Pohjois-Suomi

Kylähullu kuvanveistäjä parodioi yhteiskuntaa

Kari ja Marja-Leena Tykkyläisen pihapiirin tunnistaa helposti taiteilijoiden asuinpaikaksi. KUVA: Anne Hentilä
Pohjois-Suomi 28.12.2008 0:00
Anne Hentilä
Syrjäisen Pudasjärven Konttilan kylän neljän talon joukosta ei ole vaikea löytää sitä, missä asustaa kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen perheineen. Talo ja piha eivät ole ihan tavallisia näillä kulmilla ja eivät ehkä muuallakaan.

"Täällä on tilaa ja ennen kaikkea täällä saa tehdä rauhassa mitä haluaa, ilman että kukaan on urkkimassa. Voin vaikka hyppiä pihalla alasti", Tykkyläinen sanoo.

Kylän asukkailla oli 1979 totuttelemista, kun Tykkyläinen Marja-Leena-vaimon kanssa sinne muutti. Asuinpaikkana on vaimon 1908 rakennettu lapsuudenkoti. Niin sisällä kuin ulkona näkee, että kyse on kahden taiteilijan kodista.

Vaimoonsa Tykkyläinen tutustui Kankaanpään taidekoulussa, jossa Marja-Leena opiskeli taidemaalariksi. Sittemmin hän on opiskellut myös artesaaniksi ja kantaa tekstiilitaiteilijan titteliä. Pihan rakennuksissa on kummallekin työtiloja.Harrikalla pääsee kauas


Palvelut ovat Tykkyläisiltä kaukana. Kauppaan jos haluaa, on ajettava Kurenalalle 36 kilometrin päähän. Syrjästäkin pääsee maailmalle. Moottoripyörällä on ajettu 22 000 kilometriä pitkin maailmaa.

Mies saattaa illalla ehdottaa vaimolle, että lähdetäänkö ajamaan Jäämereen rantaan. "Jos ei rahaa satu juuri silloin olemaan kuten köyhällä taiteilijalla usein ei ole, niin otamme mukaan kassillisen tekemiämme koruja ja myymme niitä."

Muutkin osaavat Tykkyläisille. Vuodessa käy pari tuhatta vierasta tutustumassa paikkaan.

Syrjässä asumisesta on se hyöty, että kaikenlaista oppii tekemään itse. "Olin tumpelo, kun tänne tulin, mutta olen opetellut tekemään kaikkea; korjaamaan autonkin."

Taiteilijana Tykkyläinen sanoo olevansa yhteiskunnan tulkki. Kapustasuolle Tykkyläinen on vienyt monta näyttelyä ja performanssia.

Usein suolla tarpoo naisia minihameissa ja saumasukissa tai he ovat kuvattavina pihamökin studiossa.

"Emännät ovat innoissaan ja oikein tyrkyttävät itseään kuvattavaksi. Maailmalla sitten ihmetellään, että missä noin kauniita emäntiä on. Täällähän niitä on, kun ne oikein tälläytyvät."Surkeat asiat toisin päin


Tykkyläisen työt ovat joskus rajuja ja rumiakin.

"Se johtuu ympäristöstä. Täällä on niin surkeaa asua, mutta käännän aina ikävät asiat toisinpäin. Täällä ei ole totuttu siihen, että asioista ajatellaan positiivisesti. Periksi en anna koskaan."

Kuvanveistäjän pitää osata peltisepän, puusepän ja hitsaajan taitoja.

"Kun olen tekemässä jotain veistosta, usein joku naapuri tulee ja sanoo, että hitsaapa samalla tuo pakoputki."

Netti on antanut Tykkyläisen taiteelle uuden ulottuvuuden. 1,5 vuoden aikana hän on tehnyt lähes 300 videopätkää youtubeen ja katsojiakin on kertynyt. "Kuvaan videon aina, kun joku asia ottaa päähän eli aika usein. Useimmiten parodioin tätä yhteiskuntaamme."

Tykkyläinen on myös kunnallispoliitikko; valtuustossa ja pian vuoden kaupunginhallituksessa.

Kylähullun maineessa ensin ollut mies on pikku hiljaa saanut ihmisten luottamusta ja ääniä viime kunnallisvaaleissa kertyi toistasataa.

Kaupungille hän toivoi johtajaksi "äkäistä akkaa" ja sellainen saatiin. Nyt Tykkyläinen sanoo vahtivansa, ettei kaupunginjohtaja ole liian äkäinen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onneksi edes joku enää halua asua ja pystyy asumaan vielä jossain mettäperällä. Pitäkääs pudasjärven taiteilijat maaseudun lippuu korkeella että näkevät etelässä asti herrat sen että elämää on myös kehä3 ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:18
Kuusamontiellä toinen ajokaista suljettu liikenteeltä Jäälissä
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image