Pohjois-Suomi

Kuusa­mo­lai­sel­la Valtteri Haatajalla, 17, on ollut ajokortti jo kolmisen kuukautta – taustalla työpaikka au­to­vuok­raa­mos­sa

Valtteri Haatajan ajokorttihakemuksessa oli perusteluina työpaikan lisäksi opinnot Kuusamon lukiossa sekä jääkiekkoharrastus. KUVA: Mikko Halvari
Pohjois-Suomi 20.5.2019 9:30
Sanna Karjalainen

Valtteri Haataja on vasta 17-vuotias, mutta hänellä on ollut ajokortti jo kolmisen kuukautta. Haataja sai kortin ikäpoikkeusluvalla tämän vuoden helmikuussa, noin kuukausi 17-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

Viime vuoden heinäkuussa laki perusteista, joilla ajokortin voi saada 17-vuotiaana, muuttui. Nykyään syiden ei tarvitse olla niin painavia kuin ennen. Haataja sai ajokortin aikaisemmin pääasiassa työpaikkansa vuoksi. Haataja on työskennellyt 15-vuotiaasta asti autovuokraamo Hertzillä. Työmatkoja hänen on aiemmin täytynyt taittaa mopoautolla.

Valtteri Haataja on vasta 17-vuotias, mutta hänellä on ollut ajokortti jo kolmisen kuukautta. Kyllä se ajokortti kummasti helpottaa töissä autojen siirtelyä. Ilman ajokorttia en pystyisi tekemään näin laajasti eri työtehtäviä.

Ikäpoikkeuslupahakemuksessaan Haataja mainitsi ajokortin tarpeen syiksi myös opintonsa Kuusamon lukiossa ja jääkiekkoharrastuksensa. Haataja muuttaa jääkiekon perässä Mikkeliin elokuussa.

– Minulla on treenit useamman kerran viikossa. Matkaa koululle ja treeneihin on vain pari kilometriä, mutta nyt kun minulla on ajokortti, vanhempien ei tarvitse kuskata minua jatkuvasti. Myös Mikkelistä pääsen käymään kotona paremmin, Haataja sanoo.

Traficomin erityisasiantuntijan Henna Antilan mukaan yleisin syy ikäpoikkeusluvan hakemiseen on pitkä tai aikaavievä koulumatka. Toiseksi yleisin syy on työpaikka, johon tarvitsee ajokortin.

Ennen lakimuutosta näillä perusteilla ikäpoikkeusluvan saaminen ei ollut mahdollista. Tuolloin yleisin syy luvan saamiseen oli terveydellinen tai muu äkillinen muutos perheessä.

Autokoulun nuori voi aloittaa jo 16-vuotiaana, vaikka ikäpoikkeuslupaa ei olisi. Haatajakin aloitti autokoulun heti kesällä lain muututtua.

Ikäpoikkeusluvan saadakseen nuoren täytyy toimittaa Traficomille hakemus sekä tarvittavat liitteet. Näitä liitteitä ovat esimerkiksi työ- tai opiskelutodistus.

Haataja sai odottaa hakemuksensa hyväksymistä lähes pari kuukautta, vaikka hakemus oli tehty oikein. Siksi hän ei päässyt ajokokeeseen heti täytettyään 17.

Ikäpoikkeuslupahakemusten määrä on kasvanut, ja hakemusten hyväksyminen on ruuhkautunut marraskuusta alkaen. Traficom käsittelee tällä hetkellä helmikuun lopussa jätettyjä hakemuksia, ja jonossa hakemuksia on yli kolmetuhatta.

MAINOS

Kommentoi

Päätöntä menoa on tuo ajaminen meidänkin kylätiellä, tällä joka sai kortin 17 vuotiaana. Kauankohan kortti pysyy tuolla menolla taskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei uutta. Hyvä uudistus peräkylän nuorille koulun käynnin helpotukseksi ja sosiaalisten suhteiden ylläpitoon.
Kuukauden kuluttua toinen nuori perheessämme saa B-ajokortin 17-vuotiaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kokonaisuudessaan peräkylää niin silloinhan jokainen alle 18 vuotias olisi oikeutettu ajokorttiin, jotain rotia sentään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natiaisten liikennekäyttyminen mopoilla täysin leikkimistä. Toki mallia ottavat leikki ikään jääneistä aikuisista mutta onko suuntaus oikea jos lapset alkavat saamaan ajokortteja autoiluun jotta pääsevät kulkemaan harrastuksissaan että kouluissa, tässä tapauksessa tosin tienestihommatkin syynä mutta silti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, kyllä on hävytöntä tämä ihmisten elämän helpottaminen. Kaikki vaan aamulla kolhoosin kuorma-auton lavalla töihin ja illalla takas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei parin kilometrin työmatkaan mitään autoa tarvita ! Ainakaan tässä tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ku on jäkkisharkat kato. Et nää saa mahtumaan kamppeita pyörään tai mopoautoon.
Mistä me saahaan uusia Kakkoja , jos ei saa harijotella?
Mietippä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hallillahan ei säilytetä . Mahtuu varmasti kamppeet vaikka mopoautoon. Esittämisen pakko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammatikseen ajavat joutuvat joka viides vuosi istumaan ammattipätevyys opissa vaikka heillä on takana miljoonia kilometrejä kuuntelemssa ilman aikoisia höpötyksiä. Nuoret liikenteeseen ilman opetusta. Voiko enää tyhmenpää olla sanokaa jos on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on tultu edellisen hallituksen toimesta. Kevyt autolla pääset ajamaan liikenteessä ilman tunninkaan ajo-opetusta. Ottaakohan ministeri myös vastuun nuorten onnettomuuksista. Kyllä edellinen hallitus teki Suomen historian tyhminpiä päätösiä näiden asioiden osalta. Ei jären häivää. Miten voi olla niin tyhmiä päätöksiä 2020 luvulla. Pelottavaa jatkossa liikkua liikenteessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakihan on vasta tulossa voimaan - kyllä niitä kohta kaupasta rahalla saa...eikä tarvitse ajo-opetusta metriäkään, mutta ajokoe on läpäistävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Katso kuvat Kärppien harjoitusottelusta Luulajaa vastaan
20:49
Italian pääministeri erosi – sai tarpeekseen hallituskumppanista, jonka "päätökset aiheuttavat suuria riskejä tälle maalle"
20:45
Aurora on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi – "Elokuva toimii kunnon vastalääkkeenä älylliselle näivettymiselle"
20:16
Kehitysvammaisten hoito Oulun Edenissä jatkuu – kokeilua jatketaan vuoden 2020 loppuun saakka
20:05
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
19:24
Ronkainen ja Suihkonen mukana lentopallon EM-kisoihin valmistautuvassa ryhmässä, Ettan ex-hakkuri Jokela ei mahtunut mukaan
19:03
Itsetyydytysfilmi oli Oululle liikaa: M. A. Numminen muistelee, kuinka hänen ryhmänsä sai elinikäisen porttikiellon kaupunkiin vuonna 1968 Tilaajille
100
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
92
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
79
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke voi siirtyä vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
59
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
42
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
31
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa
29
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image