Pohjois-Suomi

Kihokki tuo lisäansioita

Mitja Häikiö löysi kihokin suolta, vaikka se tähän aikaan vuodesta on vielä erittäin pieni.
Pohjois-Suomi 18.6.2008 0:00
Helge Murtovaara
Oulun 4H-piiri ryhtyi kouluttamaan uusia kihokinpoimijoita, jotta Pohjois-Pohjanmaalta pystyttäisiin tulevaisuudessakin toimittamaan kihokkeja Sveitsiin lääketeollisuuden raaka-aineeksi.

Yskänlääkkeeseen, Drosinula kuusenkerkkä-kihokkisiirappiin, käytettävää kihokkia poimitaan erityisen ahkerasti Oulun ympäristöstä. 4H-piiri on toimittanut lääkekasvia ulkomaille jo vuodesta 1972 lähtien.

"Viime vuosina kihokkia on pystytty toimittamaan vähemmän kuin tarve olisi ollut. Lääketehtaan mukaan kaikki kihokit mitä saadaan kerättyä ja toimitettua, otetaan vastaan", kertoo 4H-piirin johtaja Maria Isolahti.

Kihokkia kasvaa toki Sveitsissäkin, mutta siellä ei ole samanlaisia jokamiehen oikeuksia kuten Suomessa. Harvinaisena kasvina se on siellä suojeltu.

Poimijoille kihokki tarjoaa marjanpoiminnan lisäksi hyvää lisätienestiä. Nyt poimijoille maksetaan kihokista 30 euroa kilolta. Kerättäviksi kelpaavat vain nuppu- ja kukkavaiheessa olevat kihokit.

Keräys tehdään silloin, kun kasvi kukkii. Keräysaika alkaa yleensä heinäkuun puolivälissä ja kestää elokuun loppupuolelle. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä pidemmälle kukinta siirtyy.

"Tänä kesänä on ollut niin kylmää, että poiminnan aloittaminen voi mennä pidemmällekin. Paras aika lienee heinäkuun lopulla", Isolahti arvioi.

4H-poimijat keräävät vain pyöreälehtikihokkia. Jokainen kihokki kerätään maaperästä yhtenä kokonaisena kasvina, myös juuri otetaan mukaan. Parhaimmillaan kihokki kasvaa yli 10 senttimetrin korkuiseksi.

Suositeltavia keräyspaikkoja ovat turvesuot ja luonnontilaiset suot. Siellä keräily voi innostaa kihokkia tuottamaan uutta siementä.

Kihokkia kasvaa myös vanhojen sorakuoppien pohjilla ja kosteilla kangasmailla, mutta silloin on huolehdittava siitä, että kasvamaan jää riittävä määrä kihokkia ja ettei kasvin mukana kerätä hiekkaa tai kiviä.

"On erittäin tarkkaa, että kerätty kasvi on tuore, puhdas ja puhtaalta alueelta poimittu. Tienvarsilta ei esimerkiksi saa kihokkia kerätä."

Päivän sato varastoidaan tuoreena esimerkiksi avoimessa pussissa jääkaappiin tai kellariin enintään kolmeksi vuorokaudeksi. Pakastimeen sen voi laittaa pakastepussissa.

Kihokinkerääjien on pidettävä myös keräyspöytäkirjaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Meillä kasvaa mielettömästi kihokkeja! Miten tavikset pääsisivät niitä myymään? En ole enää 4H ikäluokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kyllä kiloon koihokkeja saa jo jonkin aikaa poimia... eipä kovin paljon yksi kasvi paina...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
31
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image