Pohjois-Suomi

Katariina Isola on jo pitkän linjan kanalanpitäjä - haapajärvinen nuori nainen sai ajokortin 17-vuotiaana

Kesällä 18 vuotta täyttävä Katariina Isola on tullut kanoistaan tunnetuksi kotikylän ulkopuolellakin. KUVA: Hanna Perkkiö
Pohjois-Suomi 5.3.2018 18:57
Hanna Perkkiö

Kukko ja kana eivät vastustele, kun Katariina Isola kaappaa ne syliinsä. Linnut ovat tottuneet hoitajaansa, joka ruokkii, juttelee ja saattaa joskus vähän rapsuttaakin.

Kesällä 18 vuotta täyttävä Isola on tullut kanoistaan tunnetuksi kotikylän ulkopuolellakin. Limingan Reko-lähiruokaryhmän jäsenet äänestivät Katan kanalan vuoden 2017 tuottajaksi, ja viime vuonna Isola palkittiin Vuoden haapajärvisenä.

Kanalan omistaja Haapajärvellä asuvasta Isolasta tuli jo alakouluikäisenä. Kun hän toivoi siskonsa kanssa undulaatteja lemmikiksi, taloon tulikin niiden sijasta tipuja.

– Ensin ne asuivat sisällä tuvan nurkassa, kunnes setä rakensi pihalle pienen kanalan, Isola muistelee.

Kun munia alkoi tulla yli oman tarpeen, Isola kauppasi niitä naapureille. Pari vuotta sitten hän pani kokeeksi erän myyntiin Oulun Rekoon, ja kaikki meni kaupaksi saman tien.

Lehmien tilalle kanoja

Nykyään kanat ovat tilan pääelinkeino, sillä vajaa vuosi sitten Katariinan vanhemmat Sanna ja Teemu Isola laittoivat pisteen 20 vuoden uralle maitotilallisina. Navetta pestiin puhtaaksi ja muutettiin kanalaksi, ja pellot valjastettiin tuottamaan jyviä siivekkäille.

– Nyt pellot ovat siirtymävaiheessa luomuun, ja ensi syksystä lähtien munatkin saavat luomumerkinnän. Luomutuotanto istuu meidän ajatteluumme, ja sille on nyt myös paljon kysyntää, Sanna Isola kertoo.

Lehmistä luopumista rohkaisi sekin, että kanalan pito alkoi laajetessaan käydä maitotilaa tuottavammaksi.

Jo pari vuotta sitten Isolat ostivat läheisen tilan rakennukset kanojen käyttöön. Tällä hetkellä kahdessa rakennuksessa asustaa yhteensä noin 2 000 siivekästä. Vetovastuu on pian tyttärellä myös virallisesti.

– Jatkossa tarkoitus on perustaa osakeyhtiö, johon Katariina tulee pääomistajaksi. Jo tähänkin saakka hän on aina vastannut kanalasta aivan itse, Sanna Isola kertoo.

Yrittäjä kiertää myyntitapahtumissa

Toki vanhempienkin apua tarvitaan yhä, sillä Katariina Isola opiskelee parhaillaan ammattiopistossa maaseutuyrittäjäksi ja kiertää joka viikko Reko-tapahtumissa Iitä ja Pihtipudasta myöten. Ajokortin hän sai poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana, mikä on tehnyt mahdolliseksi yrityksen pyörittämisen nykyisellä tavalla.

Suurin osa Katan kanalan munista päätyy lautasille nimenomaan Reko-ryhmien kautta. Sanna Isolan mukaan pelkät kauppojen hyllyt eivät voisi korvata suoraan tuottajalta kuluttajalle tapahtuvaa myyntiä.

– Siinä menisi romuksi myös meidän toiminta-ajatus. Aina kun täältä lähdetään, mukana on varmasti tuoreet munat.

Katariina itse käy mielellään myyntitapahtumissa, sillä siellä tulevat tutuiksi niin toiset tuottajat kuin asiakkaatkin.

– Joskus tulee siinä samalla vaihdettua pari sanaakin. Ihmiset haluavat tietää, millaisissa oloissa kanat kasvavat ja mitä ne syövät, hän toteaa.

Kanojen ravinto kiinnostaa ostajia syystäkin, sillä siitä riippuu myös munien maku. Katan kanalassa popsitaan viljaa, rypsiä, kalkkia ja rehutiivistettä.

– Välillä Katariina vie niille herkkujakin, kuten salaattia. Ja kesällä ne syövät ulkona kaikkea mitä eteen tulee, Sanna Isola naurahtaa.

Kukkoja laitetaan lihoiksi

Touhunsekainen kotkotus täyttää kanalan keskellä päivää. Osa siivekkäistä on syöntipuuhissa, joku kylpee puruissa ja muutama on vetäytynyt orrelle tarkkailemaan. Jos sää olisi lauhempi, halukkaat pääsisivät myös ulkoilemaan.

Välillä metelin yllä kajahtaa topakka kiekaisu. Nuoret kukot peuhaavat kanojen joukossa onnellisen tietämättöminä siitä, että niille koittaa pian lähtö. Viimeinen matka on lyhyt, vain muutama metri naapurihuoneeseen.

Isolan tilalla on syksystä saakka toiminut yksi Suomen harvoista kukkojen pienteurastamoista, joka toimittaa tuoretta lihaa kuluttajille.

– Kaikki lähti siitä, että emme halunneet hävittää kukkoja, Sanna Isola kertoo.

Munantuotannossa kukoilla ei ole käyttöä, joten niiden elämä päättyy heti kuoriutumisen jälkeen. Isolat valmistivat aluksi kukkoja omaan pöytään, ja totesivat ne kelpo ruoaksi. Rekoon tehty ennakkokysely osoitti, että lihalle olisi laajemminkin kysyntää.

– Se rohkaisi meitä ottamaan tänne viime vuonna 1 700 kukonpoikasta, ja niitä on nyt talven ajan laitettu lihoiksi, Isola kertoo.

Pari vuotta sitten hallitus toi helpotuksia tilalla kasvatetun siipikarjanlihan vähittäismyyntiin. Isolan mukaan kaikki on silti pitänyt opetella itse, kantapään kautta. Vaikka kysyntää riittää, nykyinen mittakaava on Sanna Isolan mukaan riittävä perheen voimin pyöritettävälle teurastamolle.

– Toiminnan pitäisi kannattaakseen olla joko hirveän suurta ja tehokasta tai äärettömän pientä ja kaunista. Jälkimmäinen sopii meille.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Onnittelut nuorelle tuottajalle ja menestystä! On huikeaa että olet tehnyt harrastuksesta työn ja se että se palkitsee sinua ja perhettäsi! Ajokortin sait juuri oikeista syistä, ottakaa muut nuoret mallia ja ryhtykää yrittäjiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia taisi kuitenkin olla kanankasvatus eikä ajokortti..
... Hienoa työtä tekee nuori nainen.
Ja mieluummin ostan kukkoa häneltä kuin tehotuotettua broileria kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Vuoden Tuottaja-palkinnosta! Mielellään ostan tuottajalta suoraan, hienoa että sellainen mahdollisuus on. Hyvänmakuisia munia olivat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Katariina ! Tosi kiva juttu oli tämä, olisipa hänen kaltaisiaan ihmisiä enemmän Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reipas kanalan pitäjä. Surettaa kuitenkin kukkojen kohtalo. Mikseivät voi elää elämäänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen on sekasyöjä ja siihen kuuluu erottamattomasti liha. Pitäisikö kukot haudata vai syödä ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea ja tsemppiä, ollaan ostettu sinulta munia jo monet kerrat ja ovat todella maukkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava tyttö ja todella hyvät kananmunat. Rekosta käyty ostamassa jo toista vuotta, nykyisin myös niitä kukkojakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Nimittäin työnteon. Moni näyttää nykyään oppineen välttelemään työtä ja odottavat että muut elättävät heidät hautaan asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ja mestystä kuulostaa hyvältä! Ja maistuu tuelevaisuudelta! Tsemppiä ei muuta kuin myyvä munaralli käyntiin! Lähimunaa ei kaukomunat voita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti hyvä että ajokortin saa jo aikaisemmin. Mopoautotkin vähenevät, jos ajokortin saisi jo 16 vuotiaana, vaikka Viron tapaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva sitä tarvii vielä parikymppisenäkään, 18 on ihan hyvä ikäraja ajokortille ja tarpeen mukaan sitten nuoremmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei jo 15 -vuotiaana? Ja autokoulu kirjekurssina? Tai ajokortti suoraan muropaketista?
Jos onnettomuuksia alkaa tulla lisää, niin koeteltu resepti aina auttaa: alennetaan nopeusrajoituksia, lisätään peltipoliiseja ja sakotetaan yhä pienemmistä virheistä. Ja taas kaikki voittivat!
Tai siis ainakin Virkamies.
Autoliiton herraseuruekin tyytyväisenä sytyttää sikaarit ja ottaa lisää konjakkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno tarina ja tsemppiä tulevaan.
Ajokortissa tulisi silti olla samat rajat kaikilla. Hyppää sitten mäkeä tai hoitaa kanoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
91
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
67
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Eli kaikki 65+ eläkeläispariskunnat saavat valtiolta tukia yli 30 000 euroa? He saavat mielestäsi valtiolta tukia-....r... Lue lisää...
Hmmmmmm

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image