Pohjois-Suomi

Kuusamon kaupunki etsii 0,8 miljoonan säästöjä – sa­to­jen­­tu­­han­sien karsintavaade hal­lin­­to­­kun­­nil­le

Kuusamon kaupungin taloustilanne vaatii tasapainottamistoimenpiteitä.
Pohjois-Suomi 15.8.2019 14:02
Risto Pikkupeura

Kuusamon kaupunginhallitus saa ensi maanantaina eteen­sä esi­tyk­sen 0,8 mil­joo­nan eu­ron so­peu­tuk­ses­ta. Kau­pun­gin ta­lous­ti­lan­ne vaa­tii toi­men­pi­tei­tä ta­sa­pai­not­ta­mi­sek­si. 

Kau­pun­gin tu­lee et­siä en­si­si­jai­ses­ti ra­ken­teel­li­sia ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mis­toi­men­pi­tei­tä. Käyt­tö­ta­lou­den osal­ta ta­voi­tel­laan vuo­den 2019 ai­ka­na vä­hin­tään 800 000 eu­ron edes­tä toi­men­pi­tei­tä. Näin ol­len toi­mi­a­lo­ja vel­voi­te­taan saa­vut­ta­maan vä­hin­tään seu­raa­van­lai­set ta­voit­teet: kas­va­tus- ja si­vis­tys­toi­mi 200 000 eu­roa, yh­dys­kun­ta­tek­niik­ka 100 000 eu­roa, kes­kus­hal­lin­to 200 000 eu­roa ja pe­rus­tur­va 300 000 eu­roa.

Esi­tys­lis­tan mu­kaan ke­sä­kuun lo­pun tu­los­las­kel­ma osoit­taa, et­tä kau­pun­gin käyt­tö­ta­lou­den tu­lot ovat ker­ty­neet ke­sä­kuun lop­puun men­nes­sä 57,3 pro­sent­ti­ses­ti. Las­ken­nal­li­nen bud­je­tin mu­kai­nen ta­voi­te­ar­vo käyt­tö­ta­lou­den tu­lois­ta on ol­lut 50 prosenttia. Käyt­tö­ta­lou­den toi­min­ta­me­not ovat 52,6 prosenttia eli 1,9 miljoonaa eu­roa suu­rem­mat kuin edel­li­se­nä vuon­na vas­taa­vaan ai­kaan. Ve­ro­tu­lo­jen osal­ta ke­sä­kuun lo­pun ker­ty­mä on 46,5 prosenttia. Näis­tä joh­tu­en ke­sä­kuun lo­pus­sa ti­li­kau­den tu­los osoit­taa ali­jää­mää 2,2 miljoonaa eu­roa.

– Vuo­den 2019 seit­se­män en­sim­mäis­tä kuu­kaut­ta ei­vät ole ol­leet suo­tui­sia ve­ro­tu­lo­jen kehittymisen suh­teen. Ko­ko­nais­ve­ro­tu­lo­jen ker­ty­mä on tam­mi­-hei­nä­kuun osal­ta jää­nyt 1,3 miljoonaa eu­roa vuo­den 2018 vas­taa­vas­ta ajan­koh­das­ta. Ve­ro­tu­lo­ja on bud­je­toi­tu koko vuo­del­le 54,1 miljonaa eu­roa (vuo­del­le 2018 bud­je­toi­tiin 52,1 miljoonaa eu­roa), ja nii­tä on ker­ty­nyt hei­nä­kuun lop­puun men­nes­sä 29,1 miljoonaa eu­roa. Vuo­den 2018 hei­nä­kuun lop­puun ver­rat­tu­na kun­nal­lis­ve­ro on las­ke­nut 1,2 miljoonaa eu­roa ja yh­tei­sö­ve­ro 64 047 eu­roa. Kiin­teis­tö­ve­ro­tu­lot ovat sen si­jaan kas­va­neet 15 647 eu­roa, ker­ro­taan esi­tys­lis­tal­la.

Päi­vi­tet­ty Kun­ta­lii­ton kun­ta­koh­tai­nen ve­ro­en­nus­te (12.8.2019) on kor­jan­nut vuo­den 2019 ve­ro­tu­lo­en­nus­tet­ta 52,8 miljoonaan eu­roon (-1,1 miljoonaa eu­roa). Kuu­sa­mon kau­pun­gin tam­mi-hei­nä­kuun ve­ro­tu­lo­ker­ty­mät ei­vät tue Kun­ta­lii­ton en­nus­tet­ta.

Kuu­sa­mon työt­tö­myysp­ro­sent­ti on las­ke­nut ke­sä­kuun lop­puun men­nes­sä 9,3 pro­sent­tiin ja lo­mau­tet­tu­jen mää­rä on pie­nem­pi kuin vas­taa­va­na ajan­koh­ta­na vii­me vuon­na.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eihän siinä kovin montaa isopalkkaista tarvi irtisanoa ja säästö on syntynyt, eikä edes näy missään, kun ei he kuitenkaan mitään ole palkkansa eteen tehneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Golfkentän tukeminen , älkää antako lainaeriä anteeksi yms yms , sieltä herroilta tulee äkkiä vaadittu summa . Aika helppo ratkaisu niin eivät kaikki kaupunkilaiset kärsi vaan menee oikein että velat ja lainat maksetaan niinkuin kaikki muutkin tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi kaikki tuki pois urheilulta ja urheilutilat ja -alueet myytävä oikeaan hintaan käytettäväksi järkevään toimintaan. Tämä siis sen ylipöhöttyneen virkaeliitin saneerauksen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni helpoin ja kivuttomin säästötoimenpide olisi vähentää ylipöhöttynyttä hallintoa. Yksi virkamies pois kustakin hallintohaarasta ja a vot säästöä tulisi nuo puuttuvat sadattuhannet. Kuusamokin elää ikäänkuin väkimäärä olisi edelleen yli 20 tuhatta asukasta, hallinnollisesti. Olisi pitänyt jo aikaa sitten supistaa hallintoa vastaamaan asukkaiden määrää. Nyt teitä on vaivaiset 15 000, mutta politrukkien määrä on vain lisääntynyt.
Järki käteen kuusamolaiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkataan kovapalkkainen konsultti, joka syö puolet säästöistä ja kertoo sen vanhan tarinan: viedään vanhuksilta viimeiset vaipat ja aletaan tarjoilemaan ainoana ruokana näkkileipää, ilman mitään levitteitä, kun ne nostavat kolestroliakin. Lisäksi suljetaan kaikki koulut, paitsi yksi. Kuljettakoot vanhemmat sitten lapsiaan kymmeniä kilometrejä kouluun. Bensalaskuhan jää vanhempien huoleksi.
Luonnollisesti konsultti haluaa tulla palkatuksi uudelleen, joten virkamiehille ei esitetä mitään vähennyksiä, mutta johtajan johtaja -nimikkeitä lisätään, niin saadaan vähän korotettua taas virkamiesten palkkaluokkia. Lopulta havaitaan, että aiotut säästöt kuluttivatkin lisää rahaa, palveluiden edelleen huonontueassa, päädytäänkin lisäämään kaupungin tulopuolelle hulevesimaksu, ihan kuten Oulussa. Verot ja maksuthan ovat vielä kaukana 100%, joten kirivaraa on, näin kertoo jopa maan ykkösmies Antti Rinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se Suomessa menee kaikilla paikkakunnilla. Mutta ei hätää: Kysyihän se eräs ruåtsalainen poliitikko jo melko kauan sitten, että mikä raja se sata prosenttia on verotuksessa. Sitä odotellessa- ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image