Pohjois-Suomi

Kevätsäiden aallonpohja on pian ohi – elohopea voi nousta äi­tien­päi­vä­vii­kol­la jopa 15 asteeseen

Sää lämpenee äitienpäivän viikolla vähitellen. Perjantaina lämpötila voi nousta Pohjois-Pohjanmaalla jopa 15 asteeseen, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Arkistokuva. KUVA: Heikki Uusitalo
Pohjois-Suomi 5.5.2019 20:30
Mirko Siikaluoma

Sää lämpenee äitienpäivän viikolla vähitellen. Kymmenen asteen lämpötila ylitetään monin paikoin Pohjois-Pohjanmaalla viikon mittaan.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari-Juhani Punkka kertoo, että kevätsäiden aallonpohja kohdattiin loppuviikosta. Lämpötila nousee yli kymmeneen asteeseen Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa jo maanantain aikana. Maanantai-iltapäivällä voidaan saada myös kuurottaisia sateita.

Tiistaina Venäjän puolella on liikkeellä saderintama, joka voi yltää Kainuuseen ja Koillismaalle. Itäpuolella maata iltapäivän lämpötila voi jäädä muutamaan plusasteeseen. Oulun seudulla varsinkin sisämaassa voidaan odottaa lämpötilan nousevan kymmenen asteen tuntumaan.

Saderintama voi liikkua Lapin puolelle keskiviikon aikana ja Lapissa voi sataa tuolloin räntää ja lunta. Pohjois-Pohjanmaalla voi sataa keskiviikkona kuurottaisesti sisämaassa. Rannikolla on kuivempaa.

Torstaina Pohjois-Pohjanmaalle on luvassa poutaista ja heikkoa korkeapainetta. Perjantaina Oulun seudulla ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa voidaan nauttia jopa 15 asteen lämpötiloista.

– Päivälämpötiloissa on mahdollisuuksia, että päästäisiin 15 asteen tienoille. Ensi viikolla on leppeämmät ilmat kuin tänä viikonloppuna. Perjantai-iltapäivä voi olla säältään hieno, Punkka arvioi.

Äitienpäivän viikonlopuksi ennusteet lupaavat maan itäosiin kaakon suunnalta saapuvaa sadealuetta. Pohjois-Pohjanmaalle sateet voivat tulla perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Perjantaina Pohjois-Pohjanmaalla koettiin ajankohtaan (3. toukokuuta) nähden viileimpiä ilmoja koko Ilmatieteen laitoksen yli 100 vuotta kattavan  mittaushistorian aikana. Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikolla päästään takaisin lähelle ajankohdan normaaleja lämpötiloja.

– 11-12 astetta on sellainen keskimääräinen maksimilämpötila tähän aikaan vuodesta. Perjantaina voidaan mennä jo keskiarvon yläpuolelle, meteorologi Ari-Juhani Punkka kertoo.

Kevät pääsi etenemään hyvin vappua edeltävän lämpimän jakson aikana, mutta läpi maan koettu kylmä jakso tyssäsi kehityksen. Alle viiden lämpöasteen jäävät päivän maksimilämpötilat ovat kasvun kannalta liian matalia, Punkka toteaa.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kaleva.fi:n Sää-sivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

HPK on jääkiekon Suomen mestari mallia 2019. Muistakaa, että se paras joukkue on siis H P K.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuluttajille myytävissä lämpömittareissa ole ollut elohopeaa enää vuoden 2007 jälkeen eikä teollisuuden ja ammattikäytön mittareissakaan vuoden 2014 jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan sama, vaikka olisi pronssia siellä mittarissa. Pääasia, että lämpenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on hieno homma että sää lämpenee ja kesä tullee niin alakaa oikea urheilulaji eli jalkapallo, paljon onnea nyt kesälle Oulun pelaajille :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta alkaa taas ulina kuinka on kuuma ja ilmasto sitä ja ilmasto tätä ja kaikki on pilalla ja ihmisen vika:D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo ole normaali lämpötila äitienpäivänä? Minulla on 40 vuotta vanhoja valokuvia, joissa kevät on paljon pitemmällä äitienpäivän aikaan kuin nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

87
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
62
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
57
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image