Pohjois-Suomi

Kuusamon yhteismetsä suojelee Koistin vanhan metsän alueen Suo­mus­sal­mel­la

Hoikkalampeen sijoittuva suoalue. KUVA: Teppo Helo
Pohjois-Suomi 23.10.2019 11:35
Heikki Uusitalo

Kuusamon yhteismetsä ja Kainuun Ely-keskus ovat sopineet yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta Suomussalmen eteläosassa sijaitsevaan Koistinvaaraan.

Perustettu suojelualue on noin 81 hehtaarin kokoinen. Alue vanhoine metsineen täydentää ja monipuolistaa alueen suojelualueverkostoa. Kohde rajautuu Hoikkalampeen, jonka eteläpuolella on Joutensuon-Mustosensuon Natura-alue. Alueen pohjoispuolella sijaitsee Lokkisuon Natura-alue.

Alueen metsät ovat suurelta osin luonnontilaisen kaltaista vanhaa mäntyvaltaista boreaalista luonnonmetsää, jossa lahopuuta, aihkeja ja keloja on paikoin runsaasti. Alueen pohjoisosassa metsät ovat iältään ja rakenteeltaan vaihtelevampia. Hoikanlammen pohjoispuolella on vanhaa kuusivaltaista havusekametsää sekä rämeitä ja korpea.

Suojelualueen rauhoitusmääräyksissä on kielletty muun muassa metsänhakkuut ja kaikki metsänhoitotoimenpiteet. Metsästyksestä alueella päättää edelleen maanomistaja kuten tähänkin saakka. Alueen omistus säilyy yhä Kuusamon yhteismetsällä.

Kuusamon yhteismetsän toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen on tyytyväinen, että alueen suojelusta päästiin sopimukseen.

– Koistin alue on metsiltään ja lajistoltaan alueelle poikkeuksellinen ja isona yhtenäisenä kokonaisuutena se on suojelullisesti arvokas. Hyvin vanhoja rakennuspuiden hakkuujälkiä siellä esiintyy, mutta alue on yhteismetsässä haluttu jättää kokonaan toimenpiteiden ulkopuolelle. On hienoa, että paikallisen Ely-keskuksen kanssa suojeluneuvotteluissa löytyi helposti yhteinen tahtotila.

MAINOS

Kommentoi

Kyllähän tuo aluve on suojeltava kohe tuon kuvanni mukkaan. Tuommosista paekoesta on kaatta aekaen löötynnä uusie lajjie niin kiäpijä kun myös tattie. Kuuleman mukkaan tuostaan aluveesta on löötynnä ennestään tuntemattomie kiäpälajjie. Eppäelenpä vanahana pihkakoorana että aenae kolome uutta kiäpälajjie sieltä tarkkaslimänen kulukija löötää ja par tattilajjie siellä lymmyilöö kanervikon peetossa. Jos ne sattuu kulukijan reetille nin voen antoo vinkin niijen nimistä. Kiävät on mahollisesti ryypätkiäpä rähjätkiäpä ja hässikiäpä ja tatit on naetatti ja puistatti. Että onnea vuan etiskellyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän tyyppisiä suojelualueita kannattaisi harkita tilanteen mukaan muuallakin,koska niillä ei ole metsätalouden kannalta paljon merkitystä,maiseman/luonnon kannata paljonkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä vanhoja metsiä ei ole ollenkaan koko Raahen kaupungin lähialueilla. Ja se kyllä näkyy lajistoissa. Esimerkiksi lintu lajit köyhtyy vauhdilla, puhumattakaan muista lahopuita tarvitsevista lajeista. On se outoa ettei kaupungeilla ole mitään vastuuta taata monimuotoisuuden säilymistä. Pitäs olla joku prosentti kunnilla ja kaupungeilla mikä pitää pinta-alasta olla täysin koskematonta metsää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma! Hatunnosto Kuusamon yhteismetsälle.

Tosin suojeltavaksi olisi voitu rajata koko 100 ha jäljellä oleva iäkkäämmän metsän alue. Harmi vain että alue olisi pitänyt suojella 10 vuotta sitten kun vanhaa metsää oli moninkertainen määrä tuolla. No, toivottavasti myös Ison Leilivaaran risteyksen 35 ha iäkäs metsäkuvio saadaan myös suojeluun. Harmi että puolet siitäkin metsäkuviosta ehdittiin jo parturoida muutama vuosi sitten. No, köyhät hakkaa, rikkaat suojelevat.

Metsästys luonnonsuojelualueella on jotenkin järjenvastaista. Eikö eläimet olekaan osa luontoa? Eihän maanomistaja omista eläimiä, joten miten hän voisi antaa lupaa niiden metsästämiseen? Vieläpä luonnonsuojelualueella?

Todellisuudessa Suomessa on vain 19 aitoa luonnonsuojelualuetta. Ne ovat olemassa olevat luonnonpuistot. Kaikki muut suojelualueet, myös kansallispuistot, on niin vesitettyjä suojelukohteita ettei niistä pitäisi puhua luonnonsuojelualueina. Lähinnä ne ovat enää kasviston- ja maisemansuojelualueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvii olla huolissaan metsästyksestä luonnonsuojelualueella joka on täysin luonnollista toimintaa huolestuisin enemmän karjankasvatuksesta jota tapahtuu pohjois-suomen luonnossa joka paikassa. Muuallakin kuin suojelualueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image