Pohjois-Suomi

Kajaanissa huolta pedoista – useita havaintoja ahmoista ja susilaumoista

Kajaanissa on ollut useita havaintoja susilaumoista. Kuvituskuva. KUVA: Jussi Leinonen
Pohjois-Suomi 17.11.2017 13:08 | Päivitetty 17.11.2017 14:44
Petri Hakkarainen

Kajaanin petotilanne on kaupunginhallituksen mielestä huolestuttava.

Viranomaisille toimitettavassa kannanotossa kaupunginhallitus toteaa, että Kajaanin alueella on useita havaintoja susilaumoista. Sudet hankaloittavat metsästyskoirien käyttöä ja karjankasvatusta sekä herättävät pelkoa.

Myös ahmakanta on kaupunginhallituksen mukaan kasvanut ja ahmojen käyttäytyminen on muuttunut aikaisempaa pelottomammaksi. Ahmat ovat tappaneet kaupungin alueella kanoja ja kissoja.

Myös ilveksistä koetaan olevan haittaa.

Kaupunginhallituksen mielestä alueelle tulee myöntää riittävä määrä kannanhoidollisia kaatolupia ja poikkeuslupien käsittelyn pitää olla nopeaa toistuvasti asutuksen lähelle tulevien petojen poistamiseksi.

Vihreiden Silja Keränen jätti lausuntoon eriävän mielipiteen. Hänen mielestään kannanotto ei perustu tarpeeksi faktoihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Mihin ihmeeseen tuo kaupunginhallituksen kannanotto perustuu! Ei täällä mitään susilaumoja näy. Aivan turhaa pelottelua. Metsään olisi mukava mennä virkistymään, mutta metsät ovat hävinneet kovaa vauhtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän Suomella on oma koelaboratorio jossa voimme tarkkailla suomalaisten ihmisten ja villieläinten sopeutumista samassa kaupungissa elämiseen , voimme seurata sopeutuuko suomalainen yhtähyvin kuin alaskalainen tai siperialainen tai afrikkalainen tai intialainen pihoilla , puutarhoissa ja kaduilla juoksenteleviin pienriistan saalistajiin . Milloinhan alamme antaa lempinimiä eri kaupunginosissa reviiriään pitäville eläinyksilöille ? Pakkohan suomalaistenkin on sopeutua , kun muutkin ovat sopeutuneet kaduilla ja lähimetsissä juoksenteleviin jääkarhuihin , karhuihin , susiin ja muihin eäimiin ja velvoittaahan jo EU:kin suomen suojelemaan eläimiämme ja olisihan hienoa että suomi tunnettaisiin vapaasti kaduilla liikkuvista susistaan , ahmoistaan ja karhuistaan ja esitettäisiin näitten elämää uutisissa ja luonto-ohjelmissa ulkomaillakin . Kaduilla liiaksi häiritseviä yksilöitä voitaisiin tietenkin pyydystää häkkiansoilla ja kuljettaa ne rauhoittumaan muutaman kymmenen kilometrin päähän kuten Alaskassakin tehdään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susien suojelu on yksi tapa aiheuttaa pelkoa, vahinkoa ja kiusaa muille ihmisille. Ilkeys on nykyään suojelijoiden hyve.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahma on hyvä luonnon ruokakaapin täyttäjä. Järjestää talvimuonaa lukuisille muillekkin metsän eläimille kuin itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petoeläimiä ei pitäisi kutsua pedoiksi , se antaa aivan väärän kuvan : Siitä hyppää silmille PETO ja olisi vieläkin parempi jos petoeläimistä alettaisiin käyttää niiten luonnetta ja olemusta kuvaavampaa sanaa : Lihansyöjät tai lihansyöjäeläimet , joka jättää pois tarpeettoman petomaisuuden sillä lihansyöjä vain syö lihaa nälkäänsä kuten suuri osa ihmisistäkin ja on kylläisenä aivan kuten muutkin . Mitä taas tulee koirien ja susien reviiririitoihin niin nehän ovat vähäisiä ihmislaumojen reviiririitoihin ja reviirien selvittelyhin verrattuna .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama vuosi sitten Hesassa nousi kaamea parku citykanien vallattua kaupungin. Viriteltiin jos jonkinlaista sadismipyydystä ja elintasoinkkareiden nuolipyssyjahteja. Olisi ollut sopivaa hoitaa asiat luonnonmukaisesti elikä muutama suloinen sushukkanen sinne siirrettynä palkitsisi Suomen vihreimmän pitäjän pikku punahilkat ja -villet luonnojelusta. Ja tuulipuistot Kaivariin ja Suomenlinnaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenteista päätellen siirtoistutuksia olisi syytä tehdä Esplanaadin puiston lisäksi Oulun ruutukaavan tuntumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaa sudet Helsinkiinkin jolkottaa, jos haluavat. Eilen vielä Keskuspuistossa kävellessäni
nautin ajatuksesta, ettei täällä ainakaan ole susia, kuten mökillä. Nyt juuri kuulin ystävän lukeneen lehdestä, että susia on ollut Helsingissä. Uskomatonta! Onko kukaan muu kuullut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia on ollu Helsingissä jo vuosia mutta se on vain yksi laitos joka ei myönnä sitä vaan väitetään koiriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peto tilanteesta jankkaaminen ei koskaa tuota mittää tulosta. Parempi kun hävitettään kaikki suet ja ahmat ja ilvekset suomesta nii ei tarvi vihreillä piipittää ennää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiran rakkeja onkin turhan paljon, saa vähentääkin reilusti ja mikäpä olisi parempi kuin luonnon mukainen poisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MInäkin olen kantanut huolta noista pedoista ja siitä miten ne ressukat saavat syödäkseen kun joka puolelta reviirejä pienennetään ja ravinto on kovan etsimisen takana koska ravinnon perässä pedotkin kulkee kuten monet muutkin eläimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kajaanista ja Kajaanin lähimaastosta sudet ,ahmat ja ilvekset täytyisi pyydystää ja siirtää Esplanadin puistoon paikallisten "luonnon ihanjoilijoiden" iloksi.Olisi se kamalaa jos Touko Aallon lemmikki pupun hukka söisi nälkäänsä Esplanaadin puistossa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelko. Jutussa mainittiin pelko. Se on syytä ottaa vakavasti. Lapsi pelkää sutta eri tavalla kuin aikuinen. Lasta ei tietenkään pidä pelotella susilla. Itselleni lapsuudessa riitti, kun kuulin aikuisten keskustelusta, että lähistölle jäljet jättänyt susi on kaksi kertaa koiran kokoinen. Pelkäsin. Kuvitelkaa esim. koulumatkoja pimeässä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Pelko hyvinkin. Milloin sudet hyökkäävät lapsen kimppuun joka ulkoiluttaa koiraa tai odottaa pimeässä taksia metsän keskellä? Kun hyökkäävät hirviä haukkuvien koirien kimppuun jotka haisevat ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tykkäsin Kajaanisista, ennen kuin asuin siellä. Kuvittelen itseni maalaiseksi ja Kajaanin kaupungiksi, mutta se onkin Suomen punaniskojen keskittymä. Kauha ja lusikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden kannattaisi käydä ja olla joskus luonnossa. Kerrostalossa on helppo olla vihreä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
9:04
Ylitorniolla tahallaan sytytetty omakotitalo syttyi uudestaan tuleen – paloa ei epäillä tahalliseksi
9:00
Essee: Kaipaan käytöspoliisia, kun en itse uskalla puuttua etuiluun, tönimiseen ja töksäyttelyyn Tilaajille
8:39
Yli 60 kuoli hääjuhlissa tapahtuneessa itsemurhapommituksessa Afganistanissa
66
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
43
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
28
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
21
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
15
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
10
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image