Pohjois-Suomi

Kuusamoon ko­bolt­ti­kai­vos­ta kaavaileva Latitude 66 Cobalt teettää maa­pe­rä­tut­ki­muk­sia Juomasuolla ja Posion Haarakummussa

Pohjois-Suomi 7.1.2019 13:49
Kaleva

Australialaisomistuksessa ja suomalaisjohdossa oleva kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt kertoo teettävänsä viikon kestäviä elektromagneettisia maaperätutkimuksia Kuusamon Juomasuon ja Posion Haarakummun alueella.

Yhtiö kaavailee Kuusamoon Kitkajoen lähettyville kobolttikaivosta. Hanke on herättänyt laajaa vastustusta. Kaivoksen pelätään aiheuttavan merkittävää vesistöhaittaa sekä haittaa herkälle luonnolle ja matkailulle alueella.

– Tutkimuksilla selvitetään kobolttiesiintymiä ympäröivien alueiden geologista koostumusta ja saada näin tarkempaa dataa koko Kuusamon liuskealueen geologisista ominaispiirteistä, geologista työtä alueella johtava Latituden 66:n Aaron Davies kertoo yhtiön tiedotteessa.

Yhtiön mukaan tutkimus suoritetaan maan pinnalle levitettävien sähkökaapeleiden ja sähköimpulssien avulla.

Kaapeleiden ja työskentelyssä tarvittavan aggregaatin kuljetus maastossa hoidetaan moottorikelkalla ja työn tekee kaksi henkilöä.

Tutkimuksiin on olemassa alueen maanomistajien lupa, yhtiö kertoo.

Kuusamon Juomasuon alueen tutkimusten jälkeen vastaavia tutkimuksia tehdään Posion Haarakummun alueella.

Tutkimukset suorittaa suomalainen GRM Services Oy.

Tutkimustulosten analysoinnissa kumppanina on australialainen geologian ja geofysiikan asiantuntijayhtiö Newexco, Latitude 66 kertoo.

Latitude 66 Cobalt osti pari vuotta sitten australialaiselta Dragon Mining -kaivosyhtiöltä sen kaivoshankkeet Kuusamossa ja Posiolla.

Yhtiön mielestä olisi kannattavaa kaivaa alueilta kännyköiden ja sähköautojen akkuihin tarvittavaa kobolttia, jonka kysynnän odotetaan kasvavan.

Kaivosasiantuntija, Aalto-yliopiston emeritusprofessori Kari Heiskanen arvioi Suomen Kuvalehdelle elokuussa 2018, että taloudellisesti Juomasuon hanke on kelvoton, koska tuotanto jäisi liian pieneksi.

Kuusamon kaupunki on pyrkinyt estämään kaivostoiminnan jo yleiskaavassaan, mutta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi kaavapäätöksen kaivostoimintaa rajoittavilta osin Latituden sittemmin ostamien kaivosyhtiöiden valitettua siitä.

Kaupunki on halunnut valittaa tästä vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuusamon hallinto-oikeuden päätös tulee olemaan ennakkotapaus. Kumpi saa päättää alueen maankäytöstä, ulkolainen kaivosyhtiö vai Kuusamon kaupunki ja sen demokraattisesti valitut päättäjät. Oikeuden päätöstä odotellessa. Jotain pitäisi kaivoslaille tehdä.

On älytöntä, että kaivosyhtiö voi ylipäänsä pitää tälläistä "pelkotilaa" yllä Käylässä, jossa esim mökkikaupat ovat vähentyneet minimiin kaivosuhan vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olkaa hyva ja kirjoittakaa louhoksista, avolouhoksista aina kun niista on kyse
vaikka kaivostoimintaa ovatkin, niin
suomeksi kaivos kuitenkin ensisijaisesti mielletaan maanalaiseksi toiminnaksi.

reportaasi avolouhoksista erityisesti pohjoisen suomen alueelta ilmakuvineen, kiitos.

samoin selvitys siita kuinka moni paatoksiin osallistunut on ymmartanyt merkitykset
luonnolle ja maisemalla - peruuttamattomuuden...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kaivoshanke on tuottanut Kuusamolle ja etenkin Käylän kylälle enemmän tappioita kun se ikikuuna päivänä vois tuottaa alueelle voittoa. Käylässä on täysin pysähtynyt tontti ym kiinteistökauppa. Kukaan ei uskalla ostaa kun ei ole varmuutta tuleeko naapuriin kaivos vai ei. Viimeksi joulun tienoilla kaksi alle kouluikäistä lasta omaava nuoripari kävi katsomassa yhtä kylässä myynnissä olevaa taloa. Talo ja hinta ois ollut ok. Kauppa, ala-aste, Ruka, Oulangan kansallispuisto yms lähellä. Mutta sanoivat suoraan, että ei uskalla investoida omakotitaloon paikkaan missä kaavaillaan kaivostoimintaa vaan muutaman kilometrin päähän. Ymmärrettäväähän se kyllä on. Kukapa nyt haluaisi sellaisen vieressä asua. Mutta Käylän kylälle nämä muuttajat olisivat kultaakin kalliimpia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nähtäväksi jää kumpi saa päättää kaavasta. Alueen ihmiset eli Kuusamon kunta vai kaivosyhtiö. Oikeuden päätöstä odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä ulkomaalaisfirmat pitäis ajaa maastamme kokonaan pois. Sotkevat ja mäskäävät luontomme ja häipyvät. Miten politikot hyväksytte tämmösen touhun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kaivos on jo tyhjennetty ennenkuin valitukset on käsitelty....." Näinhän se menee hölmöläisten Suomessa ja voideltujen virkamiesten avulla, kun vesiluvassa saa saastuttaa niin paljon kuin sielu sietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tämä Latitude 66 Cobalt ole oikeasti Dragon Mining uudessa riikinkukko puvussaan.
Näinkö yrittävät hämätä ihmisiä hyväksymään kaivosteollisuuden tulon Kuusamoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ku mitä? Älkää hyvät ihmiset antako raiskata Kitkajoen vesistöjä. Tämähän alkaa jo näyttää pahimmanlaajuiselta ihmisten kiusaamiselta kaivosyhtiöiden puolelta. Vielä kehtaavat valehdella, että verotuloja kunnalle näistä kaivoksista. Totuushan on se, että ovat teettäneet työt kaivoksissa jo vuosikaudet ulkomaalaistaustaisilla työmiehillä. Kyllä saavat Terrafamen miehet muualta kobolttinsa hankkia akkujaan varten. Kansalaisaloite.fi:ssä on kaivosasioita koskeva aloite, jota kyllä nyt kannattaa käydä klikkaamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan, kun tämän maailman ruhtinas, mammonajumala, saa ohjata ihmistä, niin ihminen ei näe mitään muuta tulevaisuudessaan, kuin- miten saisin enemmän rahaa rikastuakseni. Tämä rahan himo ja välinpitämättömyys ihmisen oikeasta hyvinvoinnista tuhoaa viimeisiäkin luontomme rikkauksia; puhdasvetisiä järviä ja jokia.
En ole mikään vihreä luontointoilija, vaan tavallinen luontoa kunnioittava Suomen kansalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä kirjoitus. Joillakin ihmisillä se raha on ainut asia omassa elämässä mikä tuottaa iloa muuten harmaaseen elämään. Ja se hetki on monesti hyvin lyhyt, aina pitää saada vähän enemmän. Keinolla millä hyvänsä, vaikka äitinsä myymällä. Kun ei riitä yksi miljoona, pitää saada kaksi, sitten neljä, kahdenksan jne. Osa ihmisistä on psykopaatteja. Jopa 5%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tulevat maakuntahallinnot ovat niin itsenäisiä, että voivat päättää oman alueen maankäytöstä. Sillä välin voidaan sorvata uusi kaivoslaki, pannaan Keskustan selvitysmies Mauri Pekkarinen asialle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapin maakuntaliiton ryhti tiedetään, sitä ei ole. Vuotosta edelleen valmistellaan, Ounasjoki olisi ilman rauhoituslakia rakennettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha nillittää, että ympäristö tuhoutuu. Luonnon oma vika, kun menee rahan päälle makaamaan. Kuka tarvitsee luontoa, kun on rahaa! Miettikää hölmöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En haluaisi nimitellä ihmisiä, mutta noudatappa sinä ensimmäisenä tuota komentoasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
8
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
6
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
5
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image