Pohjois-Suomi

Kiin­teis­tö­liit­to esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla

Kiinteistöliitto ehdottaa asunto-osakeyhtiölain muuttamista ratkaisuksi lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoituksen ongelmiin. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 24.6.2019 11:02
Niina Niemelä

Kiinteistöliitto esittää, että lyhytaikaiseen vuokraukseen ja majoitustoimintaan liittyvät ongelmat ratkaistaisiin muuttamalla asunto-osakeyhtiölakia. Esityksessä ehdotetaan, että käyttötarkoitukseltaan asunnoksi määritellyssä huoneistossa sallittaisiin vuoden aikana vain rajattu määrä käyttäjätahoja, eikä määrää saisi ylittää vuoden aikana.

– Jos määrä ylitettäisiin, kyse olisi käyttötarkoituksen vastaisesta käytöstä asunnoksi määritellyssä huoneistossa. Tähän taloyhtiöllä olisi mahdollisuus puuttua ottamalla huoneisto taloyhtiön hallintaan, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Kiinteistöliiton tiedotteessa.

Lakimuutoksen myötä osakkaan täytyisi tehdä ilmoitus vuokralaisista ja majoittujista taloyhtiölle. Kiinteistöliitto esittää valvonnan keinoksi, että osakas tekisi ilmoituksen esimerkiksi sähköisen järjestelmän avulla.

Lyhytaikainen majoitustoiminta, airbnb-tyyppinen majoitus on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Tilastotietoa ja tarkkoja määriä vuokraustoiminnan laajuudesta ei Kiinteistöliiton mukaan ole saatavilla, mutta ilmiö näkyy muun muassa liiton neuvonnassa.

– Raja sen suhteen, mikä on lyhytaikaista asuinhuoneiston vuokrausta ja sallittua majoitustoimintaa, on epäselvä. Epäselvää on myös, milloin majoitustoimintaa on pidettävä ammattimaisena, toteaa Hienonen.

Kiinteistöliitto toivoo, että asunto-osakeyhtiölain muutoksen lisäksi kaupunkien rakennusvalvonnat julkaisivat ohjeistusta siitä, minkälainen huoneiston käyttö ei ole rakennusluvan käyttötarkoituksen mukaista asumista.

Taloyhtiöille viranomaisen kanta toimii liiton mukaan perusteluna mahdolliselle yhtiöoikeudelliselle hallintaanottomenettelylle.

– Ennen kuin lainsäädäntö ja viranomaisen näkemys asiasta on selvillä, taloyhtiöiden ei kannata ottaa riskiä tuomioistuinkäsittelyn lopputuloksesta, sanoo Hienonen.

Korjattu jutun kuvateksti kello 11.26.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

No entäs omakotitaloalueet, ei hekään ole hotellina 24/7/365 toimivan talon naapurustoon kotiaan halunneet rakentaa, mutta ei voi mitään, SUOMESSA!? Taksirallia ja ovikellojen soittoa yötä päivää, väkisin sisälle tungeutumista, roskien kuskaamiset naapuruston roskiksiin jne jne. Tähän ei puutu kukaan, ei edes virkavalta. Odotetaan ensin että jollakin oikeasti naksahtaa, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksavatkohan nämä "salahotellia"pitävät veroa vai onko tulo pimiää.Miten on vakuutuksen laita.Miten toimii ilmoitus majoittumisesta.Taloyhtön osakkaat joutuvat kohtuuttomiin maksuihin korvatessaan tuommoisten pienten huoneistojen tekemät vauriot,putkitukokset yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Majoitusliiketoiminta on asuntokäyttöön kaavoiteilla alueilla ja kiinteistöissä kiellettyä.
Sitä varten ovat hotellialueet ja -kiinteistöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä airB&B eroaa vaikka siitä tilanteesta, että esimerkiksi rakennusfirma ostaa asunnon työmiehilleen majoitustilaksi komennusreissuille? Siinähän saattaa olla eri työmiehet vaikka joka viikko...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä tilaan alkoholia Saksasta edullisesti niin kauan kun tiedän saavani kämpästäni pienen korvauksen. Sitten kun enemmän saan niin voin ostaa alkoholeja myös Alkosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveää itkemistä, kun joku laittaa oman sijoituksensa tuottamaan. Antakaa esimerkki, jossa taloyhtiön muiden osakkeiden arvo on laskenut Airbnb vuoksi. Odottelen. "Demokratia" ei ole aina hyväksi.. on nimittäin olemassa ihmisiä joilla ei ole mitään asiaa äänestämään tietyistä asioista koska eivät ole siunattuja älyllisillä lahjoilla ymmärtää asiaa ja kaiken lisäksi omaavat järjettömän naapurikateuden taakan. Miettikääpä sitä omissa pienissä päissänne, mussukat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa Kiinteistöliitolta erikoinen vastaus ongelmaan, melkein kuin puoltaisivat ja hyväksyisivät kyseisen toiminnan taloyhtiöissä. Vai vielä sähköinen seuranta taloyhtiöihin ja isännöitsijätoimistot rahastavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo lause, että voidaan ottaa taloyhtiön haltuun?. Riittääkö siinä mikä prosenttimäärä, jolla se laitetaan toteen. Sehän on oleellinen asia tässä jutussa. Entä, jos tästä tulee ihan normitapa. Voihan talossa olla vaikka kuinka noita vuokraajia. Osa voi olla asunnossa asuvia vakivuokraajia/omistajia, osa airbn vuokraajia. Jossain vaiheessa asunnon myynti on helpompaa, hotellia tai siitä huonetta on hankala myydä. Kivahan se on tilapäisvuokraajan vuokrata talosta, jopa halvemmalla, eikä tarvi hotellissa asua. Kivoja vakinaisia naapureita vierellä. Sillä voi hyvinkin mainostaa asuntoa vuokralaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tainneet hotellliyrittäjät ja -ketjut harrastaa lobbausta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastustan ko. muutosta. Ihmisten omistusoikeuteen puututtaisiin aivan liikaa. Tietääkseni ko. vuokraustoiminnasta ei ole aheutunut haittoja. Joitakin vähäisiä häiriöitä on saattanut olla, mutta paljon enemmän niitä aiheuttavat talossa vakituisesti asuvat.
Usein ne haitan aiheuttajat ovat niitä talon vakituisia asukkaita, jotka oikein urakalla kyttäävät mistä voisi sanoa. Rauhoittukaa jo ja eläkää ihmisiksi toinen toistanne kunnioittaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattuuko vastustaja itse asumaan vuokraamassaan asunnossa vai onko kyseessä pelkkä sijoitusasunto, jota vuokrataan hotellihuoneistona? Jälkimmäisessä vaihtoehdossa sijoittajalla ei taida olla todellista käsitystä, mitä häiriöitä ja arvonlaskua toiminta muille asunnon omistajille ja todellisille asukkaille aiheuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajalla ei taida olla kokemusta lyhyistä, yön- tai muutaman yön yli olleista vuokralaisista? Kannattaa ottaa selvää, kuinka "ei aiheuta haittoja" sanat todella on totta! Mutta nehän ne aina tietävät paremmin, joillla ei ole kokemusta kyseisestä asiasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haittoja aiheuttaa vakituisetkin asukkaat. On jos jonkinlaista bilettäjää ja ovien paukuttajaa. Air B&B:ssä on se hyvä puoli, että vuokranantaja antaa myös palautetta vuokralaisesta. Niinpä seuraava vuokrantantaja voi kieltäytyä vuokraamasta häirikölle. Myös vuokralaisen kannattaa käyttäytyä, jos haluaa joskus tulevaisuudessa saada vuokrata itselleen majapaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä, että saadaan tähänkin joku tolkku. asunnot ja hotellit ei sovi samaan rappukäytävään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välistä vetoa. Totuus tämänkin idean, niinkuin uutisenkin takana on voittojen maksimointi. Maa täyttyy itsekkäistä fantasianruokkioista ja unelma on jäänyt voittojenmaksimoinnin jättämien varjojen alle, kuten totuuskin. Valtamedia on valemedia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistöliitto puhuu paljon mutta sanoo vähän. Mitä ovat nämä ongelmat, joiden ratkaisemiseksi malli tarvittaisiin?

Jos Airbnb-toiminnasta ei aiheudu häiriöitä muille asukkaille, mitä se heille tai taloyhtiölle kuuluu? Jos toiminnasta aiheutuu esim. järjestyshäiriöitä, löytyy laista jo keinot puuttua asiaan.

Jos saan vuokrata asuntoani, niin ei sillä ole mitään oikeaa merkitystä onko vuokrasuhteen kesto vuosia, kuukausia tai päiviä. Liiketoimintaa se sijoitusasunnon pitäminenkin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on merkitystä koska asuntoyhtiöt eivät ole hotelleja. Asuntoyhtiö on myös demokratia jossa osakkailla on oikeus päättää asuntoyhtiön asioista. Mikäli lyhytaikainen vuokraus ei ole tämmöinen asia niin sitten ei mikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
102
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
69
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
28
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
20
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
16
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
16
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image