Pohjois-Suomi

Laitoksesta oikeaan asuntoon

Eläinlääkäriksi Suomeen . Dr. Musa Atilison on tyytyväinen, kun pääsi asumaan pakolaiskeskuksesta kaupunkiin. Hän auttaa kajaanilaisella eläinklinikalla kieliopintojen lisäksi. Eläinten kieli on sama Afrikassakin, mutta suomalaiseen ammattipätevyyteen vaaditaan kielitaitoa. KUVA: Kirsi Haapea
Pohjois-Suomi 1.5.2004 0:00
Kirsi Haapea
Kajaanissa pakolaisten vastaanottokeskus on hajasijoitettu maaliskuun alusta lähtien ja turvapaikan hakijat asuvat nyt vuokra-asunnoissa kaupungilla. Muutto Salmijärven pakolaiskeskuksesta kaupungille asumaan ilahduttaa liberialaista Dr. Musa Atilisonia kovasti.

"Salmijärvi on kaukana kaupungista ja sieltä tuli kalliiksi kulkea. Siellä näki vain samat ihmiset aamusta iltaan. Ihmisten välille tuli jännitteitä ja elämä oli vähän vaikeaa. On hyvä asia että tultiin kaupunkiin."

Atilison käy kolmena päivänä viikossa suomen kielen kurssilla. Lisäksi hän harjoittelee oman alansa töissä Kajaanissa. Atilison opiskeli eläinlääkäriksi Nigeriassa. Etuliite Dr. nimen alussa tarkoittaa oppiarvoa. Hän haluaa hankkia suomalaiset eläinlääkärin oikeudet ja jäädä Suomeen hoitamaan kissoja ja koiria, joita täällä onkin paljon enemmän kuin Afrikassa.

Musa Atilison asuu Timperintien asuntolassa neljän hengen solussa kahden hengen huoneessa. Opiskelijatalon yksi rappu on turvapaikanhakijoiden asuntoina. Yhdeksään soluasuntoon sijoitetaan Kajaaniin tulevia turvapaikanhakijoita. Kajaani toimii yhtenä viidestä transit-keskuksesta, joihin maahan tulleet turvapaikanhakijat ensin sijoitetaan.Vuokra-asuntoja tarjolla


Nyt kaupungissa asuu 120-130 turvapaikan hakijaa. Timperintien soluissa on 50 paikkaa ja kaupungin vuokra-asunnoissa 100 paikkaa. Vastaanottokeskuksen käytössä on 20 vuokra-asuntoa.

Kajaanissa vuokra-asuntoja on vapaina ja vastaanottokeskus sai helposti tarvitsemansa asunnot. Vain suuria perheasuntoja on vaikea saada. Omia yksiöitä ei ole, vaan perheettömät asuvat yleensä neljän aikuisen kaksioissa. On pyritty asuttamaan samaa kieltä puhuvia keskenään, ja asukkaat itsekin saavat vaikuttaa asuinkumppanien valintaan.

Asuntoja on Huuhkajavaarassa, Lohtajalla, Kuurnassa ja Nakertajassa, eli eri puolilla kaupunkia enintään muutaman kilometrin päässä keskustasta. Salmijärveltä on matkaa keskustaan 13 kilometriä, mikä on paljon kun julkista liikennettä ei juuri ole.

Fadil ja Radica Bugacki ehtivät asua Salmijärvellä vain pari viikkoa ennen muuttoa, mutta se riitti ainakin Radicalle. "Siellä oli vaikeaa olla, oli vain pieni huone ja yhteinen vessa monen ihmisen kanssa."

Nyt Bugackit asuvat kaksiossa Huuhkajanvaarassa. He käyvät suomen kielen kurssia ja Radica opettelee myös tietokoneen käyttöä. Suomalaisia ystäviä ei ole vielä, mutta tuttuja on tullut. Kumpikin puhuu saksaa, Fadil lisäksi englantia ja italiaa.

"Jos voimme jäädä Suomeen, opimme suomea", Fadil Bugacki sanoo. Bugackit lähtivät Kosovosta yhdeksän vuotta sitten ja ovat olleet muun muassa Saksassa. Fadil Bugacki teki töitä ilman papereita siellä ja säästi autorahat, osti auton Saksasta niin kuin monet suomalaisetkin.

Kosovoon he eivät voi palata, sillä sekaperheillä ei ole siellä sijaa. Fadil on albaanimuslimi ja Radica kristitty serbokroaatti. Lasten hankkimista ei voi ajatellakaan, kun ei ole varmuutta tulevaisuudesta.

Rovaniemellä on samanlainen asuntotilanne kuin Kajaanissa, paljon tyhjiä kaupungin vuokra-asuntoja. Sielläkin turvapaikan hakijat asuvat vuokra-asunnoissa. Osa asunnoista sijaitsee samassa pihapiirissä kuin entinen vastaanottokeskus Kolpeneella, osa Ounasvaaran alueella.

Turvapaikan hakijat pääsevät normaaleihin vuokra-asuntoihin Kajaanin ja Rovaniemen lisäksi myös Vaasassa ja Oravaisissa. Kotkassa on sekä laitospaikkoja että asuntoja, muissa pakolaiskeskuksissa asutaan laitoksissa. Oulun vuokra-asuntotilanteessa asuntoja ei riitä turvapaikan hakijoille.Normaalimpaan elämään


Kajaanin vastaanottokeskuksen johtaja Marja Lähde kertoo, että turvapaikan hakijoille haluttiin tarjota laadukkaampaa asumista kuin Salmijärvellä entisessä sairaalassa oli mahdollista. Siellä entisillä sairaalaosastoilla asui 30 ihmistä yhdessä eikä omia huoneita ollut.

Palaute sekä asukkailta että pakolaisohjaajilta on myönteistä. Asukkaat pääsevät entistä paremmin osallistumaan esimerkiksi kulttuurikeskus Monikan, Punaisen ristin tai Lohtaja-Huuhkajanvaaran asukasyhdistyksen tapahtumiin.

"Asiakastyössä päästään nyt lähemmäksi asiakasta yksilönä. Ihmiset puhuvat nyt muustakin kuin valittavat lasten metelöinnistä tai muista ongelmista, joita oli Salmijärvellä kun asuttiin ahtaasti ja pyörittiin vain toistemme kanssa", Marja Lähde sanoo.

Rovaniemellä muutto vastaanottokeskuksesta normaaliasuntoihin alkoi viime kesänä ja nyt kaikki noin 140 turvapaikan hakijaa asuvat vuokra-asunnoissa. Asiakkaat ovat mielissään asumistyypin muutoksesta, vastaanottokeskuksen johtaja Sirkka-Liisa Oinaala sanoo.

"Nyt on rauhallisempaa kokonaisuutena kuin yhteisasunnoissa. Riitoja ei tule yhtä turhanpäiväisistä asioista kuin keskuksessa. Asuminen vuokra-asunnoissa on normaalimpaa ja tukee ihmisten henkistä jaksamistakin."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
102
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
69
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
28
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
20
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
16
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
16
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image