Pohjois-Suomi

Kuusamossa vuoden lopulla ammuttua sutta koskeva esitutkinta lopetettiin - "Kyse hä­tä­var­je­lus­ta pak­ko­ti­lan­tees­sa"

susi KUVA: Jouko Hänninen
Pohjois-Suomi 17.1.2018 11:03
Antti Pasanen

Kuusamossa viime vuoden lopulla ammutun suden tapauksen esitutkinta on lopetettu syyttäjän päätöksellä, kertoo tutkintaa johtanut rikoskomisario Risto Määttä.

Määttä esitti syyttäjälle esitutkinnan rajoittamista "ei näyttöä rikoksesta" -perusteella.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että kyseessä on ollut niin sanottu vastuuvapaustilanne.

– Se perustuu rikoslain kohtaan hätävarjelusta pakkotilanteessa. Siinä on oman omaisuuden eli koiran suojaamiseksi ollut pakko ampua. Susihan on rauhoitettu ja muussa tilanteessa teko olisi rangaistava, Määttä selventää.

Hänen mukaansa asia on nyt käsitelty loppuun ja siirtyy arkistoihin.

Metsästäjä ampui varoituslaukauksen, joka ilmeisesti osui

Kyse oli tapauksesta, jossa susi oli iskenyt metsästyskoiran kimpuun kesken metsästysreissun Kuusamon Kivenlahdessa 29. joulukuuta viime vuonna.

Poliisin mukaan metsästäjä oli yrittänyt muun muassa huutamalla lopettaa suden hyökkäyksen. Susi ei irtautunut koiran kimpusta, mutta oli metsästäjän kertoman mukaan alkanut murista hänelle.

Metsästäjä koki tilanteen uhkaavaksi ja ampui varoituslaukauksen suden viereen. Poliisin mukaan susi oli kuitenkin liikahtanut niin, että laukaus mahdollisesti osui.

Tähän viittasivat myös suden paetessaan jättämät jäljet.

Jäljestyksen jälkeen illalla susi tavoitettiin ja loukkaantunut eläin lopetettiin poliisin päätöksellä.

Tapauksesta nousi vilkas keskustelu muun muassa Kalevan verkkosivujen kommenttipalstoilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Meidän perällä yhteisestä päätöksestä, tehty jo 1955, ei huudella ampumistuloksista. Hyvin on toiminut. Jore oli 1998 humalapäissään omista tempauksistaan uhonnut pubissa. Sai muutaman päivän päästä palautetta, on sen jälkeen oppinut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea päätös , itse en omille kengillekään kertoisi ampuneeni sutta ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran nähtiin, että suomen oikeuslaitos on pelkkä iso vitsi. Jos puhutaan häirikkö susista, jotka tulee ihmisten pihaalueille, niin voidaan puhua myös häirikkö metsästäjistä jotka menee susien reviireille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joidenkin mielestä täytyisi kaikkien muuttaa kaupunkeihin ja sitten täytyisi rakentaa varmaan susiaita kaupungin ympärille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin,eli metsänomistaja voi siis ampua taimikossaan riehuvat hirvet itse joutumatta syytteeseen ja maajussi voi tehdä samoin kaurapellossa lounastaville tuholaisille??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaisuudessa kun ammutte Suden niin ÄLKÄÄ ilmoittako minnekkään vaan painakaa Villasella koko juttu niin pääsee vähemmällä..suon silmä ei puhu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea päätös. Mitä luultavimmin sudet, joista löytyy koteloituneita hauleja, ovat olleet osapuolina vastaavanlaisissa tilanteissa, joissa koiranomistajat ovat suojelleet koiraansa sudelta. Tutkintaprosessi on tälläisissä tapauksissa raskas. Metsästäjä menettää tutkinnan ajaksi aseensa ja metsästysmahdollisuutensa. Lisäksi mikäli tapahtumapaikalle ei jää selkeitä merkkejä suden ja koiran kamppailusta päätös voi olla lopulta se, että lisäksi metsästäjä joutuu maksamaan korvauksia tuhansia euroja. Tälläinen ei missään nimessä kannusta ilmoittamaan suden haavoittumisesta viranomaiselle ja näin sudet jäävät metsiin kitumaan. Onneksi näitä vapauttavia päätöksiä on tullut. Se voi auttaa jatkossa haavakoiden ilmoittamisesta, kun huomataan että päätökset ovat oikeudenmukaisia. Täytyy korostaa, että jos sudesta löytyy koteloituneita hauleja, ei kyseessä ole välttämättä salametsästystapaus, vaan koiransa puolustaminen, joka on täysin laillista. Näillä tapauksilla ei ole mitään tekemistä salametsästyksen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli mieleen eräs kappale suomi-pop:pia; Hassisen Kone - Oikeus on voittanut taas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan useimmat meistä näkevät asian niin, että on äärimmäisen valitettavaa jos susi joudutaan kaatamaan. Tilanne on kuitenkin se, että ihminen on tullut susien ja luonnon kanssa toimeen näillä alueilla jo tuhansia vuosia ja asiat on aina hoidettu niin, että jos susi tulee ihmisen lähelle, niin se tapetaan. Se on ollut aina niin. Siitä on seurannut se, että susi pysyy äärettömän kokoisissa erämaissamme jotka kattavat lähes koko maamme pinta-alan. Maassamme asutusta on lopulta kutenkin niin harvassa, että se on lähes koko maa metsää ja erämaata. Siellä on susien hyvä olla.

Tuo on poliitikkojen hyvin kummallinen ajatusmaailma, että Brysseli päättää siitä mitä ihmiset omilla alueilla tekevät. Ongelmat ovat alkaneet EU:n myötä. Nyt on sitten vaarana, että ihmisen ja suden välinen tasapaino järkkyy kun alkaa pelko nousta ihmisten mieliin. Varmaan jokainen tajuaa mitä siitä lopulta seuraa jos ihminen joutuu olemaan pelokotilassa. Siinä käy niin, että koko suden olemassaolo on uhattuna. Pelkoa ei kannata päästää tulemaan ja siitä syystä susi tulee kaataa jos sellainen ihmisen lähellä tavataan. Se on toiminut aina niin ja on hyväksi erityisesti suden selviämiselle lajina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Äärettömän kokoiset erämaat'...Hah hah... Tunnetusti 97% talousmetsärääseikköä ja metsäautotie noin kahdensadan metrin välein. Monessa maakunnassa ei ole kahtakymmentä täysikasvuista (yli 200 v) mäntyä pystyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Faktaa on, että nykyisin on todella vanhoja metsiä olemassa, mitä ei ole ennen ollut, koska metsäpalot ova uudistaneet metsiä. Nykyään metsäpalot saadaan sammumaan, mutta ei ennenvanhaan ollut edes mahdollisuutta. Ja kyllä on erämaita kohtuu kokoiselle susikannalle, mutta nykyinen susikanta on 75 % liian iso. Pitäisi ottaa mallia norjasta, jossa on järkevät päättäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on ns. vaihtoehtoista faktaa. Isot männyt eivät metsäpaloista suuremmin edes kärsi. Tyveen voi jäädä palokoro. Nykymetsät kyllä palavat kokonaan, jos ovat palaakseen, toisin kuin luonnonmetsät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen metsissä vallitsee mielivalta, ei laki. Uhanalaisia eläimiä teloitetaan olemattomin perustein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

14:08
Tukholmasta Berliiniin matkalla ollut bussi suistui moottoritieltä Saksassa - useita loukkaantuneita
13:59
Miksei lentokoneessa ole alkolukkoa vaikka koulutakseissa on? – "Jos tällaisia ikäviä tapauksia alkaisi olla enemmän, se olisi varmaan yksi keskustelunaihe"
13:27
Päivärinta kertoo pistemenetyksen MM-sivuvaunuluokassa johtuneen kahden bensiinilaadun sekoittamisesta
13:16
Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus
13:05
Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
13:03
Japanin merivoimien alukset rantautuivat Helsinkiin näyttävästi - 87 000 hevosvoimaa
13:00
Sinisten Terho: Neljä viidestä ministeristä varmasti ehdolla kevään eduskuntavaaleissa - Soini panttaa yhä päätöstään
62
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
56
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
31
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
23
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
21
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"
21
Kupari kiidätti Kärpät lentoon
18
Pesis lyö yhä läpi maakunnissa kunnarin arvoisesti – helteinen kesä on hellinyt lyöjiä ja katsojia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Etelä-Karjalan maakuntaan. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Tuo auton jumalointi on vain sinun näkemyksesi autoista sinua enemmän ymmärtävistä. Neutraloidaanpa keskustelu siirtäm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image