Pohjois-Suomi

Kuusamo kouluttaa lähiavustajia op­pi­so­­pi­­muk­­sel­la – taustalla huoli työvoiman riit­tä­vyy­des­tä

Lähiavustajakoulutukseen hakijalta edellytetään aitoa kiinnostusta ikäihmisten parissa työskentelyyn, intoa opiskeluun ja itsenäiseen työskentelyyn. Häneltä odotetaan hyviä sosiaalisia taitoja ja rohkeutta kohdata uusia ihmisiä.
Pohjois-Suomi 15.11.2019 9:00
Helena Matila

Kuu­sa­mos­sa käyn­nis­tyy en­si vuo­den alus­ta lä­hi­a­vus­ta­jien op­pi­so­pi­mus­kou­lu­tus.

Kau­pun­gin ikäih­mis­ten pal­ve­luis­sa aloi­te­taan lä­hi­a­vus­ta­ja­pi­lot­ti, jo­hon par­hail­laan ha­e­taan kym­men­tä mää­rä­ai­kais­ta työn­te­ki­jää op­pi­so­pi­mus­suh­tee­seen vuo­den ajak­si.

Va­li­tut työn­te­ki­jät opis­ke­le­vat lä­hi­a­vus­ta­jik­si Kai­nuun am­mat­ti­o­pis­ton Kuu­sa­mon toi­mi­pis­teen jär­jes­tä­mäs­sä kou­lu­tuk­ses­sa.

Op­pi­mi­nen ta­pah­tuu pää­o­sin työ­yk­si­köis­sä ja li­säk­si opin­to­ja täy­den­ne­tään op­pi­lai­tok­ses­sa noin nel­jä­nä lä­hi­o­pe­tus­päi­vä­nä kuu­kau­des­sa.

Op­pi­so­pi­mus­kou­lu­tus kes­tää vuo­den.

– Ikäih­mis­ten pal­ve­luis­sa to­teu­te­taan lä­hi­a­vus­ta­ja­pi­lot­ti en­si vuon­na. Pi­lot­ti­vuo­den ai­ka­na tar­kas­tel­laan ja tut­ki­taan, löy­tyy­kö meil­lä sel­lais­ta teh­tä­vä­ku­vaa, jos­sa voi­si työs­ken­nel­lä avus­ta­ja­kou­lu­tuk­sen saa­nei­ta, ker­too ikäih­mis­ten pal­ve­lu­jen tu­lo­sa­lu­e­joh­ta­ja Satu Kan­gas.

Taus­tal­la on huo­li työ­voi­man riit­tä­vyy­des­tä sote-alal­la tu­le­vi­na vuo­si­na. Pel­käs­tään kau­pun­gin yk­si­köis­tä ikäih­mis­ten pal­ve­luis­ta elä­köi­tyy vii­den seu­raa­van vuo­den ai­ka­na va­jaa 40 työn­te­ki­jää. Yh­tä lail­la vä­keä elä­köi­tyy myös yk­si­tyi­sis­tä hoi­va­yk­si­köis­tä.

Sa­ma­nai­kai­ses­ti van­hus­ten mää­rä li­sään­tyy.

Li­säk­si on huo­mi­oi­ta­va la­ki­luon­nos te­hos­te­tun pal­ve­lu­a­su­mi­sen hen­ki­lös­tö­mi­toi­tuk­ses­ta, mikä Kuu­sa­mos­sa tar­koit­taa noin 20 li­sä­työn­te­ki­jän tar­vet­ta pel­käs­tään hoi­va­ko­tei­hin.

Työ­voi­ma­tar­ve täl­lä alal­la on lä­hi­tu­le­vai­suu­des­sa siis vain kas­va­va.

Kan­gas ko­ros­taa, et­tä lä­hi­a­vus­ta­jien kou­lut­ta­mi­sel­la ei ol­la vie­mäs­sä ole­mas­sa ole­via am­mat­ti­ni­mik­kei­tä pois.

– Suu­rim­mak­si osak­si tul­laan jat­kos­sa­kin tar­vit­se­maan vä­hin­tään lä­hi­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­sen saa­nei­ta, mut­ta tar­vet­ta on myös avus­ta­vil­le teh­tä­vil­le.

Pi­lot­ti­vuo­den ai­ka­na toi­mi­van oh­jaus­ryh­män teh­tä­vä­nä on mää­ri­tel­lä yh­des­sä ikäih­mis­ten pal­ve­lu­jen hen­ki­lös­tön kans­sa eri am­mat­ti­hen­ki­löi­den (kou­lu­tet­tu avus­ta­va hen­ki­lö, lä­hi­hoi­ta­ja, sai­raan­hoi­ta­ja) teh­tä­vä­roo­lit asi­ak­kaan päi­vit­täi­ses­sä avus­ta­mi­ses­sa.

Myös ko­to­na asu­mis­ta tu­ke­vien pal­ve­lui­den pal­ve­lu­tuot­teet mää­ri­tel­lään uu­del­leen.

Ha­ku­ai­kaa lä­hi­a­vus­ta­ja­kou­lu­tuk­seen on 1.12.2019 saak­ka.

Ha­ke­mus tu­lee teh­dä säh­köi­ses­ti in­ter­ne­tin kaut­ta osoit­tees­sa www.kun­ta­rek­ry.fi - työ­a­vain nu­me­ro 258924. Mah­dol­li­set pa­pe­ri­ha­ke­muk­set tu­lee toi­mit­taa osoit­tee­seen: Pe­rus­tur­va, PL 9 93601 Kuu­sa­mo.

MAINOS

Kommentoi

Ei tule tulevaisuudessakaan olemaan ko.alalla työntekijöitä,ensin on saatava takaisin oikeutettu palkka ja työolosuhteet, onhan selvä että palkka on työn arvostuksen ja vaativuuden mitta , ei semmoista työtä kannata tehdä jos sillä ei elätä omia elämän kustannuksiaan ei yksistään kutsumus ja soveltuvuus riitä että saa tehdä haastavia ,raskaita töitä. Sairaiden ja apua tarvitsevie ihmisten parissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvänen aika,onhan ihmisillä osattava hoitaa taloustöitä jokaisella kotonakin , miksi ei ilman koulutusta osata hoitaa naapurin ,avuntarpeessa olevien ihmisten kotitöitä, eri asiat on hoito ja sairaanhoidon alan ammattilaisten työt, kaksi eri asiaa pidettävä erillään, takaisin kodinhoitajien ammattikunta ja nimike,ei ole epäselvä työnkuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu. Lähiavustajia tarvitaan, koska aika suuri osa hoitotyöstä on vessassa käyttämistä, ruuan jakelua, sängyn petaamista ja roskien vientiä. Sen oppii muutamassa viikossa. Jos siitä haluaa jatkaa opiskelua vielä lisää, on mahdollista rahoittaa opintoja käymällä samalla avustajana töissä. Kunhan pidetään huoli, että avustajien palkka on inhimillisellä tasolla ja sillä elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monikin ja moni paikallinenkin saadaan työhön, jos siitä saa palkkaa. Jos oletetan löytyvän kutsumuksensa perässä talkoilevia, niin sitten onkin vaikeampi löytää tekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:43
Susitutkija Ilpo Kojola: “Susien vaaral­li­suu­desta liikkeellä perätöntäkin tietoa, mutta ihmisten susipelko on otettava vakavasti" Tilaajille
19:35
Pääministeri Sanna Marin sai valtavan mediahuomion Brysselissä - halusi keskittyä huippukokouksen asiasisältöön
19:24
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
19:00
Tupakoinnin väheneminen pysähtyi, mutta enemmistö tupakoivista haluaisi lopettaa – sauhuttelija kuolee keskimäärin 10 vuotta nuorempana Tilaajille
18:37
Lastauskoneen öljyä vuoti maahan Suomussalmen puuterminaalissa
18:25
Oulun Heinäpäästä maailmalle ponnistaneelle raviohjastajalegendalle Jorma Kontiolle 11 000 voittoa täyteen – "Kunto on oikein hyvä ja töihin on mukava lähteä"
18:00
Bättre Folkin Aki Roukala käänsi levottomuutensa vahvuudeksi – vuosien työ valokuvan ja festivaalien parissa poiki taidepalkinnon Tilaajille
69
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
49
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
45
Pouttu aikoo valittaa kasviliha-termin kieltämisestä hallinto-oikeuteen – SK: Yhden valituksista teki kilpailevan yrityksen johtaja
35
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
35
Oulun ja Helsingin väliset junayhteydet nopeutuvat – yhteysvälillä marraskuun matkustajamäärä peräti 23 prosenttia viime vuotta suurempi
31
137 Oamkin työntekijää siirtyy Oulun yliopiston palvelukseen – tulossa uusi yhteinen palveluorganisaatio
28
Viestintäpäällikkö kielsi toimittajia kysymästä al-Holista ennen huippukokousta – pääministeri Marin pahoittelee "turhan jyrkkää" ohjeistusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Uudenmaan, Kymenlaakson, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En muuttais lokeroon enään millään tuli joskus 80 luvulla sitä kokeiltua suorastaan hirvittäviä paikkoja. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image