Pohjois-Suomi

Kempeleen vanhan pappilan purkuun tarvitaan luvat vielä museo­vi­ras­tol­ta ja va­kuu­tus­yh­tiöl­tä – tontin tu­le­vai­suu­des­ta on esitetty ideoita

Kempeleen vanha pappila tuhoutui sähköviasta syttyneessä tulipalossa huhtikuussa. Lupia purkamiseen odotellaan vielä vakuutusyhtiöltä ja museovirastolta, mutta ideoita tontin käyttämiseen on jo mietitty. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 16.7.2019 20:11
Eevi Heikkinen

Kempeleen seurakunnan vastaava kirkkoherra kertoo, että tarvetta toimitiloille on esimerkiksi nuorisotyöllä.

Kempeleen palaneen pappilan purkutöiden aloittamisen kanssa odotetaan vielä vihreää valoa.

Kempeleen seurakunnan vastaava kirkkoherra Vesa Äärelä toteaa, että purkutöitä voidaan alkaa suunnitella, kunhan Museovirastolta on ensin saatu lupa.

– Luulen, että menee syksylle, että tässä päästään eteenpäin.

Äärelän mukaan vakuutusyhtiö arvioi vielä kiinteistön arvoa. Tämän jälkeen yhtiö neuvottelee vielä seurakunnan kanssa vakuusarvoista.

Museovirasto puolestaan vaatii pappilan kulttuurihistoriallisesti tärkeiden osien dokumentointia ennen sen purkamista.

Ajankohdista lupien ja arviointien saamiseen Äärelällä ei ole tarkkaa tietoa. Kunnalta on kuitenkin saatu jo purkulupa.

Kun sekä Museovirastolta että vakuutusyhtiöltä on saatu lupa purkutöihin, menee asia seuraavaksi käsittelyyn seurakunnan hallintoelimiin: ensin kirkkoneuvostoon ja sitten kirkkovaltuustoon.

Aikataulujen väljyys ei Äärelää haittaa, sillä verkkaisuudessa on puolensa.

– Toisaalta on hyvä, että asia etenee hitaasti. Ehdimme rauhassa miettiä ratkaisuja.

Ensi syksynä alkaa kirkkoneuvostossa ja -valtuustossa muotoutua mahdollisia päätöksiä siitä, mitä purkutöiden jälkeen paikalle tulee.

Joitakin ajatuksia on jo esitetty siitä, mitä melkein viiden tuhannen neliönmetrin kokoiselle tontille voisi tehdä.

– Sehän on selvä, että tarvitsemme toimitilaa, olemme niiden osalta tällä hetkellä tiukilla. Esimerkiksi nuorisotyöllä meillä ei ole ollenkaan omia toimintatiloja ja tarvitsemme myös tilaa juhlakäyttöön.

– Yksi vaihtoehto mistä on keskusteltu, on, että siihen tulisi samanlainen pappila. Vaihtoehtoja on esitetty aina tämän ja sen väliltä, että ei rakenneta ollenkaan.

Muutaman vuoden sisäilmaongelmien vuoksi tyhjillään ollut pappila tuhoutui tulipalossa huhtikuussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Verorahoja kovasti väärinkäytetään. Kunnantalokin purettiin kuvitellun homehaitan vuoksi. Jos oli pientä sisäilmaongelmaa, syy oli väärin asennetut ilmanvaihtojärjestelmät, huoneilmaan imettiin maaperästä mikrobeja. Ja pappila sopivasti paloi juhlanaikaan, oli tiedossa korjaus, kun oli saatu rakennukseen kuviteltu sisäilmaongelma. Rakennusliikkeet voittivat. ja mikä oli vastuu rakennusyrittäjällä, joka rakenti Kempeleen kunnantalon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohonhan sais jonkun kivan puiston (ei mitään lasten leikkipuistoa). Joku esim. Ainolan puiston kaltaisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites siihen sopisi ympärillä jyrräävä liikenne? Ja jos muita kuin lähinaapureita haaveillaan vieraiksi, niin parkkipaikat puuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta ne purkaa tai polttaa vanhan kirkonkin. Vanhasta kamasta pitää päästä eroon vaikka millä konstilla, niin myös eläkeläisistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vanha täytyy hävittää. Historialle ei anneta mitään arvoa Kempeleessä eikä Oulussa. Pappilasta perheemme jäsenillä hyvät muistot, rippikoulu on käyty siellä. Tyhmyys on kuin kansantauti. Siihen ei ole lääkettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa ne lestarit Kempeleessä rakentavat tuohon kerrostalon niin eivät oo ainakaan lähellä Oulun keskustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempeleessä tuhotaan perinteisiä, arkkitehtonisesti arvokkaita rakennuksia. Kempeleläiset ovat sivistymättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin ympäristön suunnittelijat, kaavoittajat ja muut asioista "vastaavat". Ruskeat kirjekuoret sinetöivät tuhon joka räikeimpänä näkyy Oulun Kauppatorin seudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko vilkasliikenteinen paikka. Joku liikehuoneisto sopisi tontille hyvin. Pappilan kopion voisi rakentaa syrjemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikehuoneistot kauemmaksi niinkuin on jo tehty. Ei tukita tuon alueen liikennesumppua vielä pahemmaksi. Rakentamatonta maata on meillä 99 % kaikesta - kävin juuri Kainuun kieroksen 535 km ja suota, metsää ja metsäraiskiota melkein kaikki. Välillä muutama talorypäs, jolla joku kylän nimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempeleessä pitää kuunnella kuntalaisia. Kuntalaisten verorahoilla kuntaa hallinnoidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei uudesta pappilasta ei tule betonilaatikkoa. Nykyiset uudistalot ovat usein täysin epäonnistuneita suunnittelijoiden tekeleitä, ne murenevat pian homeisissa alkutekijöiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden pappilan pitää olla kopio tästä vanhasta rakennuksesta. Suomalaista rakentamistaitoa parhaimmillaan. Pohjois-Pohjanmaan tyylinen talo. Perinteet kunniaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, jos sais uuden pappilan. Joka pitäjässä pitää pappila olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hassua kun oli sopivasti juuri aikomus alkaa kunnostamaan tahallaan aikaan saatua sisäilmaongelmaista rakennusta, se sitten sopivasti syttyi itsekseen palamaan, Pääsiäisen juhlaa juhlistamaan. Ihme tapahtui. Ja rakennuksen voi rakentaa entisen mallin mukaan uudelleen ja kivijalka on jo valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image