Pohjois-Suomi

Kesän UV-sä­tei­ly­ker­ty­mä oli Pohjois-Suomessa tavanomaista alhaisempi

Pohjois-Suomessa UV-säteilyn kesäkuukausien kokonaiskertymä oli noin neljä prosenttia tavanomaista alhaisempi. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 11.9.2019 12:51
Kaleva

Sodankylässä menneenä kesänä mitatut UV-indeksit olivat suurimmaksi osaksi keskimääräisiä tai hiukan tavanomaista alhaisempia.

Sen sijaan Etelä-Suomessa kesäkuun aurinkoisina päivinä kertynyt kokonaissäteilyannos nosti kesäkauden UV-kertymän kymmenyksen keskimääräistä korkeammaksi.

Heinäkuun puolenvälin jälkeen oli Pohjois-Suomessa noin viikon mittainen aurinkoinen jakso, jonka aikana indeksi oli selvästi keskiarvoa korkeammalla. Yksittäisiä maksimipäiviä mitattiin myös kesäkuun puolivälissä.

UV-säteilyn kesäkuukausien kokonaiskertymä oli Pohjois-Suomessa noin neljä prosenttia tavanomaista alhaisempi, kun se viime vuonna oli seitsemän prosenttia tavanomaista korkeampi.

– Tänä vuonna UV-indeksin arvo 5 saavutettiin vain kuutena päivänä, kun kesällä 2018 se mitattiin 11 päivänä. Päiväkertymiä tarkasteltaessa suurimmat erot tämän ja viime kesän välillä havaittiin heinäkuussa, jolloin viime vuonna mitattiin pitkien aurinkoisten jaksojen myötä ennätyksellisen suuria UV-kertymiä, selittää Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala.

Pohjois-Suomessa kesän korkein UV-indeksi on 5, ja vain poikkeuksellisesti saavutetaan arvo 6. Tänä kesänä sitä ei Sodankylässä mitattu.

Maan pinnalla mitatun UV-säteilyn luonnollinen vaihtelu peräkkäisten vuosien välillä voi olla suurta. Suomessa kesät eroavat toisistaan eritysesti pilvisyysolosuhteiltaan. Säteilyn voimakkuuteen vaikuttavat pilvisyyden lisäksi ilmakehän kokonaisotsonin ja aerosolien määrä sekä maanpinnan heijastavuus.

UV-säteilylle altistuminen aiheuttaa ihon palamista ja vanhenemista sekä ihosyöpien riskin kasvua. Ihon lisäksi myös silmät ovat herkät säteilylle. Suojautumisohjeita noudattamalla UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia voidaan vähentää merkittävästi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image