Pohjois-Suomi

Kii­na­lais­mat­kai­li­jat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut mat­kai­lu­yrit­tä­jät tark­kai­lu­lin­jal­le – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä

Kiinalaisten matkailu Lappiin ja erityisesti Rovaniemelle on kovassa kasvussa. Tässä kiinalaisia turisteja jäänmurtaja Sammon kannella vuonna 2018. KUVA: Pekka Aho
Pohjois-Suomi 22.1.2020 19:45 | Päivitetty 22.1.2020 19:47
Pekka Mauno

Kiinalaisia matkailijoita on juuri nyt silminnähden paljon Rovaniemen katukuvassa ja myös Joulupukin pajakylässä napapiirillä.

Matkailuyrittäjät ovat varpaillaan, koska media on täyttynyt koronaviruksesta kertovista jutuista.

– Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä. Kaikkeen voi varautua, mutta niinkään ei voi elää, että kaikkea mahdollista pelkää, sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä Minttu Kariniemi-Aula.

Hän perustelee näkemystään puhelimitse Saksasta, jossa on parhaillaan matkailualan joulumarkkinoilla. Siellä Kiinassa leviävästä koronaviruksesta ei ole puhuttu.

Samalla kannalla on pajakylän toisen suosikkikohteen, Joulupukin postikonttorin myyntiesimies Katja Tervonen.

– Seurataan tilannetta ja reagoidaan kun saadaan viranomaisilta ohjeita. Koko ajan pidämme huolta esimerkiksi käsihygieniasta, kun joudumme käsittelemään asiakkaiden maksukortteja, sanoo Tervonen.

Joulupukin kammarissa kävi viime vuonna 540 000 matkailijaa. Postikonttori on lähes yhtä suosittu pajakylän vierailukohde. Siellä käy vuosittain myös puoli miljoonaa asiakasta.

– Olemme seuranneet Kiinan viranomaisten toimia, jossa mitataan esimerkiksi lentomatkustajilta ruumiin lämpöä. Tarttuuko virus ja miten se tarttuu, ja miten siltä voi suojautua. On viranomaisten asia ohjeistaa, Tervonen sanoo.

Kiinalaisista tullut brittejä suurempi matkailijaryhmä Rovaniemellä

Kiinalaisten kuukalenterin mukainen uudenvuoden vietto huipentuu rotan vuoden uudenvuoden päivän viettoon tammikuun 25. päivä. Se saa kiinalaiset matkustamaan ulkomaille, myös Suomeen. Ja Suomessa erityisesti Rovaniemelle.

– Kiinalaisia on Rovaniemellä aivan eri mittakaavassa kuin muualla. Heitä on enemmän kuin mitään muuta kansallisuutta, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Se tarkoittaa, että kiinalaiset ovat kansallisuutena ohittaneet britit ja saksalaiset. Heitä käy Rovaniemellä enemmän kuin kaikkien Skandinavian maiden turisteja yhteensä.

Matkailutilastojen mukaan kiinalaisten yöpymisiä oli tammi-marraskuussa Rovaniemellä 37 000. Taiwanin ja Hongkongin kiinalaiset mukaan laskettuna yöpymisiä oli 50 000.

Tämän lisäksi on mukaan laskettava airbnb -yöpymiset, joita kiinalaiset tunnetusti suosivat.

Sanna Kärkkäinen on itse lähdössä maaliskuussa Kiinaan. Kiinassa käy koko ajan myyntimatkoilla matkailuyrittäjiä Rovaniemeltä ja muualta Lapista.

– Voihan tilanteen paheneminen viedä matkustushalukkuutta. Pitää itsekin miettiä Kiinaan matkustamista, hän pohtii.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

On se ihmeellistä ja sokeaa ,vastuutonta toimintaa , kiinalaisia rahdataan lentokoneellisittain toinen toisensa jälkeen, rahan takia pohjoiseen,ja saadaan suomeen leviäviä ja tappavia tauteja,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää muistaa, että Kiinan pinta-ala on reilut kaksi kertaa koko EU:n pinta-ala. Eli nyt tilanne vähän sama kuin että alettaisiin panikoida jonkun pienessä unkarilaisessa kylässä jylläävän viruksen takia. Kaikki on niin suhteellista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu osottautuu vielä hyvin haitalliseksi Suomenlapille,sinne muuttaa kiinalaisia kohta pilvin pimein!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitten ne sinne voi muuttaa pysyvästi?
Ei kai Suomeen noin vain voi muuttaa kun ainoastaan EU-maiden asukkaat. Jos näin todella on niin Kiinalaiset kyllä pian valtaavat puhtaat maat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä niitä estää muuttamasta,onhan venäläisetkin ostaneet Saimaanrannat ja muuttaneet pilvin pimein maahamme!
Kiinalaiset näkee puhtaan luonnon ja alkavat osteleen tontteja,suomalaisethan myy sokeasti kun rahat saavat,ellei saada aikaan pikaisesti lakia joka estää sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tänne Amerikkaan noin vain muuteta pitää olla paperit kunnossa kuten taustat ja työ luvat. Tai varallisuus todistaa jos ei työtä tee että pystyy elättämään itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs sitten jos joulupukki saa sen tartunnan ,kukas se sitten käy ensi jouluna lasten luona ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa vitsailun aihe tämäkään. Tottakait pitävät huolen käsihygienista, vaan kun se ei taida oikein riittää nyt.
Itse pysyttelisin kaukana koko porukasta mikä kiinasta tulee. Ja pysyttelenkin.
Jos ei muuta rahan ahnehtimis keinoa ole voi olla sitten ilman. Terveys ennenkaikkea.
Meitä kun on vain rapiat 5 miljoonaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten pysyytelee kaukana niitä on lapissa joka paikassa, kaupoissa, busseissa, kerrostaloissa majoituksessa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Manner-Kiinan valtio on maailman tiukimman kansalaisiaan valvova ja heidän mielipiteitään rajoittava valtio, pahempi kuin Venäjä tai Iran. Maan saastetaakasta ei voi puhuakaan. Silloin ei suomalainenkaan muista näitä vakavia ongelmia, kun on kiinalainen tulossa lentäen paksun lompakkonsa kanssa. Pikkuhiljaa kiinalaiset ostavat tuotantolaitoksemme ja yritykset, ja valloittavat samalla siinä ohessa luontomme. Milloinkahan kiinalaiset tuovat jätteensä Lapin silmänkantamattomiin erämaihin? Uusi ansaintakeino paliskunnille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän jätteitä on viety Kiinaan vuosikausia, mutta nyt Kiina ei ota niitä enää vastaan. Samoin tehtaita on siirretty Kiinaan halvemman työvoiman ja sen takia, että ympäristöön ja luonnonsuojeluun ei ole tarvinnut satsata niin paljoa. Mutta maailma muuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on tuo kiinalaisten lennättäminen Suomeen lopetettava. Ja kaikista muistakin maista tulevien. Ja suomalaiset ei saa lentää mihinkään ettei tule päästöjä. Eikä ajaa autolla. Ei syödä lihaa eikä mielellään mitään muutakaan ettei tule päästöjä. Pidetään valot pois ja mielellään kaikki muutkin sähkölaitteet ettei kuluteta. Hengitetään aivan kevyesti ettei tule hiilidioksidia. Vältetään ylipäätään kaikkea. Ollaan vaan ja maksetaan veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Makia homma, että Rowis haluaa tuhota ittensä turistien takia. Pitäkää turistinne siellä ja älkää missään nimessä tuoko muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuutonta. Maailman terveysjärjestö on kehottanut, ettei kiinasta saisi matkustella viruksen takia. Suomi ottaa avosylin vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinassa jo 17 kuollutta ja 400 sairaana. Tämä kaupunki menee karanteeniin ja lentokenttä suljetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äläpäs nyt kiivaile siinä! Kiinalaisturistit ovat elintärkeitä Lapin matkailuelinkeinolle! Pikkuisen saa lentsuja ja koronoita olla. Tekeepähän elämästä jännittävämpää kun ei tiedä milloin "wuhan" napsahtaapi kohdalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kuitenkin, tuskin on edes uskaltanut rokotteita ottaa. No, näinhän se menee että se koira älähtää johon kailikka kalahtaa. Kävisi rovaniemellä tai kiinassa katsomassa saako pikku flunssan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image