Pohjois-Suomi

Kummallinen ääni johti lie­teal­taa­seen pudonneen hirvenvasan luokse Tai­val­kos­kel­la – pelastuksen jälkeen kylpy kelpasi pikkuiselle

Taivalkosken palomiehet nostivat lietealtaaseen pudonneen hirvenvasan ylös paloletkuilla. Ensihoidon jälkeen vasa kirmasi onnellisesti emänsä luokse. KUVA: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos
Pohjois-Suomi 10.9.2019 19:07
Juha Hagelberg

Taivalkosken palomiehet kävivät pelastamassa maatilan lietealtaaseen pudonneen hirvenvasan maanantai-iltana Parviaisessa.

Operaatiota johtaneen ylipalomies Raimo Jurmun mukaan talonväki oli kuullut illalla lantalan suunnalta kummallista ääntä, jota oli ilmeisesti pitänyt lietealtaaseen pudonneen vasan emä. Talonväki oli huomannut pinteessä olevan vasan ja teki hälytyksen pelastuslaitokselle kello 21 aikaan illalla.

Palomiesten tullessa paikalle, havaittiin että vasa oli noin 12 metriä halkaisijaltaan ja pari metriä syvän lietealtaan pohjalla. Onneksi sen verran vähän tavaraa oli altaaseen ehtinyt kertyä, että jalat ylsivät pohjaan ja pää pinnalle.

Pintapelastaja laskeutui lietealtaaseen tikkaita pitkin ja sai poromiesten vimmalla otettua vasan hallintaan. Seuraavaksi ujutettiin vasan mahan alle paloletkua liinoiksi, joiden avulla se saatiin nostettua ylös.

Yltäpäältä sitä ihteään oleva vasa kylvetettiin mukana olleella palokalustolla, hierottiin kuivaksi ja käärittiin vielä lämmityspeitteeseen.

Puolen tunnin ensihoidon jälkeen hirvenalku päästettiin irti ja se kirmaisi onnellisena, mutta kokemusta rikkaampana ja hyväkuntoisena metsänreunassa odottelevan emänsä luokse.

Palomiesten arvion mukaan vasa ehti olla altaassa noin tunnin. Se oli ehkä tullut syömään lantalan reunoilla kasvavaa vihreämpää ruohoa ja horjahtanut puutteellisesti aidattuun lietelantalaan.

– Miltähän mahtaa liha maistua ja tuoksahtaa, jos hirvimiesten saaliiksi sattuu, oli paikan päällä arvuuteltu.

MAINOS

Kommentoi

Voiii pientä! Onneksi emonsa osasi pyytää apua. Maatilat lietealtaineen, isoine koneineen ym. ovat todella vaarallisia/saastuttavia ympäristöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittaja tarkoittanee "vimmalla" vimpaa. Siis palomies pyydysti elikon "vimpalla", eikä palomieskään liene ollut vimmastuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lietelantalat ovat toistuvasti otsikoissa, kun niihin tippuu elikoita. Ne kunnon KAITEET pitäisi olla pakollisia yleisen turvallisuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, tällaiset lehtijutut ovat aina tavikselle parhain aamun avaus!
Turussakin Pelastuslaitos pelasti lokin ja sekin on hyvä asia!
Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppu hyvin kaikki hyvin. Mitä ihmiset laskuista täällä vinkuu, ei ole teiltä pois. Veroja maksatte joka tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nuihin todella niin vaikeaa saada rakennettua aitoja, että niihin ei tipahda aina eläimiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nyt tulee varmistettua että "puutteellisesti aidattu lietelantala" aidataan asianmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image