Pohjois-Suomi

Kun­nan­joh­ta­jat ovat huolissaan hal­li­tusoh­jel­man ta­lou­del­li­sis­ta vai­ku­tuk­sis­ta, mutta valtion lupaus kom­pen­soin­nis­ta ilahduttaa

Pohjois-Suomi 6.6.2019 20:02
Henriikka Uusitalo

Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajalaa huolestuttaa, toteutuuko valtion lupaus täysimääräisestä kompensaatiosta, ja miten se kohdistuu eri kuntiin. Kuntaliiton arvion mukaan hallitusohjelmaan kirjatuista uusista tehtävistä aiheutuu kunnille noin 700 miljoonan euron lisämenot. Valtio on luvannut kompensoida hallitusohjelmassa esitettyjä muutoksia ja uusia tehtäviä.

Limingassa asukkaiden keski-ikä on noin 30 vuotta, joten erityisesti opetukseen ja varhaiskasvatukseen liittyvät muutokset vaikuttavat kunnan toimintaan. Rajalan mukaan esimerkiksi toisen asteen koulutuksen maksuttomuus ja päivähoidon ryhmäkokojen pienentäminen aiheuttavat menojen kasvua.

Lue myös: Hal­li­tusoh­jel­ma saa sekä kiitosta että pyyhkeitä Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jal­ta – Lisääntyvät kustannukset pitää rahoittaa suuremmilla val­tio­no­suuk­sil­la

Lukiokoulutuksen kustannukset nousevat Rajalan arvion mukaan kunnassa noin 300 000 euroa. Päivähoidon kustannukset puolestaan kasvavat 250 000 euroa. Rajalan mukaan se tarkoittaisi lähes puolta tuloveroprosenttia, jos valtio ei kompensoi kustannuksia täysimääräisesti.

– Taloudelliset haasteet kohdistuvat ikärakenteeltaan nuoriin kuntiin, joita on Oulun seudulla paljon. Toisaalta lapsiperheiden etuuksien lisääminen on kuntalaisten kannalta ilman muuta hyvä asia, koska lapsiperheiden elämä ei ole tänä päivänä helppoa.

Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila iloitsee valtion lupauksesta kompensoida uusista tehtävistä aiheutuvat kulut. Hänen arvionsa mukaan kustannukset olisivat olleet kunnalle kohtuuttomat ilman valtion lupausta.

Kunnan asukkaiden keski-ikä on korkea, ja suurin osa sosiaali- ja terveyspalvelujen budjetista suuntautuu ikäihmisiin liittyviin tehtäviin. Yksistään hoitotakuun kiristämisen vuoksi kunta tarvitsee arviolta 1,5 lääkärinvirkaa ja yhden hoitohenkilökunnan viran lisää. Se merkitsisi arviolta 220 000 euron lisäkustannuksia kunnalle.

Kunnan arvion mukaan lapsiin ja nuoriin liittyvät lisämenot koostuvat lähinnä oppivelvollisuusiän nostamisesta ja varhaiskasvatuksen ryhmäkoon pienentämisestä.

– Oppivelvollisuusiän nostaminen voi muutoksen toteutustavasta riippuen aiheuttaa kunnalle kuljetuskustannuksia, koska Vaalassa ei ole lukion lisäksi tarjolla muuta toisen asteen koulutusta. Päivähoidon ryhmäkoon pienentäminen puolestaan merkitsee uusien työntekijöiden palkkaamista, Raiskila kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Ihan älytöntä iloita siitä, että joku muu maksaa. Uusi kuntaministeri haluaa vauhdittaa kuntaliitoksia. Hienoa! Oulujokilaakson kunnat yhteen ja älyttömät hallintokustannukset kuriin. Kyllä sillä saadaan hoitajia ja lääkäreitä palkattua ja nuoret kuljetettua kouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:18
Portugalin valtavia metsäpaloja epäillään tahallaan sytytetyiksi – Viranomaiset alkoivat ihmetellä, kun useat palot syttyivät lähes samanaikaisesti
8:16
Jo 40 prosenttia rattijuopumuksista huumetapauksia – Liikenneturva kampanjoi nuorten rattijuopumuksia vastaan
8:00
Työelämässä loistanut Mirka Olin ehti jo ajatella auton alle hyppäämistä – pohjakosketuksen jälkeen alkoi sinnikkyyttä vaatinut taival hoitoon ja kohti paranemista Tilaajille
8:00
British Airwaysin lentojen peruutukset Kairoon herättivät terroripelon Egyptissä
7:42
Torilla tapaavat ravimiehet kunnioittavat keskustelukumppaniaan: "Jokainen saakoon olla omassa uskossaan autuaallisia"
7:15
Utøylta selviytyneistä neljä elää uudelleen kohtalokkaat tapahtumat – saarella kuoli 69 nuorta
7:11
Moldovan uusi hallitus haluaa kitkeä korruptiota – vastapuoluetta edustava oligarkki pakeni heti maasta
15
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
10
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
8
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
5
Voimakas aalto kaatoi moottoriveneen Oulujoella – sivulliset pelastivat veneessä matkustaneet viisi ihmistä ja koiran
4
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
4
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
2
Vielä on aikaa laittaa jätevesijärjestelmä kuntoon – tarkista tästä, ketä uudistus koskee

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image