Pohjois-Suomi

Kolme puoluetta kannattaa Kollajaa, kolme on vastaan

Pohjois-Suomi 2.4.2015 5:42
Antti Ervasti

Eduskuntapuolueista kolme kannattaa Kollajan altaan rakentamista ja koskiensuojelulain avaamista. Saman verran vastustaa, ja kaksi on epämääräisellä kannalla.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Ruotsalainen kansanpuolue ovat valmiita katsomaan, voiko koskiensuojelulakia päivittää Kollajan altaan ja voimalaitoksen rakentamiseksi Pudasjärvelle.

Vihreät, sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto vastustavat. Viisarin häilyvästi keskiasentoon asettavat perussuomalaiset ja keskusta, joka on aiemmin ollut selvästi yksi Kollaja-myönteisimmistä puolueista.

Kaleva kysyi puoluesihteereiltä puolueiden kannoista asiaan. Keskustan Timo Laaninen sanoo, että aiemmin puolueella on ollut hankkeeseen selvästi myönteinen kanta.

Nyt, kun Pudasjärven kaupunginhallitus päätti ensin, että kaupunki suhtautuu Kollajan rakentamiseen kielteisesti ja sitten valtuusto päätti toisin vain yhden äänen enemmistöllä, asia vaatii uutta harkintaa puolueessa.

Lue lisää 02.04.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Kollajalla tehdyssä porotaloustutkimuksessa todetaan kollajanpaliskunnan porotalous loppuisi altaan rakentamisen myötä. PVO:n lausunnossa todetaan altaan rakentamisella ei ole vasomiselle haitaa. Tälläisillä lausunnoilla pyritään ihmisiä jymäytämään altaan puoltajiksi. Vain yksi esimerkki PVO:n kommenteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä puheella Kollajan voi rakentaa jos ydinvoimaloita ei rakenneta enää suomeen.Sitä paitsi Suomen sähkönkulutus on laskenut jo muutamia vuosia ei tarvita enää näitä massiivisia maailmanlopun kehittäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien jälkeen Kollaja-hankkeella on neljä puoluetta puolellaan. Keskusta vain ominaiseen tapaansa ei kerro todellista mielipidettään näin lähellä vaaleja. Kannattaa äänestäjien panna merklille tällainen kaksikasvoisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin patoja joet täyteen. Ja taimenille 1 metrin alamitta. Ja hauet on rauhoitettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole häävi tilanne oikeiston kannattajalla, jos ja kun vastustaa allasta. Ei ole ketä äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hullua tuhota lisää luontoa, vesistöjä, jokia... Oulujoki on hyvä esimerkki pilatusta joesta: vesi ruskean etovaa... mutapohja... joki kasvaa umpeen, kun energiayhtiötä ei pakoteta ruoppaamaan jne. Joen virkistyskäyttö veneilyyn, kalastukseen, uimiseen heikkenee koko ajan. Energiafirmat rahastavat joella, takovat hurjia voittoja ja maksattavat haitat tavallisilla ihmisillä elinympäristön laadun romahtamisena. Hävytöntä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokan ja Kollajan altaiden vertaaminen keskenään oli oikeastaan ihan hyvä pointti, tosin Lokka on ollut paikallaan jo vuodesta 1967. Ovathan kaikki tottuneet Lokan rannalla jo asumaan. Erimieltä saattoivat olla aikanaan Lokan altaan alle talonsa ja maansa jättäneet. Suunnitteilla oleva Kollajan allas olisi uusintoa menneisyydestä. Sitä kalastusta näissä tekoaltaissa mietittäessä voidaan ajatella, että Suomi on jo satojentuhansien järvien maa, vapaana virtaavia jokia on pari kappaletta. Kalastus- ja luontomatkailu on erittäin tuottoisaa paikallisille ja esimerkiksi kalan kilohinta nousee varmasti hyvinkin korkealle. Matkustaja jättää aina matkakohteeseen välitöntä tuloa huomattavia määriä mm. majoituksesta, ruokailusta, polttoaineesta ja kalastusluvista. Täältä osviittaa kalan kilohinnasta perhokalastajalle - huitelee siellä 3000 euron tienoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PVO esti joitakin vuosia sitten Kuusamon jätevesien laskun Iijokeen. Muistetaanko tämä? Se olisi ollut aivan eri luokan ympäristöongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pvo yritti myös valjastaa Kuusamon joet, mutta Neuvostoliitto esti. Muistetaanko tämä? Se olisi ollut aivan eri ympäristöongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä vaaleissa ei altaan vastustajan auta nukkua. Äänestäessä tulee huomioida kuinka oma ääni ei mitenkään pääse valumaan rakentamista kannattavalle.
Uusi koskisota näkyy Pudiksella jo päätöksenteon takkuiluna ja osa asiakkaista äänestää "vastapuolen" liikkeistä jaloillaan tämän asian mukaan. Tätäkö haluttiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenien tuttujeni ääni menee Kollajan vapuden puolelle ja niin uskon menevän myös satojen ja tuhansien joten nyt vastauksia kehiin puolueet!!

Vastustatteko Kollajan tekoaltaan rakentamista, kyllä vai ei??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi ydinvoima tarvitsee säätösähköä ja tämä on tosiasiallinen syy miksi Kollaja halutaam rakentaa. Kaikki ylijäämä ydinvoimasta myydään ulkomaille ja paikalliset maksavat haitat, kuten Kollajan tapauksessa. Rakentajat tulevat muualta ja veroeurot menevät pois paikkakunnalta. Kolllaja rannoiltaan matalana tuottaa perämereen käsittämättömän määrän huuhtoutuneita ravinteita, hyvästi Perämeri jos Kollaja rakennetaan. Koskiensuojelulakia ei saa avata, silloin rakennetaan loputkin joet joita Suomessa on enää vapaana. Vaikuttaa siltä, että kun omistaa tarpeeksi ison pankkitilin, niin Suomessa voi tuhota ympäristöä mielin määrin puolueiden hyväksynnällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on yksi ohje poliitikoille ja tämä on perusviisaus joka on syytä ottaa tosissaa. Kansan tahtoa vastaan toimiminen ei tule kantamaan pitkälle. Se on kivinen ja raskas tie. Poliitikkojen ainoa tehtävä on totella kansaa ja kehoitan teitä nyt täyttämään tehtävänne ja tottelemaan kansaa. Tässä vaiheessa vielä on kaikki melko hyvin ja mukavasti, niin kannattaa pitää siitä kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi ensi laatia energiantuotannon kokonaissuunnitelma ja vasta sitten pohtia yksittäistä hanketta. Kollajalla ei ole tuotannon kokonaisnäkökulmasta mitään merkitystä. Pohjois-Suomen eurooppalaisessa katsannossa lähes asumaton vyöhyke soveltuu erinomaisesti bioenergian tuottamiseen. Taannoin Erkki Pulliainen esitti, että jokaiselle paikkakunnalle kannattaisi rakentaa paikallinen biomassalla toimiva voimala, joka olisi kytketty valtakunnan verkkoon. Samalla voimala tuottaisi lämpöä ympäröivälle taajamalle. Pysyvä työllisyysvaikutuskin olisi huomattava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos aina vastustetaan kaikkia uusia järkeviä sähkön tuotannon hankkeita, ei pidä ihmetellä jos tehopulan takia joudutaan katkomaan sähköjä talven kulutushuippujen aikana. Tilanne on ollut lähellä toteutua jo muutaman kerran.
Tuulimyllyt ja ns. syöttötariffi ovat tässä aivan onneton ja kallis lisäkustannus eivätkä auta tehopulassa. Päinvastoin myllyjen lapoja ja laitteistoja joudutaan lämmittämään kylminä tuulettomina päivinä ja näin lisätään sähkön käyttöä huippukulutuksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun tämä ei ole järkevä vaan asukkaille ja mökkiläisille tuhoisa.

En tiedä tuosta lapojen ja koneistojen lämmittämisestä, mutta jos on totta niin montakohan kilowattia noihin sitten palaa? Peruste uudelle altaalleko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kollajan tekoallas ja voimala tuottaisi 120 GWh vuodessa sähköä. Määrä vastaa yhtä promillea Suomen sähkönkulutuksesta. Sähköntuotanto on vielä vesivoimassa painottunut voimakkaasti sulanveden aikaan sattuneesta syystä eli kevääseen, kesään ja syksyyn. Keskitalvella vesivoimalat tuottavat vähiten sähköä.

Sähköä voidaan tuottaa lukuisilla muillakin tavoilla kuin vesivoimalla. Enää 14 prosenttia Suomen sähköstä tuotetaan vesivoimalla. Osuus on noin pieni vaikka 90 prosenttia Suomen koskista ja virtavesistä on tuhottu vesivoimaloilla ja tekoaltailla. Syynä vähäiseen määrään on olemattomat korkeuserot. Esimerkiksi Kollajan tapauksessa patoamalla 40 kilometriä jokea ja kuivaamalla jokiuoma se vesi saataisiin virtaamaan voimalaan jonka patokorkeus on 10 metriä. Norjassa tuollainen 40 kilometrin joki laskee luokkaa 500 metriä eli saatava sähkömääräkin on tuon mittaisen joen tuhoamisesta 50 kertaa suurempi.

Esimerkiksi Olkiluoto kolmonen tuottaa valmistuttuaan yksinään jo yli 100 kertaa enemmän sähköä kuin Kollajan tekoallas ja voimala tuottaisi. Samoin esimerkiksi Oulun Toppilan voimala tuottaa sähköä monta kymmentä kertaa enemmän. Sähköä voidaan tuottaa ja tuotetaan kannattavasti ilman mitään tukiaisia lukuisilla muillakin tavoilla kuin vesivoimalla. Vesivoimalla tuotettu sähkö maksaa noin 1 sentin per kWh vesivoimalan omistajalle. Kuluttajien on turha edes haaveilla halvasta vesisähköstä kun siitähän kiskotaan kuluttajilta maksimaalinen sähköpörssihinta joka on nykyään noin 5 senttiä per kWh. Jos joku muuta väittää niin voi kertoa mistä kuluttaja voi ostaa sitä halpaa vesisähköä vaikka sillä 1 sentin kWh hinnalla.

Talvipakkasilla jos Suomessa sattuisi tehopula yllättämään sähköntuotannossa, niin siitä selviää sillä että ajaa muutaman terästehtaan ja paperikoneen alas muutamaksi päiväksi. Nehän ne kuluttavat sähköä paljon enemmän mitä kotitaloudet yhteensä. Niiden omistajatkin nauraisivat makeasti ääneen matkalla pankkiin kun siitä tehopulan vuoksi pakolla sulkemisesta saisi niin hyvät rahat sen sulkemisen ajalta. Itse en muista yhtään ainutta kertaa ainakaan 1970-luvun jälkeen jolloin Suomessa olisi jouduttu tehopulan vuoksi pakolla sulkemaan edes em. laitoksia. Niiden alasajosta on vielä todella pitkä matka siihen että kotitalouksien sähköjä jouduttaisiin tehopulan vuoksi sulkemaan tai katkomaan virtoja jostain sairaaloista ja vanhainkodeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät meuhkanneet lohi kaloilla.
Jos lasketaan Kemijoenkin osalta.
Jokin selvitys antoi 160 000 kg, että menetetty lohia Kemijoen vesivoimaloitten takia.
esim. Vuotos allas voimalaitoksieen ja Suirilän vesivoimalaitos tullenee rakenteluun.
-
160 tonnia lohia on rahana 0,8 miljoonaa, jos kilohinnaksi laitettaan 5 euroa.
Yksin Vuotosvoimala antaa kunnalle kiinteistöverona yli miljoonan /vuosi.
Sähkö hyöty yhteiskunnalle moninverroin suurempi, säätösähkö kaikkien arvokkainta sähköä.
Vuotos-allas kaikkinen 10 -alapuolisine voimaloineen antaa säätösähkönä tilanteisiin, jopa 300 -500 MW lisäsähkön.
Vastaa pienenpien, yhden ydinvoimaloittemme tehoa.
Kollaja, sama periaate, voimaloita vain vähemmän.
Tulvansuojeluun altaat, hyöty korvaaton.
.
'Ja työtä ja toimeentuloa tulossa, rakentelu aikaan.
Sitten tulee itse tuotetta: sähköä.
Vastaa öljynä usita öljyrekkoja viikoittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sori vaan, kaikki Kollajan vastustajat eivät ole cityvihreitä: Pudasjärven kaupungin hallitus vastusti Kollajan allasta ja niin olisi vastustanut valtuustonnekin kepulaisten varamiesten mukaan hyppäämistä. Olen ihan normi työssäkäyvä ja veroja maksava perheellinen mies, joka kalastaa ja mökkeilee Iijoella.

Tutkimuksen mukaan kalastusmatkailun kautta saatu lohikilo maksaa 170 € ja siitä valtaosa jää paikallisilla asukkaille.

UPM Kymmenen ja Stora Enson omistaman PVO:n voimalaitokset jauhavat sähköä omistajilleen, ei suomalaisille vaan amerikkalaisille eläkeläisille. Kapitalisti kiittää, samoin itäeuroopasta Pudasjärvelle tulevat työläiset.

Teitä vastustajia lämmittää housuun kusemisen ilo ja vielä ankeammat ajat, kun Kollaja ajaa loputkin matkailijat muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

160 tonnia lienee ollut jonkinlainen tilastoitu keskisaalis lohta Kemijoesta. Iso osahan pyydettiin parempiin suihin ihan omalla luvalla ja maksamatta mitään veroja lohesta.

Isoimmat tilastoidut saaliit lohesta Kemijoesta ovat olleet yli 300.000 kiloa vuodessa.

Tutkimusten mukaan joesta pyydetty yksi kilo lohta tuo matkailun- ja muuta kautta 178 euroa rahaa jokivarteen.

300.000 kiloa kertaa 178 euroa tekee 53,4 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä on pelkästään sen lohisaaliin arvo joka Kemijoen rakentamisella jokivarsi menettää rahaa joka vuosi. Raha on monta kertaa suurempi kuin se mitä tekoaltaat ja voimalat tuottavat alueen kunnille kiinteistöveroina. Myös työpaikkojen menetykset lohen tappamisen vuoksi ovat tuhansia ja taas tuhansia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image