Pohjois-Suomi

Kaivosyhtiö hakee mal­mi­net­sin­tä­lu­paa 1367 hehtaarin alueelle Kuusamon Juomasuolla – yhtiön suun­ni­tel­mis­sa maanalainen kaivos

Ilmakuva Kuusamon Käylän läheisyydessä sijaitsevan Juomasuon kaivospiiristä. Arkistokuva. KUVA: Esko Korpela
Pohjois-Suomi 12.6.2019 12:26 | Päivitetty 12.6.2019 12:27
Mirko Siikaluoma

Kuusamoon ja Posiolle kobolttikaivoksia kehittävä Latitude 66 Cobalt Oy on hakee Tukesilta lupaa malminetsinnälle Kuusamon Käylän alueella sijaitsevan Juomasuon kaivospiirin lähialueista. Malminetsintälupa koskee 1367 hehtaarin aluetta.

Samassa yhteydessä yhtiö on vetänyt pois kolme alueelle aiemmin kaivospiirin aluetta koskenutta malminetsintähakemusta ja kaivospiirin aluetta koskeneen laajennushakemuksen. Nyt poisvedettävät hakemukset on tehnyt alueen aiempi kaivostoimija.

– Halusimme korvata aiemmat hakemukset uudella hakemuksella. Aluerajaus perustuu geologiseen tutkimustyöhön, jota olemme alueella tehneet. Olemme myös rajanneet Säkkilän kylän sekä Kitkajoen pois malminetsintäalueesta, mitä edellinen kaivostoimija ei ollut hakemuksissaan tehnyt, Latitude 66 Cobaltin toimitusjohtaja Thomas Hoyer kertoo.

Hoyerin mukaan malminetsintähakemuksen aluerajauksen syinä ovat olemassa olevan kaivospiirin malmion tutkiminen ja alueen liuskevyöhykkeen geologian tutkiminen. Juomasuon kaivospiiri on 1990-luvulla rajattu avolouhoskaivosta ajatellen.

– Me teemme suunnitelmaa maanalaisesta kaivoksesta, tämä mahdollistaa malmion hyödyntämisen merkittävästi syvemmältä. Syksyllä 2018 tehdyt kairaukset osoittivat meille, että malmio jatkuu vähintään 400 metrin syvyydelle. Mutta kuinka pitkälle, millaisilla pitoisuuksilla ja kuinka laajasti – sitä ei vielä tiedetä, Hoyer toteaa.

– Kun kairataan 45 asteen kulmassa, pitää kairaus aloittaa yhtä monta metriä malmion sivusta, kuin miltä syvyydeltä halutaan tutkimustietoa. Tämän takia malminetsintäalue on maanpinnalla usein kaikkiin suuntiin satoja metrejä tutkittavaa kohdetta laajempi, toimitusjohtaja perustelee malminetsintäalueen laajentamista.

Latitude 66 Cobalt Oy:n emoyhtiö on australialainen Latitude 66 Cobalt Inc. Yhtiö kertoi kesäkuun ensimmäisellä viikolla hakevansa malminetsintälupaa 7000 hehtaarin alueelle Posiolla ja Kuusamossa. Latitude 66 Cobalt hankki alkuvuodesta 2018 omistukseensa Kuusamossa ja Posiolla sijaitsevat kaivoskehityshankkeet, jotka ovat aiemmin olleet muun muassa Outokummun, Dragon Miningin sekä Belvederen hallussa.

Kaivoshankkeet ovat herättäneet alueella kritiikkiä ja Kuusamon kaupunki pyrki kieltämään ne osassa alueitaan strategisella yleiskaavalla. Korkein hallinto-oikeus kumosi Kuusamon strategisen yleiskaavan toukokuussa 2019 osittain lainvastaisena.

MAINOS

Kommentoi

Valitettavasti nämä kaivokset tuhoaa Suomen luonnon lopullisesti. Ihminen on vain senverran kehittymätön olio ettei se välitä vaikka luonto ja vesistöt pilaantuu. Pääasia että alla on komea auto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei huolta huomisesta, Antti Rinne tulee ja pelastaa koko kansakunnan kapitalismin ikeestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietää työpaikkoja kuusamolaisille, olisivat tyytyväisiä, muuttotappiokunta kun on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arviolta 70 työpaikkaa, niistä ehkä kymmenen kuusamolaisille. Kuusamosta ei taida löytyä ihan hirveästi kaivosalan ammattilaisia ja miljoonien koneita ei anneta ihan jokaisen työttömän apumiehen apulaisen käsiin. Matkailusta häviää todennäköisesti paljon enemmän työpaikkoja mahdollisen kaivoksen myötä, en tunne ketään joka haluaisi lomailla jonkun säteilylähteen vieressä. Hissilippujen ohessa pitää Rukalla ruveta jakamaan annosmittareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maanalainen kaivos on todella siisti. Riippuu sitten ihan siitä, minne rakennetaan vinotunnelin pää ja minne rikastamo - sen ei tarvitse olla kaivoksen päällä vaan se voi olla sivussakin, jos sieltä löytyy sopivampi paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä haluaisi aikanaan mennä suolle, sehän on turvetta, jossa noilla seuvuilla on vaikka kuinka äkkinäisiä, tosi syviä jonkhia yllättäen kesken kaiken kallioperässä; maanalaiseen kaivokseen töihin!
Nämä yllättävät kivi- maa-aines ja turve paksuudet kesken kaiken lisäävät vielä entisestäänkin 'piilotettavan' kaivoksen lisäkustannuksia!
Höpön pitää höpö! Kyllä tämmönen tarvehakuinen viestintä on pelekkää myyntipropagantaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamon kaupungin päättäjien korviin taidetaan tarjoilla ihan emävaletta muka maanalaisessa kaivoksesta Juomasuolle, jotta luvat heltiäisivät jouhevammin tämmösiin tarinoihin uskoen!
Eihän nyt pikavoittoja hakevat ulkomaiset kaivosfirmat aikuisten oikiasti ala valitsemaan näin moninkertaisesti kalliimpaa vaihtoehtoa vain pelastaakseen Koillismaan luonnonrauhaa ja yhtenäistä maisemakuvaa!

Höpö, höpö lupauksia! Uskoo ken tahtoo, muta lukekaahan tämän päivän uutisista Dragon Mainingin luvattomasta suunnitelmista Orivedellä!
Suomen kaivoslain uudistamiselle on todella kiire! Siksipä nyt on uuden hallituksen toimittava ripeästi heti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomelle käymässä samoin kuin Afrikan maille. Ulkomaiset kaivosyhtiöt kaivavat arvokkaat mineraalit maasta ja Suomelle jää jälkien siivous .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Tukes tuntuu myös olevan pelkkä kumileimasin, lupa tuntuu heltiävän kaivokselle kuin kaivokselle ilman mitään kritiikkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:55
Liitovarjoilija tippui veteen Taskilan edustalla, ohikulkija hälytti apua
14:54
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
13:45
Porokello-sovelluksen ilmoittajien määrä on kasvanut 2500:lla alle kahdessa kuukaudessa – elokuussa poroja on vilkkaasti tiellä, mikä näkyy myös piikkinä kolaritilastoissa
13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
82
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
71
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
34
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
27
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
23
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
21
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image