Pohjois-Suomi

Kiireettömät ham­mas­hoi­toa­jat perutaan Oulussa – suo­ja­va­rus­tei­ta halutaan säästää, poraus aiheuttaa riskiä viruksista

Kiireetön hammashoito ajetaan alas Oulussa koronaviruksen vuoksi. KUVA: Kari Mankonen
Pohjois-Suomi 17.3.2020 17:11
Taina Virolainen

Oulun kaupunki ajaa alas kiireetöntä hammashoitoa. Vs. palvelupäällikkö Marja-Liisa Niemelä kertoo, että kysymys on tuhansista hammashoitoajoista.

Potilaille ilmoitetaan peruutuksista tekstiviestillä tai soittamalla. Peruutukset aloitetaan yli 70-vuotiaista.

Niemelän mukaan toimella halutaan säästää suojavarusteita, joita tarvitaan koronan levitessä muussa hoidossa. Hammaslääkäreiden käyttämiä Ffp2/3 suojaimia ja suojatakkien käyttöä rajoitetaan. Näitä ei ole käytössä normaalissa vastanottotoiminnassa. Ainostaan nyt koronaviruspotilasta tai epäiltyä koronaviruspotilasta hoidettaessa.

Hammashoidon päivystystoiminta jatkuu Oulussa eriytettynä. Infektiosairaille hammashuollon päivystyspotilaille on tulossa oma piste Haukiputaan terveysasemalle, josta on tulossa pandemia-asema.

Terveille hammashoidon päivystysasiakkaille ja riskiryhmiin kuuluville tulee omat hoitopisteensä.

– Vielä on muutama päivä tehdä järjestelyjä, ennen kuin ollaan epidemiavaiheessa.

Oulun hammashoito ei ota uusia kiireettömiä potilaita vastaan, jonoon kuitenkin pääsee. Jonoa ryhdytään purkamaan, kun koronaviruksen uhka on ohi.

Myös Kainuussa hammashoidossa perutaan kaikki kiireetöntä hoitoa tarvitsevat potilaat, joiden toimenpiteen yhteydessä syntyy aerosolia, tällaisia ovat esimerkiksi paikkaushoitopotilaat. Hammaskivenpoistossa ei myöskään saa käyttää ultraäänilaitetta.

Hammasta paikatessa hammaslääkärin porasta tulee paineilmaa, jolloin bakteerit ja virukset lentelevät aerosolin mukana hoitohuoneessa. Hammaskiven poistossa poistoterä värähtelee nopeasti ja kun terään johdetaan vettä samaan aikaan, voi ilmaan päästä viruksia.

Niemelä kommentoi, että normaalisti hammaslääkärin vastaanotolla on hygieenistä.

– Nyt haluamme erityisesti kiinnittää asiaan huomiota.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi Haukipudas, sillä Haukiputaan hammashoitola täysin väärä paikka jo tilan takia, sillä odotustila ahdas käytävä, jonka kautta kuljetetaan esim. tavaraa, ruokavaunuja ja osa TK:n asiakkaista käyttää tilaa läpikulkuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytän yksityistä hammashoitoa,niin ei tarvi jonotella kuukausi,eikä vikko tolokulla ja vinkua sitten täällä kaupungin hammashoitolajonoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan valtio tekee viisaita päätöksiä ja palauttaa kelakorvaukset yksityiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jonot vain venyy entisestään. Joskus nämäkin nyt peruttavat potilaat on hoidettava, ja Oulun kaupungin tuntien lisäresursseja ei ole tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tuo piti arvata, että tämmöinenkin kommentti löytyy. Voi hyvää päivää. Eiköhän nyt ole aivan itsestäänselvyys, että kaikki mahdolliset resurssit ja suojavarusteet ohjataan niitä oikeasti tarvitseville!! Vaan ei näköjään ole kaikille.
Ja kyllä, olen itse jonottanut yli puoli vuotta hampaidentarkastus aikaa, että saan lohjenneen mutta oireettoman hampaan poistoon.
Ja aika olis vihdoin ollut ensi viikolla, mutta ennen tätä uutistakin olin aikeissa sen itse perua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minulta poistettiin ylä viisuri normaali päivystysajassa. Sinne pitää vaan soittaa että hammas kipeä ja pitäs poistaa ja saat päivystysajan. Viisuri leikkauksen sain kk päähän . Ei ole tarvinnut jonottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haukiputaalla? Aika pitkä matka on kulkea sinne infektiosairaiden kulkea luultavasti julkisilla. Eikö voinut esim. avata Rajakylän tai kaijonharjun hammasklinikkaa uudestaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
26
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
2
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image