Pohjois-Suomi

Kaksikko yritti tuoda kymmeniä kiloja nuuskaa Ruotsista, Tulli pysäytti auton ra­jan­yli­tys­pai­kal­la – toiselle ehdollista ja toiselle ehdotonta vankeutta

Nuuskan myynti on kielletty Suomessa, mutta sitä kulkeutuu paljon Suomeen Ruotsista, jossa sen myynti on sallittua. Kuvituskuva, joka ei liity tapaukseen.
Pohjois-Suomi 28.11.2019 13:40
Heikki Uusitalo

Mieskaksikko toi nuuskaa Ruotsin puolelta Suomeen kymmeniä kiloja. Tapaus sattui vuoden 2018 huhtikuussa. 

Tulli pysäytti miesten käyttämän auton Ylitornion rajanylityspaikalla ja takavarikoi nuuskat tuontirajan ylittävältä osalta. Tuontiraja on yksi kilo vuorokaudessa. Haaparannalta ostettua nuuskaa oli yli 35 kiloa liikaa. Haastehakemuksen mukaan miehet välttelivät lähes 13 000 euron edestä veroja. 

Miesten toiminta eteni lopulta käräjille, missä heitä syytettiin salakuljetuksesta ja veropetoksesta. Autossa oli kyydissä kolmaskin henkilö, mutta häntä ei epäilty rikoksesta. 

Toinen miehistä myönsi teonkuvauksen, mutta kiisti syyllistyneensä veropetokseen. 

Toinen miehistä puolestaan kiisti molemmat syytteet. Hän väitti olleensa vain autonkuljettaja ja ostaneensa ainoastaan yhden tornin nuuskaa. 

Käräjäoikeus ei pitänyt jälkimmäisen miehen kertomusta uskottavana, sillä hän oli esitutkinnassa kertonut asiasta toisin kuin oikeudessa. 

Näin molemmat miehet saivat tuomion sekä salakuljetuksesta että veropetoksesta. Vuonna 1993 syntynyt mies määrättiin ehdottomaan vankeuteen 40 päiväksi. Hänellä oli allaan useita tuomiota lyhyen ajan sisältä. Tämä otettiin huomioon tuomiossa. Vuonna 1997 syntynyt mies sai 4 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. 

Ehdottomaan vankeuteen tuomittu mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen veropetoksen osalta. Hovioikeus ei kuitenkaan antanut asiaan jatkokäsittelylupaa. Asiaan on vielä mahdollista hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Hyvä kun näitä saadaan kiinni. Valitettavan paljon kulkeutuu nuuskaa teineille ja terveysvaikutukset ovat ikävät. Kovempia tuomioita ja veroseuraamuksia toivon. Itse laitan poliisille ja verottajalle vihjeen jokaisesta nuuskadiileristä ja sama koskee muitakin päidediilereitä. Tässä olisi hyvä talkoo idea koko kansalle .... diilerit tuomiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep. Sehän estää nuorten nuuskankäytön. Nuuskaaminen on nykyään niin yleinen nuorten ja aikuisten keskuudessa että aina sitä jostain saa vaikka joku "diileri" jää nalkkiin. Itse en koskaan tarjoa alaikäisille --edes tuttaville-- nuuskaa mutta lähes joka kerta kun käyn Haaparannassa tuon kavereille tai tuttaville samalla ja siinä piirissä on muutamiakin vasta 18-vuotiaita. Mun mielestä se on jokaisen oma asia mitä käyttää ja mitä ei, kunhan lakia noudatetaan. Nuuska lailliseksi Suomeen niin saataisiin aika paljon verotuloja sillä, ja tuskin se edes kasvattaa käyttäjien määrää ainakaan mahdottomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä veroja tässä on taas vältelty kun suomessa ei nuuskaa myydä eikä siitä silloin valtiolle verotuloja saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän tässä asiassa ei oteta mallia ruotsista niin kuin on tapana ja sallita suomessa myynti olisi resursseja enemmän todellisten rikollisten jahtaamiseen. suomessa kohta kaikki on kiellettya oikea poliisivaltio

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka näille nuuskatrokareille ja myös käyttäjille menisi kertomaan, että kaikki tupakkatuotteet ovat ilmastonmuutoksen kannalta erittäin tuhoisia? Tupakanviljelyn tieltä kaadetaan paljon sademetsää eikä mikään muukaan osa tästä "tuotteesta" ole millään tavalla ilmastolle hyväksi ja kaikkein vähiten ihmisten itsensä terveydelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutuukohan linnaan jos tuo muutaman pakerin Lööperin Liilaa rajan yli. Kahavi on halvempaa Ruotsissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava saalis. Kyllä nyt lain valvoja esti suuren rikoksen👍🏻👍🏻
Pitäisikös mennä Valkeaan katsomaan oikeita rikollisia👋🏻👋🏻

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai sitä ny omaan käyttöön, silloinhan kyse ei ole verojen välttelystä. Ainoastaan liian suuresta määrästä yhdellä kertaa. Myynnin todistaminen, eikös se ole viranomaisten homma? Verojahan ei voi vältellä tuotteesta jota suomessa ei saa myydä, koska veron määrä ei voi olla tiedossa???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voi voi toinen jää kiini muutamasta kilosta toinen tuo 100kg tuosta vaan yritys autossa ikean tavaroiden seassa siinä on jauhamista huulipurkalla ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän vastaavan tapauksen. Eikä riitä satakiloa. Kokonaisia lavoja odens laatikoita(24tolppaa/ltk) tuotu firman rekassa suomeen. Firmalla ei osuutta asiaan. Palkkatyöläinen teki näin omin lupineen jäämättä kiinni. Lavojen päälle vain muovia ja firman teippiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsi- ja pohjoisraja falskaa. Nämä nuuskajutut ovat vain huulenalusia, mitä kovaa kamaa virtaa Suomeen. On sinisilmäisyyttä uskoa, että länsiraja olisi "terveempi" kuin itäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas kerran, kun verottaja on saamapuolella, tulee ehdotonta vankeutta. Jos olisi yksityinen niin itse kärsii nahoissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntemattoman ihmisen tahallisesta tappamisesta selvisi ehdollisella, toinen uutinen tänään.

Halutessaan tuohon vääristymään voi vaikuttaa vain äänestämällä oikeaa puoluetta jolla perusarvot kohdallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä, nuuskan tuominen tuo ehdotonta vankeutta mutta tuntemattoman ihmisen tappaminen takaa päin kavalasti lyömällä vain ehdollista...ei mene jakeluun, ei sitten millään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on tietoisesti hankkinut syövän nuuskan käytöllä niin miksi suomalaisten pitäisi maksaa tällaisen sairaan henkilön hoito?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs syöpä siitä tulee? Onko tutkittua tietoa? Ruotsissa on huulisyöpää vähemmän kuin meillä täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka työmaalla näitä on myynnissä. Kaikki työkaverit on ollu nuuskan käyttäjiä. Nuuskaa tuodaan valtavat määrät rajan yli. Olen käynyt Haaparannassa viimeiset kuusi vuotta joka kuukausi. Ikinä ei oo rajalla pysäytetty. Olisin voinut tuoda vaikka millaisia määriä nuuskaa. Tosin koskaan en ole tuonut edes sallittua määrää, kun ei oo meikäläisen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan meeppä ostamaan Haaparannasta jätesäkillinen, tulliukot karkkihyllyn takana kytikselle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma että saivat rangaistuksen. Kuvassa oleva tavara on juuri sitä jota myydään todella avoimesti ala-kouluissa esim. Kempeleessä. Samoilta rikollisilta löytyy myös kovempia aineita viinasta huumeisiin. Onko mielestäsi oikein että asiaan ei puututtaisi? Lapset ovat Suomen tulevaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En lähde kerrostaloon elävänä. On OKT Oulussa, Kempeleen rajan pinnassa, ja täällä Kuusamossa järven rannalla luonnon ke... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image