Pohjois-Suomi

Kuusamon ja Taivalkosken alueelle luodaan ve­sis­tö­oh­jel­ma – kirkkailla vesillä on suuri merkitys seudun imagolle

Oulangan kansallispuistossa sijaitseva Kiutaköngäs on talvellakin hieno näky. KUVA: Mikko Halvari
Pohjois-Suomi 10.1.2019 18:59
Anna Leinonen

Koillismaalle laaditaan vesistöohjelma, jonka tarkoituksena on arvioida vesistöjen merkitystä luonnolle, virkistyskäytölle, matkailulle ja muille elinkeinoille. Samalla haetaan mahdollisuuksia, joita Koillismaan vesistöt voisivat tarjota seudun elinvoiman parantamiseksi.

Vesistöohjelman laatii Naturpolis Oy. Toimeksiannon taustalla ovat Kuusamon kaupunki ja Taivalkosken kunta. Koillismaalla ollaan ylpeitä kirkkaista vesistä, ja niiden merkitys seudun imagolle on suuri.

Vesistöohjelman pohjaksi tehdään esiselvitys. Sen yhteydessä haastatellaan vesistöihin kytköksissä olevia toimijoita, kuten yrittäjiä, vesialueen omistajia, viranhaltijoita ja tutkijoita. Tavoitteena on saada selville, miten Koillismaan matkailutoimijat ja muut sidosryhmät haluavat kehittää vesistöjä ja niihin liittyviä toimintoja.

Vesistöohjelmaan kirjataan myös toimenpide-ehdotuksia.

MAINOS

Kommentoi

Kuohuja tuijottamalla maailma ei parannu eikä totuus tule tietoisuuteen , mutta muualta tulleille uskotellaan mitä mieleen juolahtaa niin uskoohan ihmiset , satojen tuhansien turistimassat vuosikymmenten ajan ovat kovalla käellä jättäneet jälen jokiekosysteemiin ja vesien makuihin , riittämättömät jätevesi systeemit ovat kyllästäneet joki törmät suolilimoilla , taimen kannat tuhoutuneet ja ovat sukupuuton partaalla Kansallispuiston joet olisi heti rauhoitettava ihmisen kaikenlaiselta toiminnalta , kanootti ja kumilautoille täyskielto .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläse on hyvä ottoa keskusteluun ja kunnollaa aatteluun miten teiden suolaaminen vaukuttaa suomen suurinpia pohjavesialuetta suunilleen Pintamolta Kuusamoon asti vt20,mitä juomaveden mukana tulee juomalasii,suihkusta jne ja vaekuttaa kalavesiin,,,jne jne,, ja muuallakin suomessa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kaikilla pitäs sekin ymmärtää jokainen joka tännekki on kommenntoinut on käyttänyt sellasta laitetta mihin on on tarvittu kaivoksesta louhittua malmia😑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa, tosi upea juttu! Tällainen selvitys on todellakin tarpeen näinä aikoina, kun Oulangan kansallispuiston eteläosan Kitkajokea ja uhkaavat kaivosyhtiön lähisuolle kaavailemat jätevedet. Kuusamo elää puhtaasta luonnosta, josta matkailijat tulevat nauttimaan, kaivosten kaltaisilla radikaalisti ympäröivän alueen pilaavalla toiminnalla ei tule olla sijaa alueella, joka elää matkailusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhdas Kitkajoki?
Kyllä se on Rukan turistien paskavesillä kyllästetty aikoja sitte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän alueen vesistöt pitää suojella lailla. Kuntapäättäjät tulevat pilaamaan vesistöt ja metsät jos jotakin ei pikaisesti tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehän ne sitte ole kirkkaat, kun kaikki kutsutaan vedet ja luonto sotkemaan. On tyhmää mainostaa sitä, mikä on luonnontilassa ja lähes koskematon ihmisten käsittelystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irninjärven pilaantumisen taustalla on voimakas säännöstely. Syövyttää törmäsin ja niin samentaa vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytty huomata että Pudasjärveltä kuusamoon saakka on suomen suurin pohjavesialue. Tämä pilataan teiden suolaamisella. Missä ympäristöaktivistit, vihreät, luonnonsuojelijat, ym?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Puolangan tienhaaran asti suojataan, epäilen että syötteen tienhaaran asti nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenköhän uraanikaivos kaikkine saasteineen sopii imagoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, kun Koillismaalla on herätty! Järvi-Suomessa monet järvet on pilattu suo- ja metsäojituksilla. Ennen vedet olivat kirkkaita. Muistan kun näimme melkein kahden metrin syvyydestä joen pohjaan jääneen uistimen. Nykyään kyseisestä joesta ei näe pariakymmentä senttiä. Vesi on ruskeaa ja humuspitoista. Syynä on yläpuolisen vesistön metsäojitukset ja maatalous.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se juna puhtaista vesistä meni jo. Sen jälkeen kun kaivos aloittaa on alueen asukkaiden aivan turha iloita puhtaista vesistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image