Pohjois-Suomi

Kuusamon yhteismetsä suojelee Koistin vanhan metsän alueen Suo­mus­sal­mel­la

Hoikkalampeen sijoittuva suoalue. KUVA: Teppo Helo
Pohjois-Suomi 23.10.2019 11:35
Heikki Uusitalo

Kuusamon yhteismetsä ja Kainuun Ely-keskus ovat sopineet yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta Suomussalmen eteläosassa sijaitsevaan Koistinvaaraan.

Perustettu suojelualue on noin 81 hehtaarin kokoinen. Alue vanhoine metsineen täydentää ja monipuolistaa alueen suojelualueverkostoa. Kohde rajautuu Hoikkalampeen, jonka eteläpuolella on Joutensuon-Mustosensuon Natura-alue. Alueen pohjoispuolella sijaitsee Lokkisuon Natura-alue.

Alueen metsät ovat suurelta osin luonnontilaisen kaltaista vanhaa mäntyvaltaista boreaalista luonnonmetsää, jossa lahopuuta, aihkeja ja keloja on paikoin runsaasti. Alueen pohjoisosassa metsät ovat iältään ja rakenteeltaan vaihtelevampia. Hoikanlammen pohjoispuolella on vanhaa kuusivaltaista havusekametsää sekä rämeitä ja korpea.

Suojelualueen rauhoitusmääräyksissä on kielletty muun muassa metsänhakkuut ja kaikki metsänhoitotoimenpiteet. Metsästyksestä alueella päättää edelleen maanomistaja kuten tähänkin saakka. Alueen omistus säilyy yhä Kuusamon yhteismetsällä.

Kuusamon yhteismetsän toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen on tyytyväinen, että alueen suojelusta päästiin sopimukseen.

– Koistin alue on metsiltään ja lajistoltaan alueelle poikkeuksellinen ja isona yhtenäisenä kokonaisuutena se on suojelullisesti arvokas. Hyvin vanhoja rakennuspuiden hakkuujälkiä siellä esiintyy, mutta alue on yhteismetsässä haluttu jättää kokonaan toimenpiteiden ulkopuolelle. On hienoa, että paikallisen Ely-keskuksen kanssa suojeluneuvotteluissa löytyi helposti yhteinen tahtotila.

MAINOS

Kommentoi

Kyllähän tuo aluve on suojeltava kohe tuon kuvanni mukkaan. Tuommosista paekoesta on kaatta aekaen löötynnä uusie lajjie niin kiäpijä kun myös tattie. Kuuleman mukkaan tuostaan aluveesta on löötynnä ennestään tuntemattomie kiäpälajjie. Eppäelenpä vanahana pihkakoorana että aenae kolome uutta kiäpälajjie sieltä tarkkaslimänen kulukija löötää ja par tattilajjie siellä lymmyilöö kanervikon peetossa. Jos ne sattuu kulukijan reetille nin voen antoo vinkin niijen nimistä. Kiävät on mahollisesti ryypätkiäpä rähjätkiäpä ja hässikiäpä ja tatit on naetatti ja puistatti. Että onnea vuan etiskellyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän tyyppisiä suojelualueita kannattaisi harkita tilanteen mukaan muuallakin,koska niillä ei ole metsätalouden kannalta paljon merkitystä,maiseman/luonnon kannata paljonkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä vanhoja metsiä ei ole ollenkaan koko Raahen kaupungin lähialueilla. Ja se kyllä näkyy lajistoissa. Esimerkiksi lintu lajit köyhtyy vauhdilla, puhumattakaan muista lahopuita tarvitsevista lajeista. On se outoa ettei kaupungeilla ole mitään vastuuta taata monimuotoisuuden säilymistä. Pitäs olla joku prosentti kunnilla ja kaupungeilla mikä pitää pinta-alasta olla täysin koskematonta metsää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma! Hatunnosto Kuusamon yhteismetsälle.

Tosin suojeltavaksi olisi voitu rajata koko 100 ha jäljellä oleva iäkkäämmän metsän alue. Harmi vain että alue olisi pitänyt suojella 10 vuotta sitten kun vanhaa metsää oli moninkertainen määrä tuolla. No, toivottavasti myös Ison Leilivaaran risteyksen 35 ha iäkäs metsäkuvio saadaan myös suojeluun. Harmi että puolet siitäkin metsäkuviosta ehdittiin jo parturoida muutama vuosi sitten. No, köyhät hakkaa, rikkaat suojelevat.

Metsästys luonnonsuojelualueella on jotenkin järjenvastaista. Eikö eläimet olekaan osa luontoa? Eihän maanomistaja omista eläimiä, joten miten hän voisi antaa lupaa niiden metsästämiseen? Vieläpä luonnonsuojelualueella?

Todellisuudessa Suomessa on vain 19 aitoa luonnonsuojelualuetta. Ne ovat olemassa olevat luonnonpuistot. Kaikki muut suojelualueet, myös kansallispuistot, on niin vesitettyjä suojelukohteita ettei niistä pitäisi puhua luonnonsuojelualueina. Lähinnä ne ovat enää kasviston- ja maisemansuojelualueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvii olla huolissaan metsästyksestä luonnonsuojelualueella joka on täysin luonnollista toimintaa huolestuisin enemmän karjankasvatuksesta jota tapahtuu pohjois-suomen luonnossa joka paikassa. Muuallakin kuin suojelualueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
7:00
Limingassa puhaltaa kehityksen myötätuuli, mittarit ovat parhaalla puolella Lukijalta
7:00
Al-Holin leirin suomalaisten tilanteeseen uutta selvyyttä? – Koillis-Syyrian itsehallintoalueen "ulkoministerin" Suomen-vierailu alkaa
7:00
Vauvan nielusairaus pelästytti ministeri Saarikon – edes vauva-arjen keskellä ei pääse irti puheenjohtajakyselyistä: "Ihan kuin olisin koko ajan johonkin pyrkimässä" Tilaajille
7:00
Unirytmin voi saada kuntoon helpoilla ohjeilla – Tiededokumentissa tavataan ihmisiä, joiden elämä on ristiriidassa sisäisen kellon kanssa
7
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
6
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
2
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
2
Lapti irtisanoo 30 työntekijää – ratkaisujen taustalla on muuttunut markkinatilanne, yhtiö kertoo
2
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
1
Suomen pääministeri kerää ennennäkemätöntä mediahuomiota Davosissa – joutuu torppaamaan osan haastattelupyynnöistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image