Pohjois-Suomi

Koiria hukkuu eniten talvella, kun jää näyttää kestävämmältä kuin se onkaan – katso tästä vinkit, miten toimia hä­tä­ti­lan­tees­sa

Kävelylenkki parhaan kaverin voi muuttua painajaismaiseksi, jos jää sattuu pettämään alta. Arkistokuva. KUVA: Teija Soini
Pohjois-Suomi 26.1.2020 13:00
Antti Karvonen

Talvinen kävelylenkki koiran kanssa voi nopeasti muuttua katastrofaaliseksi, jos eläin juoksee heikoille jäille.

Agrian tilastojen mukaan suurin osa koirien hukkumistapauksista tapahtuu talvella, kun jää näyttää kestävämältä kuin se todellisuudessa onkaan. 

Varmin tapa estää veteen putoaminen ja hukkuminen on pitää koira kytkettynä aina, kun liikkuu jäällä tai rannalla.

Koira ei osaa arvioida, onko jää tarpeeksi kestävää. Se saattaa juosta jäälle myös omistajan estelyistä huolimatta. Pinta saattaa kestää juoksevan eläimen painon hetkellisesti, mutta koiran pysähdyttyä paino voikin olla liikaa ja jää pettää alta. Jään paksuus saattaa myös vaihdella, Agria muistuttaa.

Jos koira juoksee heikoille jäille, eläimen perään ei saa juosta. 

– Koiran apuun juokseminen tulee monelle koiranomistajalle luonnollisena ensireaktiona, mutta muista, että mikäli jää ei kestä koirasi painoa, ei se todennäköisesti tule kestämään myöskään sinun painoasi, Agrian tiedotteessa todetaan.

Omistajan onkin parasta pysyä mahdollisimman rauhallisena ja koittaa houkutella eläintä pois jäältä esimerkiksi herkun tai lelun avulla.

Jos koira tippuu veteen, soita hätänumeroon

Koiran perään ei saa juosta myöskään silloin, jos se tippuu jäihin. 

– Pahimmassa tapauksessa voit tippua itsekin jäihin ja vaarantaa oman henkesi, etkä silloin pysty auttamaan koiraasikaan.

Ensimmäiseksi tulee aina soittaa hätänumeroon ja seurata saamiaan ohjeita. Koira saattaa yrittää nousta vedestä itse, mutta se ei välttämättä onnistu. Jää saattaa olla niin heikkoa, että se pettää jatkuvasti alta. 

Uroskoiralle vedestä nouseminen omin voimin voi olla vieläkin vaikeampaa, sillä sen penis saattaa jäädä jään reunaan kiinni. 

Kun koira saadaan takaisin kuivalle maalle, on eläin kuivattava huolellisesti. Koiran verenkiertoa kannattaa edistää hieromalla sitä.

Kotona tulee huolehtia että eläin pysyy lämpimänä ja kuivana. Ruumiinlämpötila normalisoituu yleensä vuorokauden kuluessa.

Mikäli koira on ollut vedessä pitkään tai sen vointi on heikko, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

MAINOS

Kommentoi

Metsästysaika syksyisin kaikkein vaarallisin aika, koira erehtyy menemään heikoillejäille, kaupunkialueillahan on koirien kiinnipitoaika vuosista ympäri. Koira menehtyy pian hypotermiaan jäisessä vedessä kuten ihminenkin, kangistuu,ei pysty enää liikkumaan, avannnon lähelle voi nakata vaikka havuja ,keppiä,oksaa,jos jää on liukas,koira voi niitten avulla kiskoa itseään ylös,tai jos lähistöllä vene ,yleensä ovat lukossa ,sen turvin mennä pelastamaan avannossa olevaa koiraa eli ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaakkurissa Tuluskujalla haukkuu melkein tauotta, ei ole vielä hukkunut sentään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika loogista, että talvella ja jäiltä, koiria hukkuu, kun vertaa kesään ja suliin vesiin. Koira tietää itsekin, koska menee veteen tai koska on vedessä(siis sulien vesien aikaan) ja osaa sen mukaan käyttäytyä eli koirahan osaa uida. Talvella kun yht'äkkiä ja arvaamatta jää pettää alta, koira ei ehdi tehdä muuta kuin yrittää pysyä pinnalla ja pyrkiä jään päälle takaisin ja sehän on tunnestusti vaikeaa, jopa usein ihmisellekin, jolla sentäs kädet joilla voi toimia monella tapaa. Koira kylmettyy vedessä ja väsyy kun yrittää päästä jäälle ja, kun väsy tulee, koira painuu veden alle, usein kohtalokkain seurauksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soittaisin suoraan paikalliselle palolaitokselle ja säästäisin 15-20 min arvokasta aikaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole apua jos satut olemaan periferiaaluella, jokus käynyt että metsästyskoira on pitänyt ampua Lammille, tai koira mennyt huonolle jokijäälle ja virta vienyt jäänalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta koiria ja varsinkin haukkuvia häirikkökoiria on jo aivan liikaa. On ihan älytöntä, että niitä vielä palokunnan pitäisi pelastaa jostain ja vaarantaa ihmishenkiä samanaikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko niin, että osa koiraroduista on parempi tunnistamaan jään kestävyyden, kuin toiset? Emerkiksi noiden haskivaljakoiden kanssa vehtaavilta olen kuullut, kuinka ne ovat osanneet estää isännän heikolle jäälle ajattamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei minunkaan koira lähde jäälle, jos se ei varmasti kestä, vaikkei husky ole. Muutenkin koira pitää järjestyslain mukaan olla kytkettynä kaupungissa ja taajamassa, niin ei yksin jäälle edes mene, eikä ole sielläkään irti. Monet vanhemmat ihmiset kuvittelevat että koiran pitää olla välittömästi kytkettävissä, vaikka laki on muuttunut jo vuosia sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen kävin lenkillä oulujoen rannalla ja monta koiraa oli irti hihnasta. Pahimmillaan siinä joku hermostuva voi heittää sen irtokoiran jokkee jäitten sekaan. Tutun koira oli hukkunu, kun hirven perässä oli menny jokkeen. Outo juttu, sillä jää oli kestäny hirven, mutta koira oli menny hieman eri kohdasta ja sulaan kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image