Pohjois-Suomi

Kalevan vaalikone on auki äänestäjille – Oulun vaalipiirin suosituin vaalikone heittää esiin ajankohtaiset kysymykset

Pohjois-Suomi 14.3.2019 6:11 | Päivitetty 15.3.2019 0:56
Taina Virolainen

Kalevan vaalikone on avattu äänestäjille. Oulun vaalipiirin suosituimpaan vaalikoneeseen on pyydetty vastauksia ehdokkailta, jotka ovat oman halunsa mukaan saaneet vastata tai jättää vastaamatta. Ehdokkaat ovat lisäksi voineet perustella vastauksiaan.

Vaalikoneeseen pääset tästä.

Vaalikoneen kysymykset on luotu väitemuotoon. Ehdokkaat ja äänestäjät vastaavat kysymyksiin liukuvalintapainikkeella ja ilmaisevat sillä, kuinka samaa tai eri mieltä he ovat väittämän kanssa. 

Äänestäjät hakevat ehdokkaiden vastausten perusteella itselleen sopivimman ehdokkaan. 

Ehdokkaat ovat vastanneet muun muassa siihen, onko Oulun maine on kärsinyt peruuttamattomasti ilmi tulleiden seksuaalirikosten vuoksi. Lisäksi vaalikoneessa kysytään, onko Fennovoiman Pyhäjoelle tekeillä oleva ydinvoimala vaikeuksista huolimatta rakennettava valmiiksi.

Ehdokkailta on myös haluttu linjaus siihen, tuleeko päiväkodeissa ja kouluissa tarjota lihaa korkeintaan kaksi kertaa viikossa. Lisäksi kysytään, voidaanko veroja tuntuvasti korottaa, jotta vanhusten hoivan rahoitus saadaan kuntoon.

Vaalikone sisältää 25 kysymystä, jotka on laadittu muun muassa Kalevan lukijoilta saatujen aiheiden perusteella. Myös kansanedustajaehdokkaat ovat esittäneet omia aihetoiveitaan.

Vaalikoneen toteuttaa teknisesti ohjelmistoyritys ZEF.

Ohjeita vaalikoneen käyttöön:

Vastaa vaalikoneen väittämäkysymyksiin siirtämällä sinistä pistettä janalla.

Mikäli et vastaa mitään, vaan painat “seuraava”-painiketta, kysymys ohitetaan eikä sitä oteta huomioon tuloksissa.

Oikeassa reunassa oleva ehdokaslista näyttää ne ehdokkaat, jotka ovat kanssasi eniten samaa mieltä. Jos käytät vaalikonetta mobiililaitteellasi, näet ehdokaslistan, vastausten jälkeen valitsemalla: Tulokset.

Klikkaamalla ehdokkaan kuvaa voit vertailla tämän vastauksia omiisi. Omat vastauksesi on merkitty sinisellä, ehdokkaan harmaalla.

Takaisin ehdokaslistaan pääset valitsemalla Tulokset.

Vaalikoneen täyttämisen saa aloitettua alusta, kun klikkaa oranssin palkin oikeassa reunassa olevaa kolmea pistettä. Avautuvasta valikosta löytyy kohta "Aloita alusta".

Vaalikoneeseen pääset tästä.

Kaleva julkaisee myös Oulun vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaiden tekstejä Vaalipuheita-sivustolla.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (128)

Olisi mielenkiintoista nähdä dataa, millainen puoluejakauma tulisii jos kaikki koneen käyttäjät äänestäisivät vaalikoneen tuloksen mukaisesti.
Olen tehnyt viisi eri vaalikonetta ja kaikissa on viiden parhaan joukossa samat henkilöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EIkä yhtään kysymystä ilmaistyön teettämisestä tai köyhyydestä. Ilmaistyötä tekee jo lähes puoli miljoonaa ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalikoneen kysymykset ovat Helsingin hipstereiden ongelma-ajattelusta lähteviä...

Kuka uskaltaisi kysyä. onko oikein ottaa lisää velkaa, ja laittaa lapsemme sotkujemme maksajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko vaalikoneen lupauksiin pätkääkään, siellä on vaan yksittäisten ehdokkaiden vaalilupausvaleita jotka eivät millään muotoa voi toteutua koska niillä ei mitään tekemistä puolueen kannan kanssa monestikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdokkaat, jotka "koneeseen" on kirjautuneet, käyttääpi keskikaistaa, joten on kovin epävarmalla pohjalla ääni, jos moisen koneen mukaan äänestää. Kokeilin ja totesin, jotta ei arvomaailmat kohtaa. Järki käteen ja äänestämään oman elämäntilanteen mukaan. Vanhemmat toki kannustaa nuoria mahdollisuuksien mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalikoneen tarkoitushan on nimenomaan ohjata äänestäjiä äänestämään median taustaryhmän halun mukaan.

Hölmölässä äänestäjät äänestävät kuin hyödylliset idiootit.

Jos kansa ei osaa oman mielensä mukaan äänestää, niin kyllä se silloin jo kannattaa vaihtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kansanedustaja saa minun ääneni joka ajaa seuraavia leikkauksia ja veronkorotuksia:
1. Kansanedustajien määrän puolittaminen
2. Puoluetukien lopettaminen
3. Yritystukien poistaminen
4. Pääomatuloverojen korottaminen
5. Perintöveron korottaminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää se tässä vaiheessa tietää ketä äänestää.
Perussuomalaiset ovat nyt ainut todellinen vaihtoehto.
Täällä on heissä hyviä lukeneita, viisaita ehdokkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajaksi hakeutuvan luulisi sen verran edes viitsivän että kommentoisi omia vastauksiaan. Esim Sebastian Tynkkynen nyt jättänyt käytännössä kaiken kommetoimatta, maahanmuuttoaihetta lukuunottamatta. No, yhden asian puoleelle se kai sallittakoon, mutta eduskunnassa pitää osata tehdä muutakin kuin vinkua vain maahanmuutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivistä itseäsi ja käy lukemassa vaikka Perussuomalaisten vaaliohjelma niin ei tarvitse enää vinkua väärää todistusta antaen "yhden asian puolueesta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, voisi siitä vaikka kysyessä kertoa sitten? Mitä se auttaa netistä lukea standarditekstiä, jos herää kysmyksiä niin vastaisi? Kysyessä ikinä vastaa hankaliin kysymyksiin mitään. Äänestäisin Persuja JOS olisi muutaki sanottavaa kuin "matu".

Kaukana on perussuomalaiset esim. ruotsin Sverige Demokraterna puolueesta, joka on (työperäisten, äänioikeutettujen) maahanmuuttajien suosiossa siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelin että jos persuja äänestäisi, mutta sitten tosiaan, siellähän on se tekopyhä-tynkkynen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteisesti olen hakenut ensin puoluetta vastaamalla ensin täysin arvojeni vastaisesti selvittääkseni mitä puoluetta en ainakaan äänestä, ja sitten arvojen mukaisesti mitä ehkä kannattaisi äänestää. Kokeilin ylikorostuneesti molempia kierrokset tällä vaalikoneella ja valitettavasti sekä hyvin että huonosti osuviin tuli samojen puolueiden ehdokkaita kummassakin tapauksessa. Puoluekohtaisesti joko tarkoituksella tai sattuman kautta ehdokkaiden arvot ei kovinkaan paljon eronneet tässä vaalikoneessa tarpeeksi. Olisi hyvä jos tuloksissa voisi vertailla myös vastauksien osumatarkkuutta puoluetasolla siten että näkisi mitä mieltä puolueet ovat ehdokkaiden vastauksista summattuna, eli voisi hakea sitä omaa oikeaa puoluetta edes jollakin tarkkuudella, nyt nuista tuloksista ei valitettavasti ota Erkkikään selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko nämä vaalit lailliset ja rehelliset ? Onko vaaliteemoista lehdissä ja telkkarissa puhuttu avoimesti ja ERI näkökulmista ? Vai onko rajoitettu keskustelua sisäministeriön toimesta, onko lehdistö ajanut yksipuolisesti valtion agendaa ? Siltä nimittäin näyttää. Epäilen vaalien laillisuutta. Epäilen lehdistöä sananvapauden ja mielipiteen vapauden loukkaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen äänestänyt Kokoomusta 30 vuotta ja yhä vielä olen täysin Kokoomuksen linjoilla verotuskysymyksissä. Mutta minua on ruvennut suuresti nyppimään Kokoomuksen (ääri)konservatiivinen koti, uskonto ja isänmaalinja. Lisäksi katson erittäin pahalla silmällä Kokoomuksen ulostuloja ilmastomuutoksen torjumisessa. Tai siis kokoomushan tuntuu sitä vähättelevän.

Niinpä peräänkuulutan viherliberaalia oikeistopuoluetta jolle antaisin into pinkeänä ääneni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tein koneen ja ensimmäistä kertaa elämässä tuli kokoomuslainen ehdokas! Ja en ole ikinä ajatellut itseäni kovin konservatiiviksi, enemmänkin tuonne liberaaliin viheryyden suuntaan. No, pittääpä tutustua siihen millainen nainen tämä Gallén on, ainakin jonkinlainen yliopettaja, josko sillä ois muutakin kuin tukka päässä, toisin kuin suurella osaa muuta sakkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä taas en ole nähnyt tarvetta kokoomuksen kaltaiselle puolueelle, joka antaa ymmärtää olevansa isänmaallinen, sen koommin kuin se luopui Koti, uskonto ja isänmaa -arvoistaan. Kokoomuksesta tuli arvoton puolue, jonka vuosikymmenien hallituspolitiikalla on suomesta tehty arvoton maa. Suomi ei enää ole edes itsenäinen valtio, vaan maa pläntti, joka tekee niinkuin EU sanelee.

En olisi ikinä uskonut, että kokoomus olisi ollut eturivissä häpäisemässä vanhempiemme ja isovanhempiemme maanpuolustuksen ja hyvinvointivaltion rakentamisen aikaansaavutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet siis aivan täysin suoraan osasyyllinen maan surkeaan jamaan tällähetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalipuheissa jokainen valehtelee, niin paljon, kuin osaa. Vain viime vuosien teot ovat todellisuutta, se jatkuuko vaalien jälkeen, päättää äänestäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme äänestä meidä taloudessa 8 ääntä jää saamatta tehkää myös käsisydämmellä miksi pitää yllä Farssia vähemmälläkin mölyllä tuli maan asiat hoidetteua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (128)

Uutisvirta

97
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
50
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
30
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
27
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
17
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen
15
Radio Pooki palkittiin vuoden paikallisradiona, kanavalle myös vuoden paikallisradiojuontajan palkinto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

389 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image