Pohjois-Suomi

Kärsämäellä sopimattoman kielenkäytön vuoksi hyllytetty rehtori: Viesti oli hätähuuto pe­rus­o­pe­tuk­sen ja kou­lup­sy­ko­lo­gien puolesta

Apulaisrehtori Juha Korkiakosken mukaan koulun oppilaat ovat ottaneet rehtorin hyllyttämisen ja asiaan liittyvän kohun tosi rauhallisesti. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 12.9.2018 17:08
Tanja Nuotio

Rehtori Tuomo Pesonen on hyllytettynä virastaan Kärsämäellä ensi maanantaihin saakka, jolloin kunnanhallitus päättää jatkotoimista.

Seksuaalista häirintää julkisuudessa vähätellyt ja viralta hyllytetty rehtori Tuomo Pesonen toteaa, että hänen kielenkäyttönsä oli sopimatonta, mutta hänen viestinsä oli myös hätähuuto perusopetuksen puolesta.

– Ylireagointia on tapahtunut. Muutamaan sanaan tartutaan. Ei käy kieltäminen, että se oli rumasti sanottu ja laskeuduttu matalalle tasolle, Pesonen kommentoi julkisia sanomisiaan keskiviikkona.

Kärsämäen Frosteruksen peruskoulun rehtori pidätettiin tiistaina virantoimituksesta Pohjois-Pohjanmaalla. Syynä ovat hänen Ylen MOT-toimitukselle antamansa seksuaalista häirintää vähättelevät lausuntonsa, joissa hän vertasi koulullaan ilmi tullutta seksuaalista häirintää kouluruokaan, jolle voidaan vain tiettyyn rajaan saakka tehdä jotain – muutoin sitä on vain siedettävä.

Pesonen viittasi kommentissaan myös poikkeuksellisen karskilla tavalla sukupuoliseen käyttäytymiseen. Rehtori on hyllytettynä virastaan ensi maanantaihin saakka.

– Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina ja päättää jatkotoimista, Kärsämäen kunnanjohtaja EsaJussila kertoo.

Jussilan mukaan asiaa tarkastellaan laajasti, ja rehtorin irtisanominen on yksi vaihtoehto.

"Koko jutussa on syvempi näkökulma"

– Minun henkilökohtainen hätähuutoni oli osittain koko Suomen perusopetuksen tilaan, mutta myös meillä Kärsämäellä kouluverkkoselvitys päättyi maaliin kesällä, Tuomo Pesonen sanoo.

Hän kertoo, että kunnassa on tänä vuonna lakkautettu yksi koulu, mikä ei sinällään hänen mukaansa ole huono juttu.

– Resurssit kapenevat vain koko ajan. Tänä vuonna on säästetty 67 000 euroa perusopetuksessa edelliseen vuoteen verrattuna. Ei näytä valoisalta. On tehokkuusajattelua, että kyllä ne pärjäävät siellä, mutta inhimillistä hintaa kukaan ei laske.

Pesonen sanoo lähteneensä kertomaan Ylen toimittajalle, että koulun arki on monenlaista.

– Seksuaalisuus ei ole pelkkää seksiä, mutta se seksi-sana piti sieltä nostaa. Koko jutussa on syvempi näkökulma. Jos on kiusaamista, niin se voi lähteä liikkeelle niin monesta jutusta.

– Meistä (koulusta) ei ole välitetty ennen kohua, mutta nyt välitetään, mutta onko se oikeanlaista välittämistä?

Monta vuotta on pyydetty lisäresurssia koulupsykologille

Pesosen mukaan koulujen resurssoinnissa olisi mahdollisuus parempaan: tarvittaisiin esimerkiksi psykologeja auttamaan nuoria seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.

– Psykologit pystyisivät auttamaan itsetuntoon, omaan hyväksymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Meillä on koulussa monensukupuolisia oppilaita ja inhimillisessä toiminnassa on monenlaisia tilanteita.

Pesosen mukaan perusopetus on aika yksin. Päättäjien ymmärrystä riittää hänen mukaansa kyllä vähän, mutta se ei korreloi, kun resursseja jaetaan.

– Monta vuotta on pyydetty lisäresurssia koulupsykologille, joka käy nyt kaksi päivää kuukaudessa Kärsämäellä, ja kouluissa on kaikkiaan 450 lasta.

Apulaisrehtori: Nyt leimataan koulu huonoksi kouluksi

Apulaisrehtori Juha Korkiakoski kertoo, että keskiviikkona koulussa käytiin opettajien kanssa palaveri, jossa kerrottiin rehtorin julkisuudessa esittämät kommentit ja kunnan kanta.

– Tuntuu äärettömän väärältä, että nyt leimataan koulu huonoksi kouluksi, mitä tämä ei suinkaan ole. Tämä on mukava, lämminhenkinen yhteisö, jossa puhalletaan yhteen hiileen. Nyt tulee se kuva, että seksuaalista häirintää on julkisesti ja siihen ei puututa.

Korkiakosken mukaan seksuaaliseen häirintään on pyritty puuttumaan monella tavalla.

– Minun eli apulaisrehtorin tehtävä alkoi 1.8. alkaen, jotta oppilashuoltoon pystytään resurssoimaan enemmän. Kun kouluterveyskyselyn tulokset tulivat alkuvuonna, rehtori oli kaikissa työryhmissä heti mukana.

Apulaisrehtorin mukaan koulun oppilaat ovat ottaneet rehtorin hyllyttämisen ja asiaan liittyvän kohun tosi rauhallisesti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rehtorin kommenttiin en ota kantaa,mutta ihmetyttää miten sitä ennen tultiin toimeen? Nyt kaikenmaailman kukkahattutädit ja mielensäpahoittajat vetää herneet nenään joka asiasta. Tietysti kiusaaminen ei oo hyvä asia mutta kyllä tämä ihmisten hyysääminen menee jo yli äyräitten. Aina pennut on kiusaanneet ja härnänneet toisiaan ja se uskokaa pois kasvattaa luonnetta ja valmiutta elämään. Tuo nykyhyysääminen saa aikaan luonnevikaisia hermoheikkoja hysteerikkoja jotka eivät kyllä voi hyvin ja tarvivat ammattiauttajien apuja...valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehtori meni klassiseen ansaan, hän luuli juttelevansa toimittajan kanssa kokonaisuuksia ja laajemmin josta tämä koostaa juttua...Toimittaja poimi lauseen jota ei ollut tarkoitettu kirjaimellisesti julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin on varmaan tapahtunut. Rehtori Pesosen värikkääseen kielenkäyttöön tottui. Hänen sanaansa voi aina luottaa, jos hän lupasi hoitaa jonkin asian se myös tapahtui ja vielä nopealla aikataululla. Hän oli myös tasapuolinen ja jämäkkä pomo. Koulun tietotekniikka-asiat olivat esimerkillisessä kunnossa. Kukaan ei ole täydellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä rehtori voisi koulussa tehdä paljonkin seksuaalisen häirinnän osalta, jokaisesta häirinnästä automaattisesti ilmoitus lastensuojeluviranomaisille, sen sijaan että koulussa sisäisesti käsiteltäisiin asiat ja lakastaisiin ongelmat maton alle.
Koululaiset ovat vakuutettuja siitä, ettei niiden pidä pelätä tai kokea vääryyttä koulussa, johon laki oppivelvollisuudesta määrittää, minusta on häpeällistä, ettei rehtori ymmärrä tätä. Nollatoleranssi on nollatoleranssi, siihen ei mitkään baari vertailut auta, vaan rehtorin on taattava jokaiselle oppilaalle koulurauha, jos hän lähtee lipeämään tästä, niin silloin on väärällä alalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaistahan se on.. On monenlaista lainsäädäntöä ja muuta rajoittamista. Mikä on todellisuus kouluissa ym laitoksissa?? Ei siellä aina toteudu lakipykälät eikä direktiivit. Mielestäni lainsäätäjien ja niitä valvovien ihmisten pitää tulla lähemmäksi todellisuutta. En todellakaan hyväksy asioita mitä on tapahtunut kouluissa mutta on se niin helppo sanoa päättäjien suulla; ei ole toimittu oikein!!! Ei muuta kuin kaikki lainsäätäjät ja lakeja toteuttavat ihmiset todelliseen työhön kokeilemaan. Missä on lasten ja nuorten vanhempien vastuu???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image