Pohjois-Suomi

Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - vi­ran­omai­sil­la ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo ter­veys­val­von­nan johtaja.

Kiinalaisomisteinen turkistarha Kokkolassa aikoo viedä eläviä sinikettuja Kiinaan. Vienti keskeytyi viime viikolla alueen turkistarhaajien mielenilmauksen vuoksi. KUVA: Jukka Lehojärvi
Pohjois-Suomi 21.1.2020 19:48
Pekka Mauno

Kettutarhaajien mielenilmauksen vuoksi keskeytynyt elävien sinikettujen vienti Kiinaan voi edelleen toteutua.

– Eläviä turkiseläimiä on viety aiemminkin Suomesta Kiinaan. Jos vientiin liittyvät asiakirjat ovat kunnossa, se on laillista toimintaa, sanoo Ruokaviraston vientijaoston päällikkö Tuula Lundén.

Lundén sanoo, että hänen kannanottonsa on yleinen, eikä koske yksittäistä yritystä.

Kiinalaisomisteinen turkistarha Kokkolassa aikoo viedä eläviä sinikettuja Kiinaan. Vienti keskeytyi viime viikolla alueen turkistarhaajien mielenilmauksen vuoksi.

Turkistarhaajat pelkäävät, että he menettävät jalostuksessa saamansa kilpailuedun, jos eläviä kettuja viedään Kiinaan. Rekat, joihin ketut oli tarkoitus lastata, poistuivat paikkakunnalta tyhjillään.

Julkisuudessa on arveltu, että kettujen vienti olisi nyt keskeytyksessä uudelleen alkaneen karanteenin vuoksi.

– Meillä ei ole sellaista tietoa, minkä vuoksi karanteeniaika pitäisi uusia. Pitää olla vahvat todisteet, jos niin tehtäisiin, sanoo Kokkolan terveysvalvonnan johtaja Andreas Smeds.

Vientiin tarkoitetuilla turkiseläimillä on vähintään 30 vuorokauden karanteeni ennen vientiä, jona aikana eläimiä ei saa liikutella tarhalta pois.

Arvelut uuden karanteeniajan käynnistymisestä alkoivat siitä, kun vientiä vastustaneet kettutarhaajat väittivät, että eläimet oli lastattu rekkoihin ja palautettu takaisin häkkeihinsä..

– Meillä ei ole sellaista tietoa, sanoo Andreas Smeds.

Toisaalta vientioperaation käytännön valvonnasta vastaava Kokkolan terveysvalvonta ei ole saanut myöskään ilmoitusta, että vientioperaatio käynnistyisi uudelleen.

– Jos sellainen ilmoitus tulee, sitten sovitaan lastauksesta erikseen, sanoo Smeds.

 

Viennin ehdoissa tiukat määräykset

Eläviä kettuja on viety aiemminkin Suomesta Kiinaan. Vientiä säätelevät kuitenkin tiukat säännöt, joissa muun muassa edellytetään ennen vientiä kettujen terveydentilan tarkastusta, useita rokotuksia muun muassa parvovirusta, rabiesta ja myös koiria vaivaavaa bruselloosi-infektiotautia vastaan.

Lisäksi vaaditaan tarkat selvitykset kuljetustavasta ja sen kestosta. Eläimille pitää tehdä vielä 24 tuntia ennen vientiä tarkastus, että ne ovat terveitä ja vientikuljetuskunnossa.

Viranomaiset ovat joutuneetkin keskeyttämään eläinten vientikuljetuksia todistusten puuttumisen vuoksi.

Käytännössä itse vientitapahtuman valvonta jää paikalliselle terveysvalvonnalle.

– Kaikkien vientiin liittyvien asiakirjojen pitää olla kunnossa ennen kuin vientilupa voidaan antaa, sanoo terveysvalvonnan johtaja Andreas Smeds.

MAINOS

Kommentoi

Sairasta niin sairasta. Ja vain sen takia eläimet kärsii kun meillä on puolue nimeltä keskusta joka tämän kiduttamisen sallii. Koko turkistarhaus on aika lopettaa, sanoi keskustalaiset mitä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image