Pohjois-Suomi

Kuusamon kaupunki etsii 0,8 miljoonan säästöjä – sa­to­jen­­tu­­han­sien karsintavaade hal­lin­­to­­kun­­nil­le

Kuusamon kaupungin taloustilanne vaatii tasapainottamistoimenpiteitä.
Pohjois-Suomi 15.8.2019 14:02
Risto Pikkupeura

Kuusamon kaupunginhallitus saa ensi maanantaina eteen­sä esi­tyk­sen 0,8 mil­joo­nan eu­ron so­peu­tuk­ses­ta. Kau­pun­gin ta­lous­ti­lan­ne vaa­tii toi­men­pi­tei­tä ta­sa­pai­not­ta­mi­sek­si. 

Kau­pun­gin tu­lee et­siä en­si­si­jai­ses­ti ra­ken­teel­li­sia ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mis­toi­men­pi­tei­tä. Käyt­tö­ta­lou­den osal­ta ta­voi­tel­laan vuo­den 2019 ai­ka­na vä­hin­tään 800 000 eu­ron edes­tä toi­men­pi­tei­tä. Näin ol­len toi­mi­a­lo­ja vel­voi­te­taan saa­vut­ta­maan vä­hin­tään seu­raa­van­lai­set ta­voit­teet: kas­va­tus- ja si­vis­tys­toi­mi 200 000 eu­roa, yh­dys­kun­ta­tek­niik­ka 100 000 eu­roa, kes­kus­hal­lin­to 200 000 eu­roa ja pe­rus­tur­va 300 000 eu­roa.

Esi­tys­lis­tan mu­kaan ke­sä­kuun lo­pun tu­los­las­kel­ma osoit­taa, et­tä kau­pun­gin käyt­tö­ta­lou­den tu­lot ovat ker­ty­neet ke­sä­kuun lop­puun men­nes­sä 57,3 pro­sent­ti­ses­ti. Las­ken­nal­li­nen bud­je­tin mu­kai­nen ta­voi­te­ar­vo käyt­tö­ta­lou­den tu­lois­ta on ol­lut 50 prosenttia. Käyt­tö­ta­lou­den toi­min­ta­me­not ovat 52,6 prosenttia eli 1,9 miljoonaa eu­roa suu­rem­mat kuin edel­li­se­nä vuon­na vas­taa­vaan ai­kaan. Ve­ro­tu­lo­jen osal­ta ke­sä­kuun lo­pun ker­ty­mä on 46,5 prosenttia. Näis­tä joh­tu­en ke­sä­kuun lo­pus­sa ti­li­kau­den tu­los osoit­taa ali­jää­mää 2,2 miljoonaa eu­roa.

– Vuo­den 2019 seit­se­män en­sim­mäis­tä kuu­kaut­ta ei­vät ole ol­leet suo­tui­sia ve­ro­tu­lo­jen kehittymisen suh­teen. Ko­ko­nais­ve­ro­tu­lo­jen ker­ty­mä on tam­mi­-hei­nä­kuun osal­ta jää­nyt 1,3 miljoonaa eu­roa vuo­den 2018 vas­taa­vas­ta ajan­koh­das­ta. Ve­ro­tu­lo­ja on bud­je­toi­tu koko vuo­del­le 54,1 miljonaa eu­roa (vuo­del­le 2018 bud­je­toi­tiin 52,1 miljoonaa eu­roa), ja nii­tä on ker­ty­nyt hei­nä­kuun lop­puun men­nes­sä 29,1 miljoonaa eu­roa. Vuo­den 2018 hei­nä­kuun lop­puun ver­rat­tu­na kun­nal­lis­ve­ro on las­ke­nut 1,2 miljoonaa eu­roa ja yh­tei­sö­ve­ro 64 047 eu­roa. Kiin­teis­tö­ve­ro­tu­lot ovat sen si­jaan kas­va­neet 15 647 eu­roa, ker­ro­taan esi­tys­lis­tal­la.

Päi­vi­tet­ty Kun­ta­lii­ton kun­ta­koh­tai­nen ve­ro­en­nus­te (12.8.2019) on kor­jan­nut vuo­den 2019 ve­ro­tu­lo­en­nus­tet­ta 52,8 miljoonaan eu­roon (-1,1 miljoonaa eu­roa). Kuu­sa­mon kau­pun­gin tam­mi-hei­nä­kuun ve­ro­tu­lo­ker­ty­mät ei­vät tue Kun­ta­lii­ton en­nus­tet­ta.

Kuu­sa­mon työt­tö­myysp­ro­sent­ti on las­ke­nut ke­sä­kuun lop­puun men­nes­sä 9,3 pro­sent­tiin ja lo­mau­tet­tu­jen mää­rä on pie­nem­pi kuin vas­taa­va­na ajan­koh­ta­na vii­me vuon­na.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eihän siinä kovin montaa isopalkkaista tarvi irtisanoa ja säästö on syntynyt, eikä edes näy missään, kun ei he kuitenkaan mitään ole palkkansa eteen tehneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Golfkentän tukeminen , älkää antako lainaeriä anteeksi yms yms , sieltä herroilta tulee äkkiä vaadittu summa . Aika helppo ratkaisu niin eivät kaikki kaupunkilaiset kärsi vaan menee oikein että velat ja lainat maksetaan niinkuin kaikki muutkin tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi kaikki tuki pois urheilulta ja urheilutilat ja -alueet myytävä oikeaan hintaan käytettäväksi järkevään toimintaan. Tämä siis sen ylipöhöttyneen virkaeliitin saneerauksen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni helpoin ja kivuttomin säästötoimenpide olisi vähentää ylipöhöttynyttä hallintoa. Yksi virkamies pois kustakin hallintohaarasta ja a vot säästöä tulisi nuo puuttuvat sadattuhannet. Kuusamokin elää ikäänkuin väkimäärä olisi edelleen yli 20 tuhatta asukasta, hallinnollisesti. Olisi pitänyt jo aikaa sitten supistaa hallintoa vastaamaan asukkaiden määrää. Nyt teitä on vaivaiset 15 000, mutta politrukkien määrä on vain lisääntynyt.
Järki käteen kuusamolaiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkataan kovapalkkainen konsultti, joka syö puolet säästöistä ja kertoo sen vanhan tarinan: viedään vanhuksilta viimeiset vaipat ja aletaan tarjoilemaan ainoana ruokana näkkileipää, ilman mitään levitteitä, kun ne nostavat kolestroliakin. Lisäksi suljetaan kaikki koulut, paitsi yksi. Kuljettakoot vanhemmat sitten lapsiaan kymmeniä kilometrejä kouluun. Bensalaskuhan jää vanhempien huoleksi.
Luonnollisesti konsultti haluaa tulla palkatuksi uudelleen, joten virkamiehille ei esitetä mitään vähennyksiä, mutta johtajan johtaja -nimikkeitä lisätään, niin saadaan vähän korotettua taas virkamiesten palkkaluokkia. Lopulta havaitaan, että aiotut säästöt kuluttivatkin lisää rahaa, palveluiden edelleen huonontueassa, päädytäänkin lisäämään kaupungin tulopuolelle hulevesimaksu, ihan kuten Oulussa. Verot ja maksuthan ovat vielä kaukana 100%, joten kirivaraa on, näin kertoo jopa maan ykkösmies Antti Rinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se Suomessa menee kaikilla paikkakunnilla. Mutta ei hätää: Kysyihän se eräs ruåtsalainen poliitikko jo melko kauan sitten, että mikä raja se sata prosenttia on verotuksessa. Sitä odotellessa- ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
59
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
43
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
27
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
26
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
22
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

OP-venäjä ja OP Amerikka kasvu ainakin tuottaa hyvin. Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image