Pohjois-Suomi

Kittilän ää­ni­ku­nin­ga­tar joutui puolueensa hampaisiin – uhataan erottaa va­sem­mis­to­lii­tos­ta

Inkeri Yritys sai Kittilän kunnallisvaaleissa suhteellisesti suuremman kannatuksen kuin äänivyöryn Helsingissä kerännyt Jan Vapaavuori. KUVA: Jussi Leinonen
Pohjois-Suomi 4.3.2018 12:34
Pekka Mauno

Kuntakiistat ulottuvat Kittilän vasemmistoliiton sisäisiin puhdistuksiin. Viime kevään kunnallisvaaleissa Kittilässä ylivoimaisesti eniten ääniä saanut Inkeri Yritys uhataan erottaa vasemmistoliiton Kittilän kunnallisjärjestöstä.

Kittilän kunnallisvaalit käytiin viime keväänä kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiskiistan merkeissä. Vaalivoittajaksi tuli Oikeudenmukainen Kittilä -vaalilista, joka sai valtuustoon kuusi valtuutettua. Heistä ylivoimainen ykkönen oli Yritys, joka vielä edellisellä valtuustokaudella toimi vasemmistoliiton valtuutettuna. Hän sai vaaleissa 391 ääntä, mikä on suhteellisesti suurempi kuin Jan Vapaavuoren 14 113 ääntä Helsingissä.

Yritys vahvistaa Lännen Medialle, että kunnallisjärjestö on toimittanut hänelle haastemiehen välityksellä kuulemiskirjeen. Siinä sanotaan Inkeri Yrityksen toiminnan Oikeudenmukainen Kittilä -vaalilistan vaalityössä ja kieltäytymisen vasemmistoliiton ehdokkuudesta merkitsevän sitä, että Yritys on vahingoittanut vasemmistoliiton kunnallisjärjestön toimintaa. Kuulemiskirjeessä todetaan myös, että Yritys on äänestänyt valtuustossa kunnallisjärjestön päättämiä luottamushenkilövalintoja vastaan.

Inkeri Yritys perustelee kieltäytymistään vasemmistoliiton ehdokkuudesta sillä, että ei voinut lähteä ehdokaslistalle, jossa oli mukana useita poliisitutkinnassa olevia henkilöitä.

– Murheellisena jouduin jo viime valtuustokaudella seuraamaan, kuinka osa vasemmistoliiton valtuustoryhmän jäsenistä lähti mukaan sellaiseen kunnalliseen päätöksentekoon, joka ei ole kunniaksi oikeusvaltiolle, eikä kunnalliselle itsehallinnollekaan, Yritys kirjoittaa kunnallisjärjestölle toimittamassaan selonteossa, jonka hän on lähettänyt myös vasemmistoliiton puheenjohtajalle Li Anderssonille.

Lapin käräjäoikeudessa on maaliskuun puolivälissä alkamassa Kittilän kuntapäättäjiä koskeva virkarikos- ja työsyrjintäoikeudenkäynti. Syytteessä olevista 11 nykyisen valtuuston jäsenestä kaksi edustaa Vasemmistoliittoa.

– En nähnyt vasemmistoliiton Kittilän kunnallisjärjestön ehdokaslistalla mitään vaikutusmahdollisuutta siihen, että valtuustoryhmän päätöksenteon suunta muuttuisi edellisestä kaudesta, kirjoittaa Inkeri Yritys.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Jos irtisanotaan tai sanoutuu. On yksi punainen vähempänä Suomessa. Kahdenlaisia vihreitäkin jäsenkirjoja kun on olemassa. Enkä puhu nyt vihreistä. ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PILOTTIKUNTA

Oiva tilaisuus Kittilän kuntalaisille päästä kokeilemaan demokratialoikkaa, kun edustuksellinen demokratia lipesi ladulta.
Kittilässä kannattaisi siirtyä isommissa päätöksissä kansanäänestyksiin. Pienemmät asiat hoidettaisiin virkamiespäätöksillä ja nuoriso-, vanhus- ja vammaisneuvostolla sekä tilapäisillä valiokunnilla. Saattaisi aloitteetkin mennä paremmin läpi.

Tuleva maakuntajuna toisi paikkakunnalle muut päätökset ja porukalla ne todettaisiin ilmoitusluontoisina asioina.

Tällä raakilemallilla kaikilla kuntalaisilla olisi jotain virkaa ja jos jotain ongelmia esiintyisi, korjataan mallia sitä mukaa kun tarvetta on. KUKA KANNATTAA!...ai niin sorry, tuli vähän innostuttua, vallantuntu sokaisi. Koittakaa pärjäillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin kunnioitettavaa toimintaa - edustaja Inkeri Yritykseltä.
Tällaisia todellisia yhteisten asioidemme lakiemme mukaan niitä noudattaen hoitavia edustajia me suomalaiset tarvitsemme kaikkialle.

Lainsääsäntöämme on muutettava siten että mitään ryhmäkuria tms. pakkopaitaa ei ole luvallista käyttää poliittisessa toiminnassa.
Yhteiskunnallisen todellisen vaikuttamisen pelikenttä on avattava aivan toisella tavalla muillekin kuin vain jo luutuneille puolueille.
Puolueiden linjoista on siirryttävä asiakokonaisuuksista päättämiseen kansalaisten tahdon mukaisesti - keinot tähän on löydyttävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kekustan tavoite; Maakuntauudistus = kepulandia. Tarkoitus vahvistaa kepulaisten poliittista valtaa kehäkolmosen ulkopuolella ja samalla varmistaa edustajilleen/ministereille suojatyöpaikat maakuntaorganisaatiossa.
Kokoomuksen tavoita: SOTE uudistus. Tarkoitus yksityistää kaikki mahdolliset palvelut ja höynäyttää veronmaksajien rahat yksityisille firmoille jotka siirtäävät ne veroparatiiseihin sekä samalla varmistaa omille edustajilleen/ministereille suojatyöpaikat em. firmoissa.
Sinisten tavoite = mukana ollaan kunhan hillotolppa säilyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kepumafian taakse asettuneet valtuutetut tulee vaihtaa uusiin. Nämä syytteen alaiset ovat jo pilanneet Kittilän maineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Li Anderson on hiljaa? Muista asioista riittää mielipiteitä mutta Kittilän asioista on hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kuuntelee tälläsivulla olevia kirjoituksia niin saapi käsityksen että Inkeri Yritys on koko Kittilän suurin syntinen ja lainrikkoja.En voi uskoa tuota.
Miksi ei muita nimiä mainita. VAIN INKERI YRITYS on nyt mustattu. Tarkoituksellako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin entisenä Kittiläläisenä pitää kommentoida sen verran, että Yritys on tehnyt Kittilän sotkujen selvittämiseksi positiivisessa mielessä enemmän ulospäin näkyvää työtä, kun loput kunnanvaltuutetut yhteensä. Sen kertominen omille, että he toimivat nyt väärin vaatii juuri sellaista rohkeutta, jota luulin Vasemmistoliiton arvostavan. Jos Vasemmistoliitto nakkaa siitä hyvästä Yrityksen pihalle, se lakkaa ainakin minun silmissäni olemasta vaihtoehto. Aivan sama, kuinka hyviä toimijoita puolueesta löytyy Oulusta.

Koko Kittilän sotku lähti siitä, kun joukko paikallisia päättäjiä alkoi toimimaan kyselemättä erään tässä nimeltä mainitsemattoman ja asiasta kätensä onnistuneesti pesseen etelän herran toiveiden mukaan. Kaikki tietävät tämän asian, mutta eivät puutu. Sotkua ei ikinä selvitetä, jos paikkakuntalaisilla itsellään ei riitä rohkeutta laittaa oman kunnan etua etelän herrojen kiitollisuuden edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia ei ole pelkästään kittiläläisten asia vaan Vasemmistoliitolla on peiliin katsomisen paikka. Vasemmistoliiton pitää valita millaista moraalia se päättäjiltään sietää. Jos tämmöinen suhmurointi on puolueen moraalin mukaista, niin sitten ei Li Anderssonillakaan ole mitään asiaa kritisoida enää ketään.
Vasemmistoliiton kannattaa muistaa, että Yritys on Kittilän äänikuningatar ja se heijastaa äänestäjien odotuksia ja käsityksiä moraalisesta toiminnasta. Jos Yritys nyt todetaan "syylliseksi" ja erotetaan niin Vasemmistoliitosta lähtee iso liuta muitakin jäseniä. Ratkaisu on kuitenkin Kittiläläisten käsissä ja puhdistus täyttyy tehdä paikan päällä. Toivottavasti kittiläläisiltä löytyy rohkeutta ja yhteistyökykyä hoitaa homma kunnolla loppuun asti. Tapaus on sen verran törkeä, että puhdistusta ei kannata pilata poliittisella taistelulla ja irtopisteiden keruulla. Tämä tapaus tulee olemaan hyvä ennakkotapaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että edes yksi suoraselkäinen valtuutettu erotetun kunnanjohtajan lisäksi löytyy Kittilästä. Miten on mahdollista, että pienestä kunnasta löytyykin noin paljon epärehellisiä valtuutettuja, jotka joutaa poistaa luottamustehtävistä niin pian kuin mahdollista. He taitavatkin olla vain oman edun tavoittelijoita, jotka eivät piittaa esim. kunnallislain määräykssistä tippaakaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä riidankylväjä joutaa pois vasemmistosta (ja koko poliitikasta). Yritys on kyntensä näyttänyt ja kuntalaiset eivät todellakaan ole nro 1. Oma napa, paras napa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siehän näytän tuntevan Kittilän asiat, kun voit syyttää Inkeri Yritystä riidankylväksi. Mie olen paikallinen, joka tietää, ettei näin ole. Inkeri Yritys on järkevä ja asiallinen ja tekee rakaisunsa lakien ja pykälien mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritysvastainen, muistathan että Inkeri Yritys sai ylivoimaisesti eniten ääniä kunnallisvaaleissa eli kuntalaisten tuki kyllä löytyy. Puuttuu vain likaista peliä pelaavien kunnallispäättäjien tuki. Omatkin sylkevät kun tuo epäkohdat esille. Ei hyvä, ei todellakaan.
Kittilän moraaliton tilanne lie jatkunut jo pitkään kun poliisitutkinnassa olevat henkilöt eivät vieläkään tajua tekojensa vääryyttä. Onko Kittilässä ollut omat lait jo niin pitkään, ettei tunneta lakia? Sitä paremmalla syyllä sotku pitää selvittää ja päättäjät vaihtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hyvin kyntensä näyttikin. Viime vaaleissa sai yksin lähes saman äänimäärän, kuin kaikki vasemmiston ehdokkaat. Sehän osoittaa, että äänestäjät luottavat häneen ja hänen tapaansa hoitaa asioita laillisesti, johon liki 30 entistä ja nykyistä valtuutettua ja varavaltuutettua ei halunnut tai ei kyennyt. Kittilässä on kaksi naista isolla N-kirjaimella: Inkeri ja Hille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image