Pohjois-Suomi

Kylän kuuluisin mies kantoi tätien kassit

Pohjois-Suomi 27.3.2006 10:37
Kaleva
Haaparantaan saapuminen jännitti 40 vuotta sitten monia suomalaisia rasvareissulaisia. Kun ruotsia taidettiin vain auttavasti, jos sitäkään, pakolliset ostokset pyrittiin tekemään mahdollisimman vaivatta. Kaupungin alkupäässä, Storgatanin tullin puoleisessa päädyssä sijainnut Aino Johanssons Livs tuli tutuksi monille.

Vuonna 1961 rakennettu kivitalo on pystyssä edelleen. Nyt sen liikehuoneistot ovat muussa käytössä. Elintarvikeliikkeen tarinaa kertovat enää ikkunateipit. Aino Johansson sulki liikkeensä viime vuonna.

Kaupan yläkerrassa lapsuutensa viettänyt Tomas Johansson, 43, seurasi aamuisin ikkunasta, miten suomalaisten rasvareissulaisten tilausajot ilmestyivät rajan yli loputtomalta näyttäneenä letkana. Bussit ajettiin parkkkiin kaupan vastapäiselle tontille, samalle jolla Tomaksen isä aloitteli kauppiaana 1950-luvulla.

Rasvareissulaiset jalkautuivat kadun yli sekä viereen, Innalan kauppaan. Ovet kävivät ehtimiseen, mutta sekä Johanssonin että Innalan tilat vetivät vain osan halukkaista kerrallaan.

Tomas seisoi 7-vuotiaana veljineen portsarina kaupan kynnyksellä: uusia asiakkaita päästettiin sisään vain yhtä monta kuin liikkeestä kerkesi ulos.

"Kauppa ei yksinkertaisesti vetänyt enempää. Käytävillä ei päässyt eteenpäin", Tomas selittää.

Parhaimmillaan koko suuri alakerta oli elintarvikekaupan käytössä. Työntekijöitä oli tuolloin 27. Ajan tavan mukaan kauppias myös valmisti henkilökunnalleen päivittäisen ruoan, Tomas kertoo.

1960-luvulla oli vaihe, jolloin rasvareissulaisten oli oltava Suomesta pois 24 tuntia, jotta sai tuoda tavaraa suuremman erän. Kauppatalon kellarin lattialle levitettiin patjoja vieri viereen. Siellä reissulaiset, lähinnä eläkeläiset, yöpyivät, saivat seuraavana päivänä leiman matkustusasiakirjaansa ja lähtivät rasvoineen -- palatakseen taas uudelleen.

Vähän kasvettuaan Tomas tarttui kaupassa toisenlaisiin töihin. "Kannoin mummojen kassit, ne smöörit ja sokerit, tien toiselle puolen bussiin." Se kävi voimaharjoittelusta paremmin kuin hyvin, olympiapainija myöntää.

Ovenvartijana Tomas Johansson toimii edelleen, nyt muutaman korttelin päässä, ravintola Ponderosassa, jonka osakas hän on.

Haaparanta on ollut poissa lehtiotsikoista vuosikaudet. Ainoa, mikä sieltä muistetaan -- luettiin sitten ruotsalaista tai ulkolaista päivälehteä -- on Tomas Johansson ja paini. Ei ole ollenkaan tavatonta, että kaupunkiin etsiytyy turistibussi kyydissään saksalaisia tai japanilaisia. Tällöin opas soittaa Tomakselle, joka ystävällisenä miehenä tulee paikalle valokuvattavaksi ja piirtämään nimikirjoituksensa papereihin. Niin saksalaismolski kuin sumopainiareenatkin ovat miehelle tuttuja.

Mitä kylän kuuluisin mies tuumii Haaparannan huomisesta?

Hän pohtii, jos kaikki ei onnistukaan. "Miten sitten reagoidaan?"

"Mihin kaikki halukkaat majoitetaan, missä he syövät", hän pohtii silmätessään vanhan kaupan autiutta. Muiden lailla hän on huomannut, etteivät kaikki ole vielä käsittäneet, mitä on tulossa. Omiakin bisneksiä Johansson mielii laajentaa, hän myöntää asiaa tivattaessa.

Muutoksen Tomas Johansson toivottaa tervetulleeksi. "Eihän täällä ole nykyisin edes poliisia."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
83
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image