Pohjois-Suomi

Kuusamon alueen Porovahti otetaan käyttöön puhelimessa ja netissä – uusi väylä poroasioista il­moit­ta­mi­seen

Porovahti-puhelin välittää tiedot alueen paliskunnalle. Puhelut käsitellään luottamuksellisina. KUVA: Anssi Jokiranta
Pohjois-Suomi 20.5.2019 14:34
Kaleva

Kuusamon alueen Porovahti-puhelin otetaan käyttöön keskiviikkona. Samaan aikaan avataan myös netissä Porovahti-ilmoituslomake. 

Kun porot aiheuttavat häiriötä tai vahinkoa pellolla, puutarhassa, pihalla tai muulla alueella, missä niillä ei ole lupa laiduntaa, asiasta on ilmoitettava alueen paliskuntaan.

Ensi kesän ajan Kuusamon alueella voi soittaa Porovahti-puhelimeen, jos paliskunnan poroisäntään ei saa yhteyttä tai jos ei tiedä, kenelle asiasta ilmoittaa. Palveluun voi ilmoittaa myös kuolleesta porosta tai poroon kohdistuvasta vaarasta. Porovahti-puhelin välittää tiedot alueen paliskunnalle. Puhelut käsitellään luottamuksellisina.

– Porovahti-puhelin vastaa pääsääntöisesti virka-aikaan numerosta 050 4772 496. Vilkkaan mökkikauden aikana ja juhannuksen ympärillä puhelin on auki laajennetusti, kertoo hankkeen johtaja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Juha Hiedanpää.

Poroilmoituksia otetaan koko kesän ajan vastaan myös internetissä ympäri vuorokauden. Nämä ilmoitukset välitetään kuitenkin eteenpäin arkipäivisin kerran päivässä.

Kiireellisissä tapauksissa on edelleen otettava yhteyttä suoraan paliskunnan poroisäntään. Hätätilanteessa soitetaan hätäkeskukseen.

Porovahti ei muuta vastuuta

Viestin välittämisen lisäksi puhelin ja sen rinnalla nettilomake keräävät tietoa maanviljelijöiden, asukkaiden ja mökkiläisten porokohtaamisista Kuusamossa samoin kuin ongelmatilanteiden ratkaisuista.

Porovahti-palvelua toivotaan käytettävän myös poroihin tai poronhoitoon liittyvien positiivisisten kokemusten viestimiseen. Kertyvää tietoa käytetään ristiriitojen hallinnan ja ennaltaehkäisyn kehittämiseen.

– Porovahti-puhelin ei siirrä tai muuta paliskunnan vastuuta huolehtia siitä, etteivät porot aiheuta vahinkoa maa- ja metsätaloudelle ja vakinaisten asuntojen pihoille. Se ei myöskään muuta maanomistajien ja -haltijoiden vastuuta ilmoittaa porojen aiheuttamista tai poroille aiheutuneista vahingoista viipymättä paliskuntaan. Porovahti-puhelin auttaa välittämään viestiä esimerkiksi silloin, kun ei tiedetä kenelle poroista tulisi ilmoittaa, Lapin yliopiston tutkija Sirpa Rasmus muistuttaa.

Porovahti-palvelua ylläpitää Luonnonvarakeskuksen koordinoima Paloma-hanke.

MAINOS

Kommentoi

Saako porovahdilta myös laskutustiedot ketä laskutetaan porojen pois toimittamisesta kun poroisäntä ei tee elettäkään asian hyväksi kun ilmottaa?

Lakihan sanoo myös, että jos poroja ei välittömästi ilmoituksen jälkeen haeta pois kielletyltä alueelta niin ne saa itse toimittaa pois ja laskuttaa paliskuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan tuonne ilmoitella. On sitä soiteltu poroisännille tähänkin mennessä, mutta mitään ei tapahdu. Porot aitaan ympärivuotisesti ja ellei se onnistu niin porot teuraaksi ja poronomistat aktiivimallin piiriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo auta mitään . Omaa vastuuta pakoilevat vain . En ikinä palauta yhtään pantaa yms ilmoita raadoista ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

200000 poroa/20v elinikää = 10000 ilmoitusta vuosittain pelkästään kuolleista poroista, jotka tämä it-turhake välittää poromiehille. Jovainen hetkin tietää notta ei ne ikuisesti elä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja joka kirjoituksessa muistetaan mainita "vakituinen asukas" !
Mökkiläiset, tiellä liikkujat, turistit, olette ihan sivuosassa olevia ns ei toivottuja henkilöitä poronhoitoalueelle. Jos aiheutatte poroille jotain hankaluutta olette persona non grata , ja kuulutte aitojen sisään porojen töllisteltäväksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä poronhoitolaki kieltää porojen laiduntamisen "muilla erityiseen käyttöön otetuilla alueilla"

Aivan varmasti mökin piha ja puutarha on erityiseen käyttöön otettu alue. Samoin, kuin uimaranta, leikkikenttä, urheilukenttä jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän mökin pihalle kun erehtyy porot tulemaan niin lähtö tulee melko liukkaasti, jos ehtivät karkuun mennä. Karkuun jos ei ehdi, niin pakastin on seuraava osoite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran on rautaa keulassa, että poroja en väistämään ala, autoon kun ei noissa tapauksissa vahinkoja tule.
Käy vaan korvat napsasemassa talteen, niin ei saa eläinten kaltoinkohtelija korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tällainen ole oikea tapa toimia. Poronhoitolaki sanoo yksiselitteisesti, että poroja on hoidettava niin, ettei ne pääse kielletyille alueille.

Jos porot pääsevät pihoihin, puutarhoihin, pellolle, uimarannoille, urheilukentille, leikkikentille jne.. niin poromiehet ovat silloin rikkoneet lakia. Eikö oikea osoite ole poliisi ja rikosilmoitus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan näin sen pitäisi toimia oikeusvaltiossa.Valitettavasti vaikuttaa sille, että tämän phlain 31 pykälän ollessa kysymyksessä tuomioita ei syystä tai toisesta haluta antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
10:01
Suomussalmella poltetaan maanantaina metsää kymmenen hehtaarin alueella – poltosta nouseva savu voi näkyä kauas
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
19
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image