Pohjois-Suomi

Kau­pun­ki­pyö­rät pois käytöstä Kuusamossa – Puolet pyöristä pahoin särjetty tai kateissa: "Kaunis ajatushan tämä kau­pun­­ki­­pyö­­rä­­jär­­jes­­tel­mä oli"

Kuusamon katukuvaan kesäkuun alussa ilmestyneet vihreät kaupunkipyörät häviävät elokuun loppuun mennessä. Tällä hetkellä noin puolet kahdestakymmenestä pyörästä on hukassa tai pahoin rikki. KUVA: Mikko Halvari
Pohjois-Suomi 19.7.2019 15:36
Sanna Karjalainen

Kau­pun­ki pois­taa käy­tös­tä ke­sä­kuun alus­sa Kuu­sa­moon tul­leet il­mai­set kau­pun­ki­pyö­rät sekä pyö­rä­a­se­mat. Kau­pun­ki ke­rää pyö­rät pois käy­tös­tä elo­kuun lop­puun men­nes­sä, kos­ka nii­tä on ri­kot­tu ta­hal­li­ses­ti ja jä­tet­ty pa­laut­ta­mat­ta pyö­rä­par­keil­le huo­mat­ta­va mää­rä.

– Työ­mää­rä, joka tar­vit­tai­siin pyö­rien kor­jaa­mi­seen ja pyö­rä­par­keil­le pa­laut­ta­mi­seen, on lii­an suu­ri. Li­säk­si, jos täh­tääm­me kau­pun­ki­pyö­rien osal­ta kes­tä­vään liik­ku­mi­seen, ei ole jär­keä, et­tä jou­dum­me nii­tä kus­kaa­maan au­toil­la asun­to­jen pi­hoil­ta, ta­ka­pi­hoil­ta tai pol­ku­jen var­sil­ta ta­kai­sin pyö­rä­park­kei­hin, sa­noo Kuu­sa­mon kau­pun­gin ke­hi­tys­pääl­lik­kö Jari Kar­sik­ko.

Täl­lä het­kel­lä noin puo­let kah­des­ta­kym­me­nes­tä kau­pun­ki­pyö­räs­tä on ka­teis­sa tai rik­ki niin pa­hoin, et­tei nii­tä kan­na­ta enää kor­ja­ta.

Pois ke­rä­tyt pyö­rät kau­pun­ki kun­nos­taa ja myy Muun­ta­mol­la. Pyö­rien mu­ka­na myyn­nis­sä ovat myös Koil­lis­maan Osuus­kau­pan lah­joit­ta­mat ky­pä­rät.

Kau­pun­ki­pyö­rä­ko­kei­lu mak­soi kau­pun­gil­le Kar­si­kon mu­kaan al­le kol­me­tu­hat­ta eu­roa.

Kar­sik­ko on har­mis­saan, et­tei­vät kaik­ki pyö­rien käyt­tä­jät nou­dat­ta­neet sään­tö­jä.

– On hyvä huo­mi­oi­da, et­tä var­mas­ti suu­rin osa käy­tös­tä on ol­lut asi­al­lis­ta. Kau­pun­ki­lai­sil­ta on tul­lut pal­jon kan­nus­ta­vaa pa­lau­tet­ta. Asi­a­ton­ta pyö­rien käyt­töä on kui­ten­kin ol­lut riit­tä­vän pal­jon. Tämä ta­hal­li­nen pyö­rien sär­ke­mi­nen oli vii­mei­nen niit­ti, vaik­ka sitä te­kee­kin pie­ni vä­hem­mis­tö.

Vie­lä ei ole tie­toa, pa­laa­vat­ko kau­pun­ki­pyö­rät Kuu­sa­moon myö­hem­min. Kau­pun­ki te­kee asi­as­ta pää­tök­sen tal­ven ku­lu­es­sa.

– Kau­nis aja­tus­han tämä kau­pun­ki­pyö­rä­jär­jes­tel­mä oli, mut­ta to­teut­ta­mis­ta­paa täy­tyy vie­lä tuu­na­ta, Kar­sik­ko to­te­aa.

Ka­don­nei­ta kau­pun­ki­pyö­riä ha­vai­tes­saan kuu­sa­mo­lai­set voi­vat il­moit­taa niis­tä Muun­ta­mol­le.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (80)

Maanteiden taukopaikoilta valtio on joutunut poistamaan grillikodat, istuimet, pöydät, roskakorit ylipäätään kaiken viihtyvyyttä luovan, koska ne joko rikotaan, poltetaan tai p-paikalle/roskiin tuodaan pesukoneista lähtien kaikki kotitalouden roskat jotka kuuluisivat kaatopaikalle. Suomessa ei pysy ehjänä edes bussipysäkit. Mikä se on se rakennetun ympäristön sotkemis ja rikkomisvimma? Haluavatko nämä rikkojat ja sotkijat elää hyvin hoidetussa ja siistissä ympäristössä vai elää kuin jossain kaatopaikalla omien ulosteidensa ympäröiminä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo. Senhän arvaa, että ei suomipoika arvaosta mitään. Täällä Oulussa aloitetaan se rumba, ja rahat, jotka olisi tarvittu kipeästi vanhus- ja lapsihuoltoon, häipyvät kuin pieru saharaan. Ei liene älyä näillä päättäjillä ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta nämä vapaan kasvatuksen hedelmät.. se minkä joku toinen ostaa sen saa rikkoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu, savujen ja sumujen kaupunki. Ei edes pyöräillä voi! Lähden Kuusamoon. Kuusamoon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä Kuusamon pyöristä, mutta Tampereella oli ainakin n. 45kiloisia nämä kaupunkipyörät, ei niillä kukaan jaksa polkea. Paremman polkupyörän saa suomessa kaupasta n. 150eurolla. Kyllä tämä on ihan naurettavaa rahanhukkaa, "muotipelleilyä" sanon minä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä ajaisi metriäkään 150 euron ritsalla. Pahimmassa tapauksessa eruhaarukka napsahtaa poikki ensimmäisestä töyssystä. Laakerit niissä on kertakäyttökamaa. Vanteet ei pysy montaa päivää suorana. Ymmärrän tietenkin, että raha voi olla tiukassa, kun sossun almujen varassa kituuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sanoisin, että hyvä pyörä irtoaa 250 eurolla. 3v Jupiter tai Solifer. Edellinen kasattu Turkissa, jälkimmäinen Vietnamissa. Niistä pitää vaan säätää laakerit, ovat liian kireällä etu ja takanavassa. Onnistuu ruuvipenkissä erikoisohuilla avaimilla. Kartio hellästi täysin kiinni, vartin auki ja kontramutteri kiristetään. Kokeillaan nykiikö enää sormien välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahalla saisi koko paketin, ei tarvitsisi kunnan muuta kuin kerätä vuokrat ja mainostulot. Menot noin 680 000 e/vuosi, 10 vuoden sopimuksella. Vuokra- ja mainostulot noin 800 000 e/vuosi, selvä busineksen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kuusamolaiset kauppiaat ovat sen verran kateellisia ettei ilimaset pyörät säily katukuvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä näkee taas ihmisen tyhmyyden ja näitä on kaiken ikäisissä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tätä samaa muutamat kansakoulun rimaa hipoen läpäisseet halusivat Ouluunkin? No ei voi kauhalla vaatia jos on reikäisellä lusikalla annettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oulussa tullee käymäin samallalailla,, unohtakaa ne kaupunkipyörät, rahan tuhlausta se vaa on,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunkipyörät on hieman eri asia kuin nuo Kuusamon pyörät. Jos et sattunut tietämään, niin sille en voi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image