Pohjois-Suomi

Kuusa­mo­lai­sel­la Valtteri Haatajalla, 17, on ollut ajokortti jo kolmisen kuukautta – taustalla työpaikka au­to­vuok­raa­mos­sa

Valtteri Haatajan ajokorttihakemuksessa oli perusteluina työpaikan lisäksi opinnot Kuusamon lukiossa sekä jääkiekkoharrastus. KUVA: Mikko Halvari
Pohjois-Suomi 20.5.2019 9:30
Sanna Karjalainen

Valtteri Haataja on vasta 17-vuotias, mutta hänellä on ollut ajokortti jo kolmisen kuukautta. Haataja sai kortin ikäpoikkeusluvalla tämän vuoden helmikuussa, noin kuukausi 17-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

Viime vuoden heinäkuussa laki perusteista, joilla ajokortin voi saada 17-vuotiaana, muuttui. Nykyään syiden ei tarvitse olla niin painavia kuin ennen. Haataja sai ajokortin aikaisemmin pääasiassa työpaikkansa vuoksi. Haataja on työskennellyt 15-vuotiaasta asti autovuokraamo Hertzillä. Työmatkoja hänen on aiemmin täytynyt taittaa mopoautolla.

Valtteri Haataja on vasta 17-vuotias, mutta hänellä on ollut ajokortti jo kolmisen kuukautta. Kyllä se ajokortti kummasti helpottaa töissä autojen siirtelyä. Ilman ajokorttia en pystyisi tekemään näin laajasti eri työtehtäviä.

Ikäpoikkeuslupahakemuksessaan Haataja mainitsi ajokortin tarpeen syiksi myös opintonsa Kuusamon lukiossa ja jääkiekkoharrastuksensa. Haataja muuttaa jääkiekon perässä Mikkeliin elokuussa.

– Minulla on treenit useamman kerran viikossa. Matkaa koululle ja treeneihin on vain pari kilometriä, mutta nyt kun minulla on ajokortti, vanhempien ei tarvitse kuskata minua jatkuvasti. Myös Mikkelistä pääsen käymään kotona paremmin, Haataja sanoo.

Traficomin erityisasiantuntijan Henna Antilan mukaan yleisin syy ikäpoikkeusluvan hakemiseen on pitkä tai aikaavievä koulumatka. Toiseksi yleisin syy on työpaikka, johon tarvitsee ajokortin.

Ennen lakimuutosta näillä perusteilla ikäpoikkeusluvan saaminen ei ollut mahdollista. Tuolloin yleisin syy luvan saamiseen oli terveydellinen tai muu äkillinen muutos perheessä.

Autokoulun nuori voi aloittaa jo 16-vuotiaana, vaikka ikäpoikkeuslupaa ei olisi. Haatajakin aloitti autokoulun heti kesällä lain muututtua.

Ikäpoikkeusluvan saadakseen nuoren täytyy toimittaa Traficomille hakemus sekä tarvittavat liitteet. Näitä liitteitä ovat esimerkiksi työ- tai opiskelutodistus.

Haataja sai odottaa hakemuksensa hyväksymistä lähes pari kuukautta, vaikka hakemus oli tehty oikein. Siksi hän ei päässyt ajokokeeseen heti täytettyään 17.

Ikäpoikkeuslupahakemusten määrä on kasvanut, ja hakemusten hyväksyminen on ruuhkautunut marraskuusta alkaen. Traficom käsittelee tällä hetkellä helmikuun lopussa jätettyjä hakemuksia, ja jonossa hakemuksia on yli kolmetuhatta.

MAINOS

Kommentoi

Päätöntä menoa on tuo ajaminen meidänkin kylätiellä, tällä joka sai kortin 17 vuotiaana. Kauankohan kortti pysyy tuolla menolla taskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei uutta. Hyvä uudistus peräkylän nuorille koulun käynnin helpotukseksi ja sosiaalisten suhteiden ylläpitoon.
Kuukauden kuluttua toinen nuori perheessämme saa B-ajokortin 17-vuotiaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kokonaisuudessaan peräkylää niin silloinhan jokainen alle 18 vuotias olisi oikeutettu ajokorttiin, jotain rotia sentään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natiaisten liikennekäyttyminen mopoilla täysin leikkimistä. Toki mallia ottavat leikki ikään jääneistä aikuisista mutta onko suuntaus oikea jos lapset alkavat saamaan ajokortteja autoiluun jotta pääsevät kulkemaan harrastuksissaan että kouluissa, tässä tapauksessa tosin tienestihommatkin syynä mutta silti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, kyllä on hävytöntä tämä ihmisten elämän helpottaminen. Kaikki vaan aamulla kolhoosin kuorma-auton lavalla töihin ja illalla takas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei parin kilometrin työmatkaan mitään autoa tarvita ! Ainakaan tässä tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ku on jäkkisharkat kato. Et nää saa mahtumaan kamppeita pyörään tai mopoautoon.
Mistä me saahaan uusia Kakkoja , jos ei saa harijotella?
Mietippä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hallillahan ei säilytetä . Mahtuu varmasti kamppeet vaikka mopoautoon. Esittämisen pakko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammatikseen ajavat joutuvat joka viides vuosi istumaan ammattipätevyys opissa vaikka heillä on takana miljoonia kilometrejä kuuntelemssa ilman aikoisia höpötyksiä. Nuoret liikenteeseen ilman opetusta. Voiko enää tyhmenpää olla sanokaa jos on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän on tultu edellisen hallituksen toimesta. Kevyt autolla pääset ajamaan liikenteessä ilman tunninkaan ajo-opetusta. Ottaakohan ministeri myös vastuun nuorten onnettomuuksista. Kyllä edellinen hallitus teki Suomen historian tyhminpiä päätösiä näiden asioiden osalta. Ei jären häivää. Miten voi olla niin tyhmiä päätöksiä 2020 luvulla. Pelottavaa jatkossa liikkua liikenteessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakihan on vasta tulossa voimaan - kyllä niitä kohta kaupasta rahalla saa...eikä tarvitse ajo-opetusta metriäkään, mutta ajokoe on läpäistävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image