Pohjois-Suomi

Kollajalla iloitaan hallituksen ratkaisusta: "Pitää juhlia oikein juus­to­kah­veil­la"

Sukutilaansa Kipinän Pöykiössä hoitava Antti Ollila luottaa siihen, että Kollajan allashanke on nyt upotettu lopullisesti, eikä sitä tulla enää tulevissakaan hallituksissa ottamaan esille koskiensuojelulain avaamiseksi. KUVA: Leinonen Jukka
Pohjois-Suomi 17.9.2016 12:15
Antti Ervasti

Kipinänkosken lähellä asuvat Merja Rantala ja hänen miehensä Antero Rantala pistävät pöydän koreaksi leipäjuustosta kyläilemään tulleelle Aino Bergmanille, Antero Rantalan siskolle.

– Eilen tuli niin iloinen uutinen, että pitää juhlia sitä oikein juustokahveilla, Merja Rantala ja Bergman iloitsevat.

Juhlan arvoinen uutinen on torstai-iltana tietoon tullut hallituksen ilmoitus, että Kollajan allashankkeen toteuttamiselle ei ole edellytyksiä eikä sitä oteta hallituksen käsittelyyn.
Antero Rantala tiivistää tuntemuksensa kahteen sanaan:

– Hyvältä tuntuu!

Allashanketta on viritelty Iijoen keskijuoksulle 1960-luvulta lähtien. Vuonna 1987 Kollajan allashanke jäädytettiin koskiensuojeluilla, mutta kymmenen vuotta sitten energiayhtiö Pohjolan Voima alkoi viritellä uudestaan allashanketta ja lain avaamista siltä osin.

– Tämä koko aika on tuntunut meistä kipinäläisistä siltä, kuin olisimme olleet löysässä hirressä koko ajan, Merja Rantala vertaa.

– Se on ollut suoranaista ihmisten pahimmanlaatuista kiusaamista, Bergman lisää.

Lue lisää 18.09.2016 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Soini petti taas. Ei haluttu uusituvaa sähköä ilman verotukia. Ei haluttu työpaikkoja eikä laitoksen kiinteistöverotuottoa Pudasjärvelle. Jo Pudasjärven alapuolisella jokivarrella mökin omistavat iloitsevat siitä, ettei naapuritontille saakkaan rakentaa, koska tulva-alue säilyy, koska ei tule Kollajaa. Ei haluttu uusia kesämökkejä, joista kiinteistöverotuloja Pudasjärvella ja kauppoihin asiakkaita.

Kiitos Soini tästäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Soinille! Näkyypä noita asiakkaita Pudasjärven kaupoissa riittävän, vaikkei Kollajan allasta tulekaan. Pitkät ovat kassajonot ainakin kesäisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tuli välirauha Iijoelle. Vaikka positiivisesti ajattelee, niin taustalla on ajatus, milloin taas PVO aloittaa uudelleen uuden suunnitelman kanssa. Maanomistajana olen onnellinen. Istuttamamme taimet saavat kasvaa, niitä ei hukuteta. Saamme metsästää alueella, marjastaa ja nauttia puhtaasta luonnosta. Viime kesän hyvä hillavuosi antoi lisätuloa monelle vitamiinien lisäksi. Nimimerkki Kollaja kestää kirjotti asiaa. Jos Koskiensuojelulaki olisi avattu, se olisi tiennyt Taivalkoskelle asti uusia patosuunnitelmia ja voinmalaitoksia. Nyt nautimme Iijoesta ja sen vapaasta voimasta vanhat kaunat unohtaen ja odottaen kalateitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ottaisin saunan ja sit muutaman ja juhlat on valmiit.rillihommia ja tanssia,tappeliat sit pistettäs saunaan uuestaan vain vesilasin kans :) hyvä homma ja peukkua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa tuskaa ovat kokeneet ja edelleen kokevat Vuotoksen asukkaat. Vuotosta ajetaan aina uudelleen uusilla nimikkeillä, viimeisin on tulvasuojeluallas. Tarkoituksena on estää kerran viidessä sadassa vuodessa ehkä mahdollisesti tuleva suurtulva Rovaniemellä. Työpaikkakiusaajat saadaan kyllä vastuuseen, mutta ei Lapin Liittoa ym. sakilaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me työttömät voimme myös juhlia.Pitkä piina helpotti. Kun kiristävästä köydensilmulasta päästiin irti ! !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oon tosi iloinen heijän puolestaan, jotka saivat pittää kotinsa ja maansa eikä hullua allasta tuu. Jonku aikaa saa hengähtää kunnes joku tollo taas aukasee leipäläpinsä typerällä ehotuksella. Päivä kerrallaan mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän päästään nauttimaan niistä kalastusmatkailun miljoonista mistä huurupäät on meuhkanneet jos allasta ei rakenneta. Saatte nähdä millaiseen yltäkylläisyyden onnelaan kalastajat meidät nyt nostaa. Jos yksikin pysyvä työpaikka tulee Pudasjärvelle jokivarren kalastusmatkailun seurauksena niin syön hattuni.

Allas ja voimalaitos olisi tuonut kovasti kaivattua elinvoimaa pitäjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, rakentamisaikana pikkuisen työpaikkoja paikallisille, sitten onkin hiljaista, luonto ja matkailun mahdollisuudet pilattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä matkailun?!? Niissä rääseiköissä ja soilla jotka olisi altaan alle jääneet ei paljon ole matkailulle annettavaa. Nythän sitten voit pistää matkailufirman pystyyn, asiakkaat varmaan kilvan maksavat suolla rämpimisestä tai tulvaniityn pusikossa sääsken syöttinä seisoskelusta.

Tekojärvessä olisi voinut ollakin potentiaalia kalastusmatkailulle. Kalaisiahan nuo tuppaavat olemaan olemassa olevat tekojärvet, jopa liiankin kun eivät ehdi pyytämään sitä mukaa kun lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo. Kun vedenkorkeus vaihtelisi yhdeksän metriä, tulisi kalastuksesta ainakin vaihtelevaa.
Verkkopyytäjä löytäisi verkkonsa milloin liejukolta, milloin ajelehtivasta sammallautasta tai liekopuurydöstä. Uistelija saisi varata joka reissulle pari varavapaa ja kymmenen -viehettä.
Vene kolahteleisi ajopuihin ja juuttuisi välillä liejuun. Potkurikauppias hymyilisi leveästi.
Särkiä, seipiä, säynäviä ja lahnoja syöneen elimistöstä ei tulisi puuttuman tuiki tärkeää elohopeaa ja fosforia....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinutkin on tehokkaasti huijattu uskomaan propagandaan. Sulan veden aikana veden pinta olisi ollut käytännössä vakio, kevättulvat olisi kerätty altaaseen ja kesällä vedenpinta olisi ollut korkeimmillaan ja käytännössä pysynyt samalla tasolla. Vesi olisi valutettu talvella pakkasella voimalaitokseen kun sähköä tarvitaan ja tyhjennetty allas valmiiksi ottamaan kevättulvavedet vastaan.

Kannattaisi edes malliksi ottaa asioista selvää eikä uskoa kaikkia vastustajien valheita epäilemättä yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai suolle rakennettavassa tekoaltaassa potentiaalia kalastusmatkailulle? Veden pinta vaihtelisi Kollajan tekoaltaassa 9 metriä ihan sen mukaan mikä sattuu olemaan NordPool-sähköpörssissä sähkön hinta. Sehän säännöstely toimii niin, että kun sähkön hinta on alhaalla kaikki luutkut pistetään kiinni ja kun sähkön hinta on kova niin kaikki luukut aikaistaan ja vettä juoksutetaan tulva-ajan malliin.

Porttipahdan sekä Lokan tekoaltaisiin on istutettu vuodesta 1972 alkaen Itä-Siperiasta peräisin olevaa peledsiikaa. 1990-luvun alussa peledsiiasta saatiinkin 150 tonnin vuosisaaliita. Peledsiikaa markkinoitiin nimellä polarmuikku. Luontaisen lisääntymisen päätyttyä saalismäärä on romahtanut. Esimerkiksi vuonna 1999 vuosisaalis jäi ainoastaan neljään tonniin. Peled-siika on aiheuttanutkin lähinnä vain ongelmia Lokassa ja Porttipahdassa, koska sen lisääntymistä ei ole voitu kontrolloida, kalat kääpiöityivät ja niitä markkinoitiin harhaanjohtavasti supermuikkuina. Kalastajien tulot vähenivät johtaen konkursseihin ja velkasaneerauksiin. Uutena vitsauksena haukimato vaivaa Lokan ja Porttipahdan vaellussiikaa niin pahoin, että miltei puolet kauppaan aiotuista fileistä on myyntikelvottomia. Loisvyöryn yhtenä syynä on särkikannan raju kasvu.

Oman pikantin lisämausteeseen tekoallaskaloihin tuo elohopea. Isommat kalat ovat vuosikymmenien ajan elohopean myrkyttämiä. Vielä 30 vuotta Lokan tekoaltaan valmistumisen jälkeen ihmisillä on dokumentoitu alueella elohopeamyrkytyksiä. Elohopea on ihmiselle hermomyrkkyä, joka aiheuttaa muun muassa älyllistä kehitysvammaisuutta.

Jos hallitus olisi päättänyt rakentaa Kollajan tekoaltaan viime viikolla, niin tarvittaviin lakimuutoksiin menisi eduskunnassa kenties viitisen vuotta. Sen jälkeen lupaa olisi vatuloitu seuraavat 15 vuotta oikeudessa. Jos lupa olisi lopulta tullut, niin elettäisiin kenties vuotta 2036 kun tekoallastyömaa käynnistyisi Rakentaminen ottaisi sen viitisen vuotta eli se valmistuisi joskus 2041 vuonna. Siitä sitten 20 vuotta eteenpäin niin tekoaltaan kalojen elohopeapitoisuus olisi laskenut tasolle jolla niitä voisi rajoitetusti jopa ihmiset syödä.

Itse ainakin paljon enemmän tykkään lohia ja muita lohikaloja pyytää vapaasti kuohuvasta koskesta kuin lähteä tekoaltaaseen loisten vaivaamia ja elohopealla maustettuja särkikaloja onkimaan. Iijoelta voi esimerkiksi pyytää koskesta harjuksia ja taimenia. Kunhan kalaportaat saadaan aikaan niin sen jälkeen voi pyytää myös lohta ja vaellussiikaa. Sellainen käsitys itsellä on että esimerkiksi Tenolla ja Tornijoessa kalastusmatkailu tuottaa paljon enemmän ja houkuttelee enemmän turisteja kuin vaikkapa kalastusmatkailu UIjuan ja Porttipahdan tekoaltaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, kalaisia ovat, mutta eivät ne kalat kovin maukkaita ole, suomuta maistuu niissä, eikä se maku häviä kypsentämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Justiinsa niin. Kepu piilottaa Kollajan komeroon ja vetää sen sieltä esiin taas sopivan tilaisuuden tullen. Ne on niin häikäilemättömiä kavereita, vihaavat ympäristönsuojelua enemmäm kuin mitään muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oishan tuo elämätä tuonu hetkellisesti alueelle vaan minkäpä tuo ois hyövänny.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon koko jokivarrelle! Jos jatkorakentaminen olisi päässyt alkuun, se ei olisi pysähtynyt vaan jokainen koski olisi siitä lähtien käsitelty omana tapauksenaan ts. Koskiensuojelulaki olisi vesitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image