Pohjois-Suomi

Kemiin kaavaillulle bio­tuo­te­teh­taal­le isot odotukset – ylei­sö­ti­lai­suus keräsi väkeä

Moni innostui Kemin vanhalle kauppatorille pystytettyyn telttaan kuulemaan Metsä Fibren ja Metsäliitto Osuuskunnan alustuksia tehdashankkeesta. Iltapäivän tilaisuudessa hanketta vastustavia soraääniä ei kuulunut, eikä asiantuntijoille ainakaan muiden kuullen juuri esitetty edes kysymyksiä. KUVA: Pekka Peura
Pohjois-Suomi 12.5.2019 13:50
Raimo Pirttikoski

Miljardihanke sai kemiläisiltä vain kiitosta yleisö-tilaisuudessa.

Kemi

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan hankesuunnittelua koskeva yleisötilaisuus kiinnosti monia Kemin vanhalla kauppatorilla lauantaina. Tarjolla oli paitsi tuoreinta tietoa tehdashankkeesta, myös torilta pitkin päivää lähteneitä bussikierroksia Kemin nykyisen sellutehtaan alueella.

– Kyllä täältä taas sai oikein hyvää ja vähän entistä tarkempaakin tietoa varsinkin tulevan tehtaan puunhankinnasta ja ympäristöasioista, Kemi-yhtiön palveluksessa aikoinaan pitkään työskennellyt Timo Korhonen arvioi.

– Itse olen seurannut tämän asian edistymistä tiiviisti alusta asti, joten kovin paljon ihan uutta ei nyt noussut esiin. Tämä on minulle jo kolmas yleisötilaisuus tästä aiheesta, ja taidanpa mennä myös hankkeen ympäristövaikutusten ar-viointia käsittelevään tilaisuuteen 22. toukokuuta.

–Se hieman huolestuttaa, että etelän viherpiipertäjät ja vasemmisto- liittolaiset koettavat kyseenalaistaa uuden tehtaan, Timo Korhonen sanoi. KUVA: Pekka Peura

Korhosen mielestä Kemiin kaavailtu biotuotetehdas on Kemille ja koko Suomelle erittäin tärkeä hanke, joka toisi lisää työtä ja toimeentuloa.

– Jospa Kemin väkimääräkin vihdoin lähtisi kasvamaan lähivuosina. Itse uskallan jo uskoa, että uusi tehdas toteutuu ainakin 96-prosenttisella varmuudella.

Korhosta kuitenkin hieman huolettaa se, että Helsingin suunnalla on varsinkin viime aikoina uutta hallitusta muodostettaessa alettu heitellä turhia kapuloita hyvän hankeen rattaisiin.

– Viherpiipertäjät ja vasemmistoliittolaiset koettavat kyseenalaistaa uuden tehtaan lähinnä puunhankinnan kasvun takia, vaikkei ole mitään epäilystä siitä, etteikö puuta jatkossakin riittäisi, Korhonen sanoi.

– Ympäristöasiat eivät minua huolestuta. Suomessa on tiukat lait ja määräykset, joita yhtiö varmasti noudattaa vähintään hyvin.

Myös Sinikka Koskinen ja Keijo Ukonaho kertoivat kannattavansa tehdashanketta.

– Tärkeimpiä ovat talous- ja työllisyysvaikutukset sekä se, että puuvarat saadaan hyvään käyttöön. Ja jos puu joskus meinaisi loppua, niin sitähän saa tänne Ruotsista lisää, Ukonaho sanoi.

– Kaikki ympäristöasiat kyllä saadaan nykytekniikalla kuntoon. Niistä ei tarvitse huolehtia, se on ihan turhaa parran pärinää.

Koskinen muistutti, että Kemissä ja lähialueilla tarvitaan kipeästi lisää työpaikkoja ja talouden piristysruisketta.

– Tehtaallahan väkimäärä ei ilmeisesti juurikaan kasva, mutta näin ison hankkeen kerrannaisvaikutuksetkin ovat isot. Lisäksi uuden tehtaan rakentamiseen tarvitaan paljon väkeä.

Koskinen ja Ukonaho käväisivät myös bussikierroksella sellutehtaalla.

– Vanha tehdas puitteineen ja ympäristöineen on jo tosiaankin aikansa elänyt ja uudistusten tarpeessa, Koskinen totesi.

Kemiläiset Esa Lehtisalo ja Pirkko Hautaniemi-Lehtisalo kiittelivät hekin tehdashanketta ja lauantaisen yleisötilaisuuden antia.

– On äärimmäisen kiva, että asiassa toimitaan näin avoimesti. Saimme paljon hyvää ja selkeää informaatiota, ja myös ympäristönäkökulmat on jo tuotu hyvin esille. Minulle ympäristö merkitsee tässäkin asiassa tosi paljon, Hautaniemi-Lehtisalo sanoi.

– Kyseessä on todella tärkeä ja hyödyllinen hanke, kaikkihan siinä pärjäävät. Ja nythän hankesuunnittelu vielä jatkuu ja asioita selvitetään lisää, Esa Lehtisalo muistutti.

Kaksikko uskoo vahvasti, että myös Suomen valtio näyttää vihreää valoa tieverkoston, rautateiden ja muun uudelle tehtaalle välttämättömän infrastruktuurin kehittämiselle.

– Sehän hyödyttäisi muitakin yrityksiä ja elinkeinoja, muun muassa matkailua. Jospa vihdoin saataisiin myös Kemin Ajoksen satama ruopattua syvemmäksi, sitä onkin odotettu jo pitkään, Hautaniemi-Lehtisalo totesi.

1,5 miljardin euron investointi

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre on aloittanut hankesuunnittelun, jonka tarkoituksena on luoda edellytykset rakentaa Kemiin noin 1,5 miljardia euroa maksava uusi biotuotetehdas.

Seuraavaksi edessä ovat muun muassa ympäristövaikutusten arviointimenettely ja ympäristölupien hakeminen. Lopullinen investointipäätös tehdään aikaisintaan kesällä 2020.

Metsä Groupin mukaan kyseessä on Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi ja koko pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos, joka tuottaisi vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia sellua sekä lukuisia muita biotuotteita. Kemin sellutuotanto myytäisiin pääasiassa Eurooppaan ja Aasiaan.

Suunnittelun lähtökohtana on tehtaan fossiilittomuus ja 250 prosentin sähköomavaraisuus. Puuta tehdas käyttäisi vuosittain noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä eli noin 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän kuin nykyinen tehdas. Puu on tarkoitus hankkia pääosin Suomesta.

Uusi tehdas työllistäisi suoraan noin 250 henkilöä ja koko suorassa arvoketjussa noin 2 500 henkilöä. Rakennusvaiheen työllisyysvaikutus on arviolta liki 10 000 henkilötyövuotta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)
Viesti poistettu

Syväväylää ei tarvita, kuin ainoastaan metsäteollisuuden tarpeisiin. Kyllä siihen selluntekoon ihan oikeaa puuta käytetään ja risu menee energiapuuksi. Mitään ei torpata kunhan nuo investoinnit tehdään ilman veronmaksajien rahoja. Kestävää kehitystä ei ole se, että raaka- aine otetaan Suomen metsistä, mutta sen lopullisen hyödyn ja rahan saa ulkomaalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olet ainoa joka tätä vastustaa. Sama tyyppi jankuttanu joka vastauksessa kestävästä kehityksestä :D Kerroppa minkä verran tuohon menee verorahoja? Laskeppa sitten minkä verran tulee rakentamisen aikana suoria ja epäsuoria verotuloja? Entä sitten minkä verran valmiista tehtaasta irtoaa veroeuroja? Se vaan on niin että tuotteita kannattaa tehdä ja myydä ulkomaille. Eipä täällä työtä olis kenelläkään jos yritykset ei saisi viedä ulkomaille tuotteitaan. Sinäkään et saisi kelan päivärahaa kun ei olis niitä veroeuroja :)

Ihan mielenkiinnosta kysyn että mihin sinun mielestä verot pitäisi käyttää? Välillä kannattaa investoida omiin hankkeisiin niin saa myöhemmin korkojen kanssa takasin. Hyvä esimerkki on turun telakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä viitsi lätistä turhia aikuinen sentään (näin oletan vaikkei kommenttisi sitä kerro).
Yhden ainoan kerran kommentoin, että koita hiukan rajoittaa tuota satuilua.
Sitä paljonko tuohon menee verorahaa ei tiedä vielä kukaan, mutta paljon siihen tulee menemään.
Rakennusvaiheessa tuskin paljoakaan Kemiin tulee veroja, koska rakennusporukka on muita, kun suomalaisia.
Varmaankin kävi niin, että minä elätän veroillani sinunkin elämää, jotta saat täällä esittää typeriä kommenttejasi.
Perehdyhän ihan itsesi vuoksi aiheeseen niin tiedät mistä alat kommentoimaan. Miksi antaa ulkolaisille se paras tulonlähde ja tuhota suomalaista puuta vain, että ulkolaiset hyötyvät?
Verorahoilla jos investoidaan siitä pitää tulla kohde joka tuottaa myös veronmaksajille, nyt näin ei tule tapahtumaan.
Kiitos kuitenkin kun sain hymyssäsuin sinulle vastata, nimittäin kommenttisi oli sen verran hauska ja mistään mitään tietämätön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa ottaa totuus koville eläkeläiselle? Miten näin yksinkertainen asia ei aukea komukalle siksikö kun aiheena on työ ja itsensä elättäminen ilman verorahoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kiitos kun jatkat edelleen tuota tietämättömyytesi julkituontia niin saamme kaikki tuta sinun ymmärtämättömyytesi.
Tiedätkö, että investointi pitää olla kannattavaa koko alueellaan ja tuo ei sitä ole koska ei tuoteta, kuin ainoastaan raaka- ainetta ja valmiin tuotteen voitot valuvat ulkomaille. Suomalaisille jää vain ja ainoastaan roska ja saaste ja se ei todellakaan ole kestävää kehitystä. Mietihän pikkuinen hiukan paljonko me veronmaksajat joudumme tuon takia maksamaan, että voimme kaataa puuta, jotta ulkolaiset toimijat saavat tuotot? Ai, et ymmärrä vai, no ymmärrän, sillä johan tässä on useampi kommentoija sinulle yrittänyt asiaa selvittää, mutta se vaan lipsahtaa sinulta ohi hilseen.
Erilaisia tuotteita kun myytäisiinkiin, niin asia on toinen, mutta nyt myydään vain sellua jossa kaikkein huonoin kate puulle.
Noin kovilleko se tosiaan ottaa, kun toiset joutuisivat töihin ja sinulle ei jää kuin luu kouraan tuostakaan savotasta.
Menehän nyt hiukan miettimään asiaa, niin kommenttisikin saattavat olla hiukan kestävämmän kehityksen tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö enään nauratakkaan. Voin kertoa että minua naurattaa aina vaan enemmän :D suomen kaupungit olis vielä kyliä jos höpöukko olis päättäjän asemassa. Meidän kaikkien onneksi et ole.

Mikä olisi hyvää verorahojen käyttöä? Tuulivoimapuisto? Sano joku "kestävä" esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurattaa aina saadessani opastaa kaltaistasi tietämätöntä joka kuvittelee ymmärtävänsä asiaa mikä on kuitenkin liian kaukana kaikesta.
Jos ymmärtäisit lukemasi, niin olet saanut vastauksen jo viisi kertaa kysymykseesi, mutta en minä voi auttaa sinua pientä, kun et näemmä ymmärrä lukemaasi. Suomen kaupungit ovat kyliä vaikken minä ole päättänyt asiaa, että ilmeisesti tiedän asiat tässäkin suhteessa sinua paljon paremmin. Jatka sinä pieni sitä olkiukon rakentelua, niin minä nauran, tai me nauramme jutuillesi joista et taida itsekään saada selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos investointi on oikeasti tuottava, niin se ei tarvitse veronmaksajien tukea.

Veronmaksajien tuki valuu metsänomistajille ja kiinalaisille peräpeilin pyyhkijöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lukee näitä vastustajien kommentteja ,täytyy ihmetellä ajatustapaa asiasta. Vihervasemmistolaiset kyllä laittavat rahaa näihin maahanmuuttajiin esim.vuona 2017 yli 3 miljaardia. Sillä rahasummalla saataisiin Kemiin pitkälti syväväylää joka olisi investointi tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässä muutkin vastustaa, kuin vain vihervasemmistolaiset. Miksi meidän veronmaksajien pitää tukea tuota, jotta saadaan työtä Kemiin? Sellainen toiminta kun ei ole kestävää kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No okei. Vihervassarit ja sdp vastustaa? He ovat työttömien asialla. Siis haluavat että kaikki heittäytyis vapaalle ja hakisivat vaan kelan luukulta sitä rahaa. Ei oo oikein että joku työtä vastaan ottaa rahalahjoituksia. Ei ollenkaan kestävää toimintaa sellainen. Sähköä saa pistorasiasta ja rahhaa kelalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin ja totaalisen väärin. Monet jotka ymmärtävät kestävän kehityksen toimiin eivät halua tuota veronmaksajien rahoilla toimivaa tehdasta, vaan yrityksen pitää omalla rahalla rakentaa ja toimia, koska ottaa tuloksenkin itselleen.
Perustele hiukan väitettäsi, että miksi kukaan haluaisi lisää työttömiä, kun työllisyyttä pitäisi lisätä, jotta sinäkin saisit eläkkeesi.
Työtä vastaan pitääkin saada rahalahjoituksena palkka, jotta voidaan pitää hyvinvointiyhteiskuntaa yllä ja siihen kuuluu myös työttömien tuet ihan, kuin eläkeläisillekin maksetut eläkkeet. Tämä juurikin on kestävää toimintaa.
Sähköä saa pistorasiasta kunhan maksaa saamastaan sähköstä ja rahaa saa Kelalta, jos on oikeutettu saamaan tukia ja tuet kuuluu hyvinvointiyhteiskuntaan.
Kun kykenet ajattelmaan järjellä asiaa niin huomaat, että mitä enemmän on ihmisillä varaa kuluttaa, sitä enemmän saadaan työllisyyttä ja sitä kautta lisätään kestävää kehitystä. Yhtiöt jotka toimii verorahoilla ja käärii voitot jättäen kuitenkin saasteet Suomeen ja vievät voitot ulkomaille ovat juuri sellainen perusta joka ei kuulu hyvinvointiyhteiskuntaan.
Investoimalla veronmaksajien rahoja yritykseen on siitä saatava myös taloudellinen hyöty takaisin, muuten rahat loppuvat ja sinäkään et enää nauti yhteiskunnan eduista, kuten nyt nautit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy ihmetellä kommentteja. Kyllä tuon luokan investointi tuo uusia pysyviä työpaikkoja. Mikäli investointia ei toteuteta todennäköisesti vanha tehdas ajetaan alas muutaman vuoden sisällä ja työttömiä on entistä enemmän. Ei matkailu ja vihreät arvot tuo niin paljon työpaikkoja kuin työttömiä on. Onhan vihervasemmiston tavoite saada kaikki asumaan kaupunkeihin lyhyen talutus nuoran päähän tiukkaan säänneltyyn kontrolliin. Tehdas on hyvin tarpeellinen Pohjois-Suomen asuttuna pitämiseen ja elinvoimaiseen toimeen tuloon ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Pohjois-Suomi ei pysy asuttuna ilman veronmaksajien tukea. Missään tapauksessa Pohjois-Duomen veronmaksajat eivät tehtaan vaatimaa infraa maksa sanoipa Tennilä tai Kärnä mitä tahansa. Tehtaan kuljetukseen veronvaroilla maksatuttaman infran hinta on suurempi kuin Kemin, Rovaniemen ja Tornion budjetit yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että tehtaan pitäisi itse kustantaa infra. Kyllä moni kylä on kasvanut kaupungiksi kun teollisuus investoi alueelle. Tässä on investointi joka maksaa takuulla itsensä takaisin veroina. Olet aktiivisesti kirjotellu viestejä tänne mutta et kyllä ajattelun terävintä kärkeä edusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo investointi ei koskaan, siis ei koskaan tule maksamaan veroillaan takaisin sitä mitä siihen on verorahoja tuhlattu.
Tehtaan tulee perustaa toimintansa itse ja ilman veronmaksajien rahaa.
Toivotaan ettei tuota menoreikää koskaan rakenneta tuhoamaan suomalaisten veronmaksajien toimeentuloa ja suomalaista luontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

8:16
Aivosähkökäyrästä voi saada pikatietoa teho-osastolla oululaisyrityksen ohjelmistolla – "Markkina on konservatiivinen ja sairaaloiden ostoprosessit hitaita"
7:00
Päivän leffapoiminnat: Noidan oppipojassa on enemmän tehosteita kuin taikaa
7:00
Miten sujuu päässälasku kilpailijoilta Fort Boyardin linnakkeessa?
7:00
Oulun kaupunginvaltuutetut liikuttavan yksimielisiä Linnanmaan uimahallin tarpeellisuudesta – näin 13,5 miljoonan euron hanketta perusteltiin Kalevan tekemässä kyselyssä valtuutetuille Tilaajille
7:00
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image