Pohjois-Suomi

Kuusamon alueen Porovahti otetaan käyttöön puhelimessa ja netissä – uusi väylä poroasioista il­moit­ta­mi­seen

Porovahti-puhelin välittää tiedot alueen paliskunnalle. Puhelut käsitellään luottamuksellisina. KUVA: Anssi Jokiranta
Pohjois-Suomi 20.5.2019 14:34
Kaleva

Kuusamon alueen Porovahti-puhelin otetaan käyttöön keskiviikkona. Samaan aikaan avataan myös netissä Porovahti-ilmoituslomake. 

Kun porot aiheuttavat häiriötä tai vahinkoa pellolla, puutarhassa, pihalla tai muulla alueella, missä niillä ei ole lupa laiduntaa, asiasta on ilmoitettava alueen paliskuntaan.

Ensi kesän ajan Kuusamon alueella voi soittaa Porovahti-puhelimeen, jos paliskunnan poroisäntään ei saa yhteyttä tai jos ei tiedä, kenelle asiasta ilmoittaa. Palveluun voi ilmoittaa myös kuolleesta porosta tai poroon kohdistuvasta vaarasta. Porovahti-puhelin välittää tiedot alueen paliskunnalle. Puhelut käsitellään luottamuksellisina.

– Porovahti-puhelin vastaa pääsääntöisesti virka-aikaan numerosta 050 4772 496. Vilkkaan mökkikauden aikana ja juhannuksen ympärillä puhelin on auki laajennetusti, kertoo hankkeen johtaja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Juha Hiedanpää.

Poroilmoituksia otetaan koko kesän ajan vastaan myös internetissä ympäri vuorokauden. Nämä ilmoitukset välitetään kuitenkin eteenpäin arkipäivisin kerran päivässä.

Kiireellisissä tapauksissa on edelleen otettava yhteyttä suoraan paliskunnan poroisäntään. Hätätilanteessa soitetaan hätäkeskukseen.

Porovahti ei muuta vastuuta

Viestin välittämisen lisäksi puhelin ja sen rinnalla nettilomake keräävät tietoa maanviljelijöiden, asukkaiden ja mökkiläisten porokohtaamisista Kuusamossa samoin kuin ongelmatilanteiden ratkaisuista.

Porovahti-palvelua toivotaan käytettävän myös poroihin tai poronhoitoon liittyvien positiivisisten kokemusten viestimiseen. Kertyvää tietoa käytetään ristiriitojen hallinnan ja ennaltaehkäisyn kehittämiseen.

– Porovahti-puhelin ei siirrä tai muuta paliskunnan vastuuta huolehtia siitä, etteivät porot aiheuta vahinkoa maa- ja metsätaloudelle ja vakinaisten asuntojen pihoille. Se ei myöskään muuta maanomistajien ja -haltijoiden vastuuta ilmoittaa porojen aiheuttamista tai poroille aiheutuneista vahingoista viipymättä paliskuntaan. Porovahti-puhelin auttaa välittämään viestiä esimerkiksi silloin, kun ei tiedetä kenelle poroista tulisi ilmoittaa, Lapin yliopiston tutkija Sirpa Rasmus muistuttaa.

Porovahti-palvelua ylläpitää Luonnonvarakeskuksen koordinoima Paloma-hanke.

MAINOS

Kommentoi

Saako porovahdilta myös laskutustiedot ketä laskutetaan porojen pois toimittamisesta kun poroisäntä ei tee elettäkään asian hyväksi kun ilmottaa?

Lakihan sanoo myös, että jos poroja ei välittömästi ilmoituksen jälkeen haeta pois kielletyltä alueelta niin ne saa itse toimittaa pois ja laskuttaa paliskuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan tuonne ilmoitella. On sitä soiteltu poroisännille tähänkin mennessä, mutta mitään ei tapahdu. Porot aitaan ympärivuotisesti ja ellei se onnistu niin porot teuraaksi ja poronomistat aktiivimallin piiriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo auta mitään . Omaa vastuuta pakoilevat vain . En ikinä palauta yhtään pantaa yms ilmoita raadoista ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

200000 poroa/20v elinikää = 10000 ilmoitusta vuosittain pelkästään kuolleista poroista, jotka tämä it-turhake välittää poromiehille. Jovainen hetkin tietää notta ei ne ikuisesti elä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja joka kirjoituksessa muistetaan mainita "vakituinen asukas" !
Mökkiläiset, tiellä liikkujat, turistit, olette ihan sivuosassa olevia ns ei toivottuja henkilöitä poronhoitoalueelle. Jos aiheutatte poroille jotain hankaluutta olette persona non grata , ja kuulutte aitojen sisään porojen töllisteltäväksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä poronhoitolaki kieltää porojen laiduntamisen "muilla erityiseen käyttöön otetuilla alueilla"

Aivan varmasti mökin piha ja puutarha on erityiseen käyttöön otettu alue. Samoin, kuin uimaranta, leikkikenttä, urheilukenttä jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän mökin pihalle kun erehtyy porot tulemaan niin lähtö tulee melko liukkaasti, jos ehtivät karkuun mennä. Karkuun jos ei ehdi, niin pakastin on seuraava osoite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran on rautaa keulassa, että poroja en väistämään ala, autoon kun ei noissa tapauksissa vahinkoja tule.
Käy vaan korvat napsasemassa talteen, niin ei saa eläinten kaltoinkohtelija korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tällainen ole oikea tapa toimia. Poronhoitolaki sanoo yksiselitteisesti, että poroja on hoidettava niin, ettei ne pääse kielletyille alueille.

Jos porot pääsevät pihoihin, puutarhoihin, pellolle, uimarannoille, urheilukentille, leikkikentille jne.. niin poromiehet ovat silloin rikkoneet lakia. Eikö oikea osoite ole poliisi ja rikosilmoitus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan näin sen pitäisi toimia oikeusvaltiossa.Valitettavasti vaikuttaa sille, että tämän phlain 31 pykälän ollessa kysymyksessä tuomioita ei syystä tai toisesta haluta antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image