Pohjois-Suomi

Kempeleen so­si­aa­li­huol­lon palveluista jo toinen kantelu alue­hal­lin­to­vi­ras­toon – kantelun mukaan palveluissa laajoja ongelmia

Pohjois-Suomi 12.7.2019 12:58 | Päivitetty 12.7.2019 13:36
Inkeri Harju

Kempeleen kunnan sosiaalihuollon palveluista on tehty joukkokantelu Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirastoon (avi). Kantelun tekijöinä on osa Kempeleen kunnan lasten omaishoitajista ja sosiaaliturvan palvelujen käyttäjistä.

Nyt tehty joukkokanne on jo toinen Kempeleen sosiaalihuoltoon kohdistuva kanne. Ensimmäisen kerran avi tutki asiaa vuonna 2016.

Eräs joukkokanteeseen osallistunut kertoo, että ensimmäinen kanne tuotti kyllä tuloksia ja esimerkiksi henkilöstöä vaihdettiin ja sopimusten tekemisen käytäntöjä parannettiin. Uudessa kanteessa on kyse hieman erilaisista ongelmista kuin ensimmäisessä.

Kanteeseen on listattu useita epäkohtia Kempeleen kunnan palveluissa. Suurimmiksi ongelmiksi kantelijat nimeävät ongelmat palvelusetelien ja palvelujen saamisen kanssa.

Eräs kantelija kertoo, että kunta lakkautti erityishuolto-ohjelmaan kirjatun perhehoidon perheeltä, jossa on vakavasti sairas letkuruokinnassa oleva lapsi. Tilanne johti hänen mukaansa siihen, että huoltajan oli otettava lapsi mukaan töihin, kun kotiin ei saatu hoitajaa.

Kanteessa mainitaan myös, että Kempeleen sosiaalihuolto ei pidä kiireellisenä asiana hoitaa asiakkaan asuntoon sähköjä, jonka takia asiakkaat ovat olleet jopa viikkoja ilman sähköä.

Kempeleen kunnan sosiaalijohtaja Tarja Kinnunen ei ole vielä itse nähnyt kanteen sisältöä, eikä halua kommentoida yksittäisten asiakkaiden tapauksia. Kinnusen mukaan on erittäin harmillista, jos Kempeleen sosiaalihuollosta on joillakin negativiinen kuva.

Hän kokee, että kokonaisuutena palvelut ovat oikea-aikaisia ja laadukkaita sekä vastaavat asiakkaan tarpeisiin.

Palvelujen lisäksi ongelmia on kanteen tekijöiden mukaan kunnan viranomaisten tavoittamisessa. Sosiaalihuollosta ei heidän mukaansa vastata yhteydenottoihin eikä omaishoitajien kysymyksiin. Kinnusen mukaan sosiaalihuollon viranomaiset pyrkivät aina vastaamaan yhteydenottoihin. 

– Toki, emme aina voi vastata välittömästi, mutta kyllä pyrimme aina esimerkiksi soittamaan takaisin, jos on jätetty soittopyyntö, Kinnunen kertoo. 

Kantelun tekijät toivovat, että avi ottaa Kempeleen kunnan uudestaan valvontaan ja tekee vanhempia toimia, jotta sosiaalipalvelut toimisivat Kempeleessä lain edellyttämällä tavalla.

Kantelun mukaan kunta jatkaa vakavasti sairaiden, vammaisten ja sosiaalipalveluja käyttävien ihmisten syrjivää kohtelua.

Juttua muokattu 13.34. Lisätty Tarja Kinnusen kommentit. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (85)

En ymmärrä, jokainen voi itse huolehtia itsestään ja omaisistaan, ei sairaalat mitään lepokoteja ole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunginjohtaja oli tyytyväinen kun isot perheet häipyy kempeleeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavaa on että Kinnunen vaihtoi toisesta kunnasta Kempeleeseen ja näitä virkavirheitä ja rikoksia oli ehtinyt tapahtua paljon ennen hänen astuttua johtavan paikalle.
Myös henkilökunta on epäammattimaista ja ei selkeästi ole virkalaki, lastensuojelulaki, vammaislaki, sosiaalilaki jne. Yhtään hallussa. Jos on niin sitä silti tietoisesti sitten rikotaan.
En usko, että Kantelussa on kuin muutama sosiaalipuolen väärinkäytös.
Kyllä nämä suurimmat ongelmat taitavat olla laittomissa sijoituksissa kunnan talouden kohentamista varten.
Vammaispalveluhan on tökkinyt jo siellä vuosia eikä uuden lisähenkilön palkkaaminen tätä poistanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikosta, saati syyllisiä ei ole, ennenkuin näin on todettu....kannattaa olla varovainen sanoissaan, joku voi rankaista😳

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän sijoitukset parantavat kunnan taloutta? Saako kunta siitä provikoita, jotka on pesty kuun pimeällä puolella ja muuttuneet menoista tuloiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Sosiaalipalvelujen tarve on tullut Kempeleeseen vähän yllättäen. Siellä kun on oltu aktiivisia siirtämään palvelutarvitsijat Ouluun. Nyt sitten näyttää siltä että jokunen asiakas on päässyt jäämään Kempeleeseen. Aktiivisempi ote siirtoihin tarvitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

faktoihin, joten voit rauhassa siirtyä vaikka sohvalle katsomaan Salkkareita👏

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se Kinnunen selittää että harmi kun on negatiivinen kuva. Ei negatiivinen kuva ja joukkokanne(toinen) tyhjästä tule. Itsekin Kempeleessä asuessa jouduin heistä tekemään kantelun oikeusasiamiehelle. Että mätää on ja paljon toiminnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oon kuullut että ei oo hääppönen Utajärven tai mikä se on Oulunkaari, lastenvalvojan homma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka vaihtoon on porukkaa pantu, niin palveluohjaajaa kuin sosjohtajaa, mutta ongelmat vaan jatkuu...ettei nyt vaan olis osaamattomuutta ilmassa vieläkin😳Vai onko niin ongelmallinen kansoitus jo kempeleessä, ettei rahkeet riitä niitä hoitamaan normimiehityksellä😶

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin menee ja kuntalaisten veroina pidätetyt rahat menevät väärään osoitteeseen. Lähes uutta kunnantaloa puretaan kiireellä pois. Homeisia osia ei ole tullut esiin purkuhomman edetessä. Ja jos olikin jossain hometta, niin se tuotettiin ei toimivalla ilmanvaihtokoneistolla. Mutta saatiinhan kunnan omille rakentajille ja koneurakoitsijoille sekä purkuyrityksille töitä. Hienoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko pitänyt jättää tyhjilleen töröttämään? Eihän siellä altistuneet voineet varttia pidempään olla - niin että jotain vakavaa siellä oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kantelun tekijätkö nämä lähettää julkisuuten eli esim. Kalevaan? Tuskin AVI?
"Jotta sosiaalipalvelut toimisivat Kempeleessä lain edellyttämällä tavalla", voiko tämä olla totta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just nämä muutama kitisijä, niiden pitää saada kaikki mahdollinen, ja mahoton apu kunnasta? Sitten ihmiset täällä kirjoittelevat ja morkkaavat kunnan palveluita, koska eivät varmaankaan tiedä asioista miten ne ovat todellisuudessa! Kun nämä muutamat joilla on pakkomieli akiteeraavat ja tekevät valituksia! Asia on näin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (85)

Uutisvirta

13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
84
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
76
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
29
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image