Pohjois-Suomi

Kuusa­mo­lai­sel­la Valtteri Haatajalla, 17, on ollut ajokortti jo kolmisen kuukautta – taustalla työpaikka au­to­vuok­raa­mos­sa

Valtteri Haatajan ajokorttihakemuksessa oli perusteluina työpaikan lisäksi opinnot Kuusamon lukiossa sekä jääkiekkoharrastus. KUVA: Mikko Halvari
Pohjois-Suomi 20.5.2019 9:30
Sanna Karjalainen

Valtteri Haataja on vasta 17-vuotias, mutta hänellä on ollut ajokortti jo kolmisen kuukautta. Haataja sai kortin ikäpoikkeusluvalla tämän vuoden helmikuussa, noin kuukausi 17-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

Viime vuoden heinäkuussa laki perusteista, joilla ajokortin voi saada 17-vuotiaana, muuttui. Nykyään syiden ei tarvitse olla niin painavia kuin ennen. Haataja sai ajokortin aikaisemmin pääasiassa työpaikkansa vuoksi. Haataja on työskennellyt 15-vuotiaasta asti autovuokraamo Hertzillä. Työmatkoja hänen on aiemmin täytynyt taittaa mopoautolla.

Valtteri Haataja on vasta 17-vuotias, mutta hänellä on ollut ajokortti jo kolmisen kuukautta. Kyllä se ajokortti kummasti helpottaa töissä autojen siirtelyä. Ilman ajokorttia en pystyisi tekemään näin laajasti eri työtehtäviä.

Ikäpoikkeuslupahakemuksessaan Haataja mainitsi ajokortin tarpeen syiksi myös opintonsa Kuusamon lukiossa ja jääkiekkoharrastuksensa. Haataja muuttaa jääkiekon perässä Mikkeliin elokuussa.

– Minulla on treenit useamman kerran viikossa. Matkaa koululle ja treeneihin on vain pari kilometriä, mutta nyt kun minulla on ajokortti, vanhempien ei tarvitse kuskata minua jatkuvasti. Myös Mikkelistä pääsen käymään kotona paremmin, Haataja sanoo.

Traficomin erityisasiantuntijan Henna Antilan mukaan yleisin syy ikäpoikkeusluvan hakemiseen on pitkä tai aikaavievä koulumatka. Toiseksi yleisin syy on työpaikka, johon tarvitsee ajokortin.

Ennen lakimuutosta näillä perusteilla ikäpoikkeusluvan saaminen ei ollut mahdollista. Tuolloin yleisin syy luvan saamiseen oli terveydellinen tai muu äkillinen muutos perheessä.

Autokoulun nuori voi aloittaa jo 16-vuotiaana, vaikka ikäpoikkeuslupaa ei olisi. Haatajakin aloitti autokoulun heti kesällä lain muututtua.

Ikäpoikkeusluvan saadakseen nuoren täytyy toimittaa Traficomille hakemus sekä tarvittavat liitteet. Näitä liitteitä ovat esimerkiksi työ- tai opiskelutodistus.

Haataja sai odottaa hakemuksensa hyväksymistä lähes pari kuukautta, vaikka hakemus oli tehty oikein. Siksi hän ei päässyt ajokokeeseen heti täytettyään 17.

Ikäpoikkeuslupahakemusten määrä on kasvanut, ja hakemusten hyväksyminen on ruuhkautunut marraskuusta alkaen. Traficom käsittelee tällä hetkellä helmikuun lopussa jätettyjä hakemuksia, ja jonossa hakemuksia on yli kolmetuhatta.

MAINOS

Kommentoi

Päätöntä menoa on tuo ajaminen meidänkin kylätiellä, tällä joka sai kortin 17 vuotiaana. Kauankohan kortti pysyy tuolla menolla taskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei uutta. Hyvä uudistus peräkylän nuorille koulun käynnin helpotukseksi ja sosiaalisten suhteiden ylläpitoon.
Kuukauden kuluttua toinen nuori perheessämme saa B-ajokortin 17-vuotiaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kokonaisuudessaan peräkylää niin silloinhan jokainen alle 18 vuotias olisi oikeutettu ajokorttiin, jotain rotia sentään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natiaisten liikennekäyttyminen mopoilla täysin leikkimistä. Toki mallia ottavat leikki ikään jääneistä aikuisista mutta onko suuntaus oikea jos lapset alkavat saamaan ajokortteja autoiluun jotta pääsevät kulkemaan harrastuksissaan että kouluissa, tässä tapauksessa tosin tienestihommatkin syynä mutta silti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, kyllä on hävytöntä tämä ihmisten elämän helpottaminen. Kaikki vaan aamulla kolhoosin kuorma-auton lavalla töihin ja illalla takas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei parin kilometrin työmatkaan mitään autoa tarvita ! Ainakaan tässä tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ku on jäkkisharkat kato. Et nää saa mahtumaan kamppeita pyörään tai mopoautoon.
Mistä me saahaan uusia Kakkoja , jos ei saa harijotella?
Mietippä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hallillahan ei säilytetä . Mahtuu varmasti kamppeet vaikka mopoautoon. Esittämisen pakko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammatikseen ajavat joutuvat joka viides vuosi istumaan ammattipätevyys opissa vaikka heillä on takana miljoonia kilometrejä kuuntelemssa ilman aikoisia höpötyksiä. Nuoret liikenteeseen ilman opetusta. Voiko enää tyhmenpää olla sanokaa jos on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on tultu edellisen hallituksen toimesta. Kevyt autolla pääset ajamaan liikenteessä ilman tunninkaan ajo-opetusta. Ottaakohan ministeri myös vastuun nuorten onnettomuuksista. Kyllä edellinen hallitus teki Suomen historian tyhminpiä päätösiä näiden asioiden osalta. Ei jären häivää. Miten voi olla niin tyhmiä päätöksiä 2020 luvulla. Pelottavaa jatkossa liikkua liikenteessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakihan on vasta tulossa voimaan - kyllä niitä kohta kaupasta rahalla saa...eikä tarvitse ajo-opetusta metriäkään, mutta ajokoe on läpäistävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
7:00
Tv-poiminta: Aku Hirviniemi ja muut nolostelevat parinvaihtokomediassa
32
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
6
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
3
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image