo Oy:n että ikkuna- ja ovitehdas Piklas Oy:n.

Lakkoon liittyvien toimien valmistelu on pitänyt viime päivät kiireisenä talo- sekä ikkunatehtaan pääluottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut.

Miehet ovat jututtaneet kasvokkain jokaisen työntekijän ja kertoneet, miksi lakkotilanteeseen on ajauduttu. Alan työehtosopimus päättyi jo marraskuun lopulla. Käydyissä neuvotteluissa työntekijäpuoli on katsonut, että työnantajan tarjoama esitys on kaukana tavoitteista ja sisältää heikennyksiä, joita ei ole voitu hyväksyä.

– Teollisuusliiton viesti neuvotteluista meille on ollut, että Metsäteollisuus ry haluaa heikentää työntekijöiden työetuja. Poistolistalla on paljon asioita, selventää Jukkatalo Oy:n pääluottamusmies Antti Knuutinen.

– Tämänkertaiset lakkotoimet ulottuvat myös Pyhännälle. Neuvottelut ovat pahasti jumissa. Kuulostaa siltä, että kiky siellä eniten hiertää, toteaa Jukkatalo Oy:n työsuojeluvaltuutettu, Pyhännän puutyöväen ammattiosaston puheenjohtaja Jarno Matikainen.

Matikainen kuvailee saaneensa työntekijöiltä selkeän viestin, että kiky-talkoot on tehty.

– Sama viesti on tullut meiltäkin, että kiky on saatava pois, vahvistaa Piklas Oy:n pääluottamusmies Niko Riihimäki.

Ammattiyhdistystoiminta on Pyhännällä vahvaa niin, että lakon piirissä olevilla tehtailla järjestäytymisaste on lähes sata. Lakko koskettaa myös liittoon kuulumattomia eli Teollisuusliitto valvoo lakkovahtien toimesta, että kukaan ei mene työpaikalleen lakon alettua seuraavaan kahteen viikkoon ellei sopua synny.

Lakko pistää taloudellisesti tiukoille tehtaiden työntekijät. Liiton maksama lakkokorvaus on bruttona 70 euroa jokaiselta lakkopäivältä. Liittoon kuulumattomat eivät saa korvausta.

Vaikka lakkoon päätyminen tietää taloudellisesti tiukkoja aikoja, painottaa Piklas Oy:n työsuojeluvaltuutettu Jouni Leiviskä, että jokainen on ollut valmis lakkoon, kun heille on avattu asiaa: Jos työnantajapuolen esitykset menisivät sellaisenaan läpi, tarkoittaisi se 20 prosentin heikennyksiä vuosiansioihin.

Teollisuusliiton sopimusaloilla on voimassa 12. tammikuuta alkanut ylityökielto. Ylityökiellon ja nopeasti eteen tulleen tilanteen vuoksi Pyhännällä lakkoon menevissä yrityksissä ei ole täysin pystytty varautumaan töitä ennakkoon tehden lakon vaikutuksiin. Lakkotoimista huolimatta talo- ja ikkunatoimituksia voidaan noutaa tehdasalueilta, koska lastaukset ja kuljetukset hoitaa yrittäjät.

Piklas Oy:n tehdaspäällikkö Paulus Sydänmetsä kertoo lakkoon valmistautumisaikaa olleen vain kaksi viikkoa.

– Käytännössä se, mitä on voitu ennakoida näin lyhyellä varoitusajalla, on tehty. Tällä viikolla on pystytty lähettämään myös lakonaikaisia toimituksia.

– Uskon että saamme lakosta aiheutuvat viivästykset kurottua lakon jälkeen nopeasti kiinni. Olemme tiedottaneet asiakkaitamme mahdollisista viivästyksistä, Jukkatalo Oy:n tuotantojohtaja Teemu Aitto-oja kuvailee.

Lakonalaiset toimipaikat

Teollisuusliitto on ulottanut lakkotoimet 101 yritykseen, joista 22 on Lapin ja Oulun aluetoimistojen alueella.

Pohjois-Suomen alueella lakon piirissä ovat: Fin-Terpuu Oy Kajaaniwood, Fin-Terpuu Oy Kitkawood, Fin-Terpuu Oy Stora Enso Veitsiluoto, Fin-Terpuu Oy Ulea, Haapajärven Ha-Sa Oy, Haapaveden Ha-Sa Oy, Jukkatalo Oy, Junnikkala Oy Kalajoki, Junnikkala Oy Oulainen, Kajaaniwood Oy, Kitkawood Kuusamo, Kontiotuote Oy, Kuhmo Oy, Lappli-Talot, Oplax Oy, Piklas Oy, Pohjaset, Puunkäsittely M. Ryynänen Oy, Pölkky Oy, Stora Enso Veitsiluoto Oy, Ulea Oy ja Veljekset Vaara.

Toimipaikat ovat lakossa 27.1.–16.2. välisen ajan ellei lakon kuluessa päästä sopuun.

Lakon piirissä on noin 6 000 mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen alaista työntekijää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (96)

Nyt olisi mainio tilaisuus työntekijöillä osoittaa lojaalisuutta työnantajalle ja yrittäjämäistä asennetta tulemalla töihin lakosta huolimatta. Tiedä vaikka työntekijä palkitsisi avokätisesti tekijän, joka ei jätä työnantajaansa pulaan. Minä en jättäisi niin arvokasta toimintaa huomiotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuljetusyritykset kaatuu lakkoilijoiden takia. Tulee lisää työttömiä tällä menolla. Lakkoilijat voisivat maksaa kuljetuspuolen työntekijöiden palkat lakon ajalta, niin tulisi tasapeli maksuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huilataan nyt on virtaa sitte, vai on tää makaroni hyvää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on oikeus mennä töihin jos ei ole liitossa.Leipä se perheelle pitää hankkia.Lakkoilemalla se ei onnistu.Törkiää touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Teollisuusliitto valvoo lakkovahtien toimesta, että kukaan ei mene työpaikalleen lakon alettua seuraavaan kahteen viikkoon ellei sopua synny."

Perustuslaki 18 §
"Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta."
Perustuslaki 7 §
"Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jokaisella on oikeus lakkoon.
Kyllähän töihin on varmasti mennyt monikin tietämätön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli lakkovahti yrittää estää sinua tai työkaveriasi pääsemästä työpaikallesi, niin poliisin voi pyytää hätänumerosta paikalle. Ennen poliisin saapumista voi toki joutua hätävarjelukeinona käyttämään "pienintä mahdollista" voimakeinoa perusoikeuksiensa ja koskemattomuutensa turvaamiseksi. Kenenkään vapaan Suomen kansalaisen ei tarvitse piitata sosialistien liittotouhuista tuon taivaallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, mitenkäs siis Teollisuusliitto aikoo rikkoa perustuslakia ja estää työpaikalle menon? Siitä,oli kysymys, oikeus lakkoon ei ole sama kuin halu lakkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parin vuoden takaisesta laittomasta lakosta joutui eräs pyhäntäläinen talotehdas maksamaan korvauksia lakossa olleille henkilöille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperikoneita pysähtyy useampi seuraavan viiden vuoden aikana. Muissa maissa korjataan nämä tilaukset. Siihen ei ay - taho voi mitään. - Ikävä kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi Pyhännän työmiestenkin ottaa mallia Wersowoodin työntekijöiltä heinolasta, siellä on työmiehellä oikea asenne töihin, joka mies tuli tänä aamuna töihin palkkitehtaalle että saadaan Japanin tilaus tehtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä kanssasi ja Heinolan Versowood työläiset tietävät, että töitä saa tehä tulevaisuudessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö! Ihan oikea palkka maksetaan. Pyhännällähän voi alkaa vaikka merimieheksi tai metrokuskiksi, jos ei työt kelpaa. Kuka ihan oikeasti uskoo 20% palkanalennukseen? Nyt vähän faktaa pöytään, kiitos! Kyllä hullu saa olla, muttei tyhmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joululahjarahan työnantajana jokaiselle antaisin. Vaikka tonnin verran. Toki lakkoilijat voisi unohtua siltä listalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (96)

Uutisvirta

8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image