Pohjois-Suomi

Kun pienelle Perezille eivät soseet maistuneet, vanhemmat alkoivat tarjota hänelle sormiruokia – "Vauvan ruokavalio monipuolistui nopeasti"

Perez Odeylle sormiruoka kelpaa. KUVA: Nina Susi
Pohjois-Suomi 21.4.2019 14:48
Riitta Ahonen

Kemiläinen Perez Odey, 9 kuukautta, on jo tottunut sormiruokailija. Hän on puolivuotiaasta asti saanut maisteltavakseen runsaasti erilaisia ruokia.

– Perezille eivät soseet kelvanneet, niinpä aloimme antamaan hänelle heti sormiruokia, koska ne olivat ainoita, mitkä kelpasivat, kertoo Perezin äiti Suvi Järvinen.

Ensimmäiseksi lapselle tarjottiin riisijauhoista, porkkanaraasteesta ja jauhelihasta tehtyjä pötköjä, jotka maistuivat hänelle erinomaisesti.

Järvinen oli jo aikaisemmin löytänyt netistä hyviä artikkeleita ja blogin sormiruokailusta. Tutuksi tuli myös Simppeliä sormiruokailua -kirja, jossa ohjeet on annettu vauvan iän mukaan.

Aluksi vauva sai maistella yhtä tai kahta uutta ruoka-ainetta kerrallaan. Ennen ruokailua Suvi imettää Perezin.

– Vauvan ruokavalio monipuolistui nopeasti. Banaania, omenalohkoja, makaronia, höyrytettyjä vihannes- tai juureslohkoja. Kaikki etenee vauvan oman tahdin mukaan.
Sormiruokailua aloitettaessa Perezille ei ollut vielä puhjennut maitohampaita, mutta se ei haitannut sormiruokailua.

Ohje on, että jos vanhemmat pystyvät muusaamaan vauvalle annetun ruoan sormillaan, se on kyllin pehmeää vauvalle ja vauva saa muusattua sen ikenillään.

Aluksi sormiruokailu muistuttaa hiukan leikkiä. Vauva oppii ottamaan ruoan lautaseltaan ja viemään sen suuhun. Vauvan taitojen kasvaessa hän oppii yhä paremmin käsittelemään ruokaa.

Simppeliä sormiruokailua -kirjasta löytyi turvallisen sormiruokailun ohjeet. Vauvan pitää istua syöttötuolissaan tukevasti pystyasennossa, vanhempien tulee ymmärtää vauvan kakomisrefleksi ja valvoa vauvan ruokailua.

Valmistamme sormiruoat itse, kertoo Perezin äiti Suvi Järvinen. – Hienoa on, että Perezille kelpaa sekä suomalainen että afrikkalainen ruoka, isä Peter Odey sanoo. KUVA: Nina Susi

Ruoan koostumuksen ja muodon täytyy olla vauvan taitoihin sopivia. Ruokapöydästä pois lähtiessä on tarkistettava, että vauvan suussa ei ole enää ruokaa.

Kirjassa on myös hyvät ensiapuohjeet siitä, miten toimia, jos vauvan hengitysteihin joutuu vieras esine.

Vauvan kakomisrefleksi laukeaa paljon ylempänä nielussa kuin aikuisella, ja sen avulla vauva työstää ruoan takaisin suun etuosaan.

Kakovan vauvan suuhun ei pidä laittaa sormia, ettei tule työntäneeksi ruokaa syvemmälle nieluun.

– Aluksi vauvan kakominen pelästytti meidätkin ja isomummu oli jopa aivan paniikissa. Jos asia ahdistaa kovasti, voi tietysti pitää taukoa sormiruokailun opettelussa, Järvinen neuvoo.

Ruokaa menee myös aluksi vauvalta paljon suun ohi ympäristöön.

– Nykyisin kun Perez on nälkäinen, hän syö jo aika siististi.

Sormiruokailu voi olla neuvoloille vielä uusi asia ja siksi vanhemmat voivat saada kehotuksia, että turvautuisivat soseisiin.

– Joskus syötämme Perezille soseita, mutta enemmän hän syö sormiruokia. Valmistamme ne itse, teemme kerralla vähän enemmän ja pakastamme osan. Näin tiedämme tarkalleen, mitä vauva syö ja voimme hyödyntää myös kausituotteita.

Perezin isä jalkapalloilija Peter Odey on tarkka omasta syömisestään ja haluaa tarjota pojalleenkin terveellistä ja monipuolista ruokaa.

– Hienoa on, että Perezille kelpaa sekä suomalainen että afrikkalainen ruoka, Peter sanoo.

Juttu on julkaistu Kalevan Helmi-liitteessä 13.3.2019.

Sormiruokailusta kirjoitettua

Marjut Ollila: Simppeliä sormiruokailua. WSOY 2018. Kirjassa on myös ruoka-aineiden turvalliseen käyttöön liittyviä ohjeita. Hyvä perusteos sormiruokailusta vasta-alkajille.

Anni Lehti, Anja Mahrenholz & Minna Vauhkonen: Naperosta nautiskelijaksi. Ihania reseptejä sormiruokailuun koko perheelle. Read-me.fi 2018. Reseptit on jaoteltu päivän aterioiden mukaan aamiaisesta iltapalaan. Paljon kauniita värikuvia ja innostavia ruokaohjeita.

Outi Väisänen & Elvi Rista: Samasta padasta – huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi. Readme.fi  2018. Resepteistä tulee neljä annosta aikuisille ja muutama vauvalle. Osa työvaiheista on kirjoitettu värillisinä. Ne kohdat sisältävät suolaa tai ruoka-aineita, jotka kuuluvat yli yksivuotiaiden ruoan valmistukseen.

https://www.instagram.com/simppeli_sormiruokakeittio/

MAINOS

Kommentoi

anteeksi tyhmyyteni mutta mitä uutta tässä on? Nimittäin niin kauan kun muistan ovat lapset olleet mukana pienestä pitäen ruokapöydässä. Ja heille on annettu samaa ruokaa kuin muillekkin maistiaiseksi, taikka annettu käteen. Se mikä on mulle uutta ettei lapselle opeteta syöntiä ruokaluvehkeillä se myönnettäköön

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soseutettuna vauvalle voi antaa kaikenlaisia ruokia, osaahan niitä kotona soseuttaa nykyisilllä koneilla, kun ennen tehtiin se käsin haarukalla ja muilla soseuttavilla alkeellisilla konsteilla. Vauvalle suositeltiin jo aikaisessa vaiheessa puristamalla hedelmän mehua pari tippaa keitettyyn veteen, jo pari viikkoisen ikäiselle. Hyvin meni ja soseet sai alkaa kun oli oppinut makuja tippoina. Kaikki pikkuhiljaa ja ihan vähän kerrallaan. Minusta se oli hyvä asia, oppivat aikaisin syömään kaikkia makuja. Terveitä olivat koko lapsuuden. Ennen olikin hyvät neuvolan ohjeet, kotiin sai aina kirjasen niin nuori äitikin osasi kun katsoi kirjasta ohjeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enää ei tarvitse ihmetellä jos nuo ei sitten aikuisena osaa käytöstapoja, kun jo pienestä pitäen opetetaan sotkemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sotkemaan, vaan syömään itsenäisesti. Ainahan pienten lasten ruokailusta sotkua syntyy, oli se tapa mikä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pitää olla erikseen turvallisuusohjeet, ei touhu kauhean turvalliselta vaikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image