Pohjois-Suomi

Kihokki tuo lisäansioita

Mitja Häikiö löysi kihokin suolta, vaikka se tähän aikaan vuodesta on vielä erittäin pieni.
Pohjois-Suomi 18.6.2008 0:00
Helge Murtovaara
Oulun 4H-piiri ryhtyi kouluttamaan uusia kihokinpoimijoita, jotta Pohjois-Pohjanmaalta pystyttäisiin tulevaisuudessakin toimittamaan kihokkeja Sveitsiin lääketeollisuuden raaka-aineeksi.

Yskänlääkkeeseen, Drosinula kuusenkerkkä-kihokkisiirappiin, käytettävää kihokkia poimitaan erityisen ahkerasti Oulun ympäristöstä. 4H-piiri on toimittanut lääkekasvia ulkomaille jo vuodesta 1972 lähtien.

"Viime vuosina kihokkia on pystytty toimittamaan vähemmän kuin tarve olisi ollut. Lääketehtaan mukaan kaikki kihokit mitä saadaan kerättyä ja toimitettua, otetaan vastaan", kertoo 4H-piirin johtaja Maria Isolahti.

Kihokkia kasvaa toki Sveitsissäkin, mutta siellä ei ole samanlaisia jokamiehen oikeuksia kuten Suomessa. Harvinaisena kasvina se on siellä suojeltu.

Poimijoille kihokki tarjoaa marjanpoiminnan lisäksi hyvää lisätienestiä. Nyt poimijoille maksetaan kihokista 30 euroa kilolta. Kerättäviksi kelpaavat vain nuppu- ja kukkavaiheessa olevat kihokit.

Keräys tehdään silloin, kun kasvi kukkii. Keräysaika alkaa yleensä heinäkuun puolivälissä ja kestää elokuun loppupuolelle. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä pidemmälle kukinta siirtyy.

"Tänä kesänä on ollut niin kylmää, että poiminnan aloittaminen voi mennä pidemmällekin. Paras aika lienee heinäkuun lopulla", Isolahti arvioi.

4H-poimijat keräävät vain pyöreälehtikihokkia. Jokainen kihokki kerätään maaperästä yhtenä kokonaisena kasvina, myös juuri otetaan mukaan. Parhaimmillaan kihokki kasvaa yli 10 senttimetrin korkuiseksi.

Suositeltavia keräyspaikkoja ovat turvesuot ja luonnontilaiset suot. Siellä keräily voi innostaa kihokkia tuottamaan uutta siementä.

Kihokkia kasvaa myös vanhojen sorakuoppien pohjilla ja kosteilla kangasmailla, mutta silloin on huolehdittava siitä, että kasvamaan jää riittävä määrä kihokkia ja ettei kasvin mukana kerätä hiekkaa tai kiviä.

"On erittäin tarkkaa, että kerätty kasvi on tuore, puhdas ja puhtaalta alueelta poimittu. Tienvarsilta ei esimerkiksi saa kihokkia kerätä."

Päivän sato varastoidaan tuoreena esimerkiksi avoimessa pussissa jääkaappiin tai kellariin enintään kolmeksi vuorokaudeksi. Pakastimeen sen voi laittaa pakastepussissa.

Kihokinkerääjien on pidettävä myös keräyspöytäkirjaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Meillä kasvaa mielettömästi kihokkeja! Miten tavikset pääsisivät niitä myymään? En ole enää 4H ikäluokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kyllä kiloon koihokkeja saa jo jonkin aikaa poimia... eipä kovin paljon yksi kasvi paina...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
98
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
46
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
22
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
19
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image