Pohjois-Suomi

Korkein oikeus ei muuttanut Talvivaaran ym­pä­ris­tö­ri­kos­ten tuomioita – Pekka Perän ehdollinen van­keus­ran­gais­tus pysyi voimassa

KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 21.11.2019 9:44
Heidi Peltonen

Korkein oikeus on pitänyt voimassa Rovaniemen hovioikeuden antamat tuomiot Talvivaaran ympäristörikosasiassa. KKO päätyi ratkaisuun äänin 3–2.

Talvivaara Sotkamo Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä tuomittiin törkeästä ympäristön turmelemisesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lue myös: "Kaivostyöpaikoista maksetaan kova hinta, jos luonto tuhoutuu" – lue Kalevan juttu vuodelta 2006, kun Talvivaaran kaivosta oltiin vasta rakentamassa

Yhtiön tuotantojohtajana toiminut Lassi Lammassaari taas tuomittiin ympäristön turmelemisesta käräjäoikeudessa 60 päiväsakkoon ja tuomio piti myös hovioikeudessa.

KKO myönsi Perälle ja Lammasvaaralle rajoitetun valitusluvan ympäristön turmelemista koskevan rangaistussäännön tulkinnasta. Valituslupa annettiin viime marraskuussa. Vastaajien valituslupahakemukset hylättiin muilta osin. Perälle oli myönnetty valituslupa myös hovioikeuden menettelyä koskevasta kysymyksestä. Hovioikeuden ratkaisun lopputulosta ei tältäkään osin muutettu.

Asiassa oli kyse siitä, että Talvivaaran kaivostoiminnan käynnistymisen jälkeen kaivoksen jätevedestä havaittiin haitallisen korkeita määriä natriumia, sulfaattia ja mangaania. Kyseisten aineiden päästöt olivat jopa satakertaisia yhtiön ympäristölupahakemuksessa ilmoittamiin tietoihin nähden.

Pekka Perän ympäristörikostuomio ei muuttunut KKO:ssa. KUVA: Joel Maisalmi

KKO pui käsittelyssään sitä, täyttyykö rikoksen tunnusmerkistö tilanteessa, jossa kaivoksen jätevesipäästöissä oli ympäristölle haitallisia aineita huomattavasti enemmän, mitä kaivoksen ympäristölupahakemuksessa arvioitiin, kun ympäristöluvassa ei kuitenkaan asetettu kyseisille aineille tarkkoja päästörajoja.

Korkein oikeus katsoi, että ympäristölupahakemuksessa esitetyt ja ympäristölupahakemuksen kertoelmaosaan kirjatut tiedot päästöistä olivat osa ympäristölupaa ja näin osa ympäristön turmelemisikoksessa tarkoitettuja lupaehtoja.

KKO:n mukaan kyseiset useita kymmeniä kertoja lupahakemuksessa ilmoitettua suuremmat päästöt eivät olleen viranomaisen lupaharkinnan kohteena, joten ympäristöön päästettiin haitallisia aineita myös ilman lupaa. Näin ollen KKO katsoi, että Perä ja Lammassaari päästivät ainetta ympäristöön sekä lupaehtojen vastaisesti että ilman laissa edellytettyä lupaa. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Talvivaarasta ei tullu huippuhanke vaan pahimmat ympäristöhaitta skenaariot toteutuivat ja meno vaan jatkuu nyt purkuputkella aina vaan laajemmalle alueelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin tervetullut päätös KKO:lta. Tämä selkeyttää lain tulkintaa ympäristöluvan hakijan, luvan myöntäjän ja lupaa valvovan viranomaisen toiminnan osalta. ELYn viranomaiset ovat toimineet oikein ja resurssiensa edellyttämällä tavalla. Kiitos ELY .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valvoiko ELY lupaehtoja? Reagoitiinko epäkohtiin ajoissa vai reagoitiinko vasta yksityisten henkilöiden pakottamina?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälainen vastuu silloisilla Talvivaaran ympäristöasioista vastaavilla oli lupaehtojen ylityksistä , tuskin Perä yksin vastasi lupaehtojen seurannasta ja ylityksistä, joten myös ympäristöasiosta vastaaville olisi kuulunut jotain seuraamuksia vai olivatko ja ovatko vieläkin Talvivaaran ympäristövastaavat vain pelkkiä sätkyjä ilman vastuuta.
Varmaan ovat saaneet jonkin palkkioviran jostain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomio oli varmasti oikea. Sen verran isoista jutuista oli kyse. Vahinko tai ei niin ympäristön niinkin mittava pilaaminen on rangaistava teko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein ironisinta oli, että Kainuun Elykeskuksen johto oli todistajana oikeudenkäynneissä, vaikka olisivat kuuluneet oikeudenkäyntien kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on tulos kun Keskustapuolueen ollessa hallitusvastuussa korvattiin Ympäristökeskukset Elinkeinoja ja Ympäristöä valvovilla Ely- keskuksilla. Millään ei voi toimia, että sama virasto suorittaa elinkeinojen edestämistä ja ympäristön likaantumisen estäminstä. Sellainen tulos on ollut Keskustapuolueella pitkäaikainen tavoite, vaikka puheissa kuulemme aivan toista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuosta olisi pitänyt tulla vähintään 10 vuotta ehdotonta ja miljardien korvausvelvollisuus päälle. Nyt jäi käytännössä ilman mitään tuomiota. Tämä on ennakkotapaus myös yksityishenkilöille, joka antaa oikeuden sotkea luontoa kuinka paljon tahansa, ilman pelkoa vastuuseen joutumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi olla vankeustuomio mahdollista huolimatta siitä, että silloinen ympäristöministeri Paula Lehomäki vakuutti meille Talvaaran olevan ympäristönsuojelun alalla maailman paras kaivos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehtomäki on tehnyt osansa Kepun tavoitteille saada siirrettyä varoja tuottavista toiminnoista huipputappiollisiin maakuntien hankkeisiin. Tästä hänet on senjälkeen palkittu moneen kertaan, mm. Sipilän pakatessa hänet valtiosihteerikseen, vaikka kansalaiset pudottivat hänet eduskunnasta. Lisäksi sama Sipilä palkkasi hänet mm. Talviaaraa omistavan valtioyhtiö Solidiumin hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pääsee suomessa vähällä tämän luokan sotkemisesta. Kun vielä ajatellaan tätä suunnitelmallisuutta on kyseessä törkea tahallinen luonnon turmeleminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä, ja nyt jatkaa Valtio omistama yritys tätä Luonnon saastuttamista edelleen eikä mitään sanktioita, Missä luuraa ympäristösuojelu? Ai niin, sehän on Kainuun Elyn selän takana piilossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

117
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
68
Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"
47
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
41
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
37
Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu
37
Kommentti: Siellä missä tapahtuu, siellä on Rinne
28
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Aiotko ostaa tai syödä joulukinkkua?

Jouluun kuuluu kotimainen kinkku. Ehdottomasti. Lue lisää...
Reilu meininki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image