Pohjois-Suomi

Komissio tutkii Pro Hanhikiven kantelun

Pohjois-Suomi 25.5.2010 0:00
Antti Goman
Euroopan komissio ilmoitti perjantaina tutkivansa Pro Hanhikivi -yhdistyksen ja Raahen seudun luonnonystävien Pyhäjoen ydinvoimalasta jättämän kantelun, jossa yhdistykset pyysivät komissiota tutkimaan ydinvoimalahankkeen lainmukaisuuden.

Pro Hanhikivi pyytää komissiota myös muistuttamaan Suomen hallitusta, eduskuntaa, työ- ja elinkeinoministeriötä, ympäristöministeriötä sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliittoa niiden velvoitteista noudattaa ja soveltaa EU:n lainsäädäntöä luonto-, lintu- ja vesipuitedirektiivien osalta Fennovoima Oy:n ydinvoimalahankkeen etenemisessä ja Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaavan valmistelussa ja täytäntöönpanossa.

Kantelu on jätetty komissiolle joulukuussa. Komissiolta menee kuukausia mahdollisen rikkomismenettelyn aloittamiseen. Suomen eduskunta äänestää ydinvoimalaluvista näillä näkymin viimeistään kesäkuun alussa.

Pro Hanhikivi -yhdistyksen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää suhtautuu skeptisesti siihen, että komissio ehtisi käsitellä kantelun ennen eduskunnan ydinvoimaäänestystä. Enemmän toiveita Halmeenpää asettaa Euroopan parlamentin vetoomusvaliokuntaan, joka ilmoitti jo huhtikuussa käsittelevänsä yhdistysten jättämän samansisältöisen vetoomuksen. Halmeenpää kertoo, että valiokunnan sisältä tulleen tiedon mukaan vetoomus voitaisiin ehtiä käsitellä kesäkuussa ennen eduskunnan ydinvoimaäänestystä.

EU-parlamentin vetoomusvaliokunnan lausunnolla ei ole juridista merkitystä. Halmeenpää uskoo kuitenkin, että maan hallitus ja Pohjois-Pohjanmaan liitto joutuisivat ottamaan ydinvoimaa koskevat päätökset uuteen tarkasteluun, mikäli valiokunta yhtyy vetoomukseen.

Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Pauli Harju toteaa, että maakuntakaava on hyväksytty valtuustossa. Uuteen valmisteluun kaava menisi vasta siinä tapauksessa, että ympäristöministeriö ei vahvistaisi kaavaa. EU:n parlamentin vetoomusvaliokunnan kanta voisi Harjun mukaan vaikuttaa tässä vaiheessa ensisijaisesti ympäristöministeriöön.

Harjun mukaan valituksessa ja vetoomuksessa ei ole mitään uutta, joka vaikuttaisi tulkintaan ydinvoimakaavan lainmukaisuudesta. "Eiköhän tämä asia ratkaista suomalaisen lainsäädännön perusteella", hän uskoo.

Maakuntakaavan käsittely venynee ympäristöministeriössä syksyyn. Pohjois-Pohjanmaan liiton hallitus antaa vastineensa kaavavalituksiin kesäkuun 1. päivä. Sen jälkeen ympäristöministeriö pyytää vielä valittajilta lausunnot maakuntaliiton vastineeseen. Lausuntokierroksiin kuluu joitakin viikkoja.

Harju pitää todennäköisenä, että vahvistamispäätös venyy syksyyn. Toisaalta hän kiittelee ympäristöministeriötä nopeasta toiminnasta Lapin ydinvoimakaavan vahvistamisessa viime keväänä, joten päätös Pohjois-Pohjanmaan kaavasta saattaisi tulla vielä ennen lomakauden alkua.

Harju ei pidä Lapin vahvistettua kaavaa uhkana Pyhäjoen ydinvoimalalle, vaikka Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavan hyväksyminen alkaisi venyä Euroopan komission tai parlamentin vetoomusvaliokunnan lausuntojen vuoksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

näyttää menevän yli hilseen ydinvoima vastustajilla kun ruetaan jo tekmään ilkivaltaa toivottavasti jäävä kiinni ja linnaan vaan tynjarruttajat joutaa ova vaan kehityksen jarruna

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voimala vaan pyhäjoelle ja rakentaminen pitäis aloittaa heti loppuis tuo turha höpötys saatais töitä tuon turhan höpötyksen sijaan järkikin sanoo jo että työ tuo hyvinvointia vaan nämä höpöttäjät ei näköjään suo sitä kaikille kun vain itellä menee hyvin vähät muista kattokaa peiliin vastustajat niin näättä surkean naamanne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjää kitinää, eikun jätteet mereen, lyijy takaisin bensaan ja asbesti uudelleen käyttöön vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

turhaa parranpärinää ,pannaan rääseikkö tuottamaan .akat töihin ,turhia valituksia väsäävät joutilaat höpöttäjät.löytyy sieltä naulan nykkimistä joutilaille pykmestareille .nuin suurella työmaalla ,ja muuta siivousta kun tuntuu että työnpuute vaivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.10.
Ratavaurio sotkee liikennettä pääradalla: Pohjoiseen matkalla olevat yöjunat odottavat Tampereella, Oulu-Tampere -junan matkustajat saivat taksikyydin
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta
22.10.
Pekka Rautio löysi uuden intohimon politiikasta – vaalityön tekeminen oli raahelaislähtöiselle kitaristille yhteiskuntaopin jatkokurssi
22.10.
Autotalli kärsi vahinkoja tulipalossa Haapajärvellä, tuli tarttui läheiseen päärakennukseen – palo uhkasi myös naapuritaloa
22.10.
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä: Lapissa tulee lunta tai räntää, tienpinnat voivat jäätyä Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image