Pohjois-Suomi

Kaivosten päästöt ja valvonta kiristymässä

Iso ympäristönsuojelulakiuudistus on jaettu useisiin vaiheisiin, joista kiireellisimpiä on teollisuuspäästödirektiivin uusiminen, kertoo kansliapäällikkö Hannele Pokka ympäristöministeriöstä.
Pohjois-Suomi 25.3.2012 9:24
Pekka Rahko

Kaivosten ympäristöasiat nousevat ensimmäisten joukossa esille meneillään olevassa ympäristönsuojelulain uudistuksessa.

Iso lakiuudistus on jaettu useisiin vaiheisiin, joista kiireellisimpiä on teollisuuspäästödirektiivin uusiminen, kertoo kansliapäällikkö Hannele Pokka ympäristöministeriöstä.

”Teollisuudelta vaaditaan EU-säännösten mukaan parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa, ja kaivoksiltahan tällaista ei ole vaadittu”, Pokka kertoo.

”Sitä, pitäisikö vesipäästöjen osalta vaatia enemmän kuin nyt, on kysymys, jota pitäisi nyt miettiä”, Pokka pohtii yhtä esimerkkiä.

Toinen kiireellinen asia on valvontaohjeen päivittäminen.

”Oltaisiin kyllä sitä mieltä, että perinteisestä suomalaisesta tyylistä pitäisi valvonnassa siirtyä vähän kireämpään”, Pokka taustoittaa työryhmän ajatuksia.

Suomalaisella tyylillä Pokka tarkoittaa sitä, että valvontaviranomainen käy yrityksessä katsomassa, toimiiko se lupaehtojen mukaan, ja jos havaitaan ongelmia, näitä pyritään neuvottelemalla ja keskustelemalla ohjaamaan.

”Pitäisikö ympäristövalvojien käyttää nopeammin järeämpiä keinoja, jos näyttää, että luvanhaltija yrittää vitkutella ja hankkia aikaa, eikä tee asioita riittävän nopeasti”, Hannele Pokka miettii.

Lue lisää 25.03.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

No on se helkutin hyvä, että viimeinkin viranomaistaholla havahdutaan huomaamaan asioita! Ikävä kyllä sillä välin kaivokset lykkäävät jätteitään sen minkä kerkiävät. Ehtii paljon vesistöjä turmeltua lopullisesti. Eikös ne Talvivaaran vedet ole jo jossain Kuopion korkeudella menossa pilaamaan parhaan Järvisuomen? Eikä mitään rotia saada? Paras käytettävissä oleva tekniikka on suljettu vesikierto. Ei jätteitä luonnonvesiin. Kyllä tulis kaivosten toimintaan säpinää ympäristöasioiden hoitoon, jos pantais kaivos siksi aikaa kiinni, että jäteasiat olis kunnossa. Nyt vetkutellaan ja pelataan aikaa, sillä ympäristöinvestoinnit on pois tuotannon investoinneista. Ja nehän ei tuota mitään pätäkkää osakkaille.

Toinen Talvivaara muhii Raahen seudulla. Siellä asia olisi vielä estettävissä, mutta onko viranomaisilla tietotaitoa, tahtoa tai osaamista? Konsteja olis, mutta jos niitä ei uskalleta käyttää... Talvivaaran esimerkistä oppia ottaen suljettu vesikierto ilman päästöjä ympäristöön on ainoa oikea vaihtoehto.

Kuinka monta muuta kaivoshanketta lilluu samassa jätevedessä? Lukuisia kaivoshankkeita on vireillä - jos kaikkien kanssa lepusillaan samalla tavalla, niin miten korvataan korvaamattomat vahingot?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

entisessä Neuvostoliitossa oli aikoinaan maailman tiukin ympäristölainsäädäntö. Suomessa maailman vetelimmät virkamiehet kaivosyhtiöitä ja muita ympäristörikollisia kohtaan. Kaivosyhtiöt toimivat aina sillä tavoin kuin maan olot edellyttävät, jossakin bannanivaltiossa samoilla yhtiöillä oma epävirallinen kustannuksia aiheuttava armeija , joka poistaa alkuasukkaiden vastustuksen...suomessa alkuasukkaiden itsensä kustantama virkakoneisto hoitaa likaisen työn laukaustakaan ampumatta juridisilla kikkailuilla, näennäistiukoilla lupaehdoilla,valvonnan laiminlyönnillä ,ammattimaisella valehtelulla eli tiedottamisella ja kansalaisten terapeuttisella kuulemisella. Kärpäset kyllä raadon haistavat, eli jos johonkin maahan alkaa ilmestyä kaivosyhtiöitä harvinaisen runsaasti, on syytä epäillä, että maan lainsäädännössä ja paikallisten ihmisten oikeusturvassa ei ole kaikki kohdallaan,eikä tilanne todennäköisesti ole syntynyt sattumalta vaan yhtiöiden, politikkojen ja virkamiesten hedelmällisen yhteistyön tuloksena. Eikä lainsäätäjillä tai virkamiehillä Suomessa näytä olevan mitään kiirettä muuttaa hedelmällisiksi koettuja käytäntöjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko taas välttelyä ja vastuunpakoilua. Virkamiesten on NYT HETI otettava tiekka ote lakejamme rikkovia yhtiöitä kohtaan.
Kun esim kaivokselle on toimintalupa annettu mm. määrättyjen ympäristölupaehtojen puitteissa on niitä lupaehtoja noudatettava ehdottomasti - tai toiminta estetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hannele Pokkahan on näiden ELYkeskusten päällikkö .Miten on Kainuun ELY keskus toiminut,onko toiminut kaikkien ohjeiden mukaan tässä Talvivaaran ympäristö päästöjen ilmoittamisessa ja lupa-arvojen ylitysten konrolloimisessa.Kainuussa ja Savon puolella on jo monessa järvessä päästöt ylittyneet moni kymmen kertaisesti ja kaivos anoo vain lisää lupia suuremmille päästöille ja vedenpuhdistuslaitos on vasta pilotti asteella.Kyllä itse vedenpuhdistuslaitoksella olleena ihmettelen.Eikö enää ole minkäänlaista vastuuta vesien ja ilman laadun tarkkailun suhteen .Savon ELY keskus ilmoittaa järvien sulfaatti pitoisuudet savon puolella.Silläkö nyt on Talvivaaralla kiire saada luvat jos luvat tiukkenee ja toivottavasti tiukkenee.Eihän tällä mallilla kaikki lähijärvet ja ympäristö saastuu .Tehkää jotain kyllä teillä on valtaa jos vain on halua käyttää.Kyllä jos yksityinen henkilö tuolla lailla saastuttaa kullä silloi laki löytyy melko äkkiä.Aina vedotaan työpaikkoihin ja tietenkin on täällä pohjoisessa on tarpeen vaan pitääkö kaikki hyväksyä, kyllä työn antaja ei laita puhdistamoa kuin pakon edessä kun se ei tuota firmalle muuta kuin kuluja, nmimerkillä nähty on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä Pokka tarkoittaa?

Eikö ympäristönsuojelulaki ja vesienlikaamiskielto ole sama kaikille?
Vai tulkitaanko Ympäristöministeriössä ja Elyissä lakia kaivosyhtiöille eri tavalla kuin muiden suhteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakeeko ministeriön kansliapäällikkö löpinällä tiukennuspuheista ja ohjeiden päivittämisestä tukea kansalaisilta, kun ei oma-aloitteisesti jo rupea asiaa hoitamaan ? Sadat ihmiset odottavat kaiken aikaa viranomaisten toimia kärsiessään Talvivaaran toiminnasta. Raahessa toinen ongelma. Onko kaivosyrittäjillä erilainen riski elinkeinotoiminnassaan kuin muilla yrittäjillä, kun virhearvioinnit vuotavat paikallisten siedättäviksi ja ympäristön tuhoksi? Jos suunnittelee homman pieleen, niin kyllä ely ymmärtää. Vastuuvirkamiehet ja poliitikot antavat lausuntoja, pohtivat tilannetta ja syytävät rahaa uusiin kaivoksiin jättäen entisten sotkut paikallisten syliin. Konkreettisia toimia odotetaan kiireesti ympäristön tilan parantamiseksi. Me äänestämem poliitikot ja maksamme veroissa myös virkamiesten palkat. Jos esim. riittävän suuren uhkasakon asettaminen ja kaivoksen tilapäinen sulkeminen eivät ole jo nyt johdonmukaisia seurauksia tuloksiltaan laihoiksi jääneistä keskusteluista ja neuvotteluista kaivosyhtiön kanssa, niin onhan kumma. Laki on olemassa, mutta miksi sitä ei osata/uskalleta käyttää? Jokainen virkamies toimii virkavastuulla. Luulisi, että juuri ympäristöministeriössä ymmärretään terveen ympäristön merkitys ja se, että ei vaatimus ympäristön puhtaana säilyttämisestä ole este eikä kohtuuton vaatimus millekään rehdille elinkeinotoiminnalle nykyaikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oltaisiin kyllä sitä mieltä
suomalainen tyyli
jos havaitaan
neuvotellaan ja keskustellaan
pitäiskö käyttää nopeammin järeämpiä keinoja
jos näyttää
yrittää vitkutella
riittävän nopesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä Suomessa on ollut kaivoksia aikaisemminkin, mutta ne eivät ole samankaltaista kohua aikoinaan SAANEET AIKAAN? Miten ihmeessä savupiippu teollisuus on osannut aikojen kuluessa suuremmin nipottelematta kehittää prosessinsa sellaisiksi, ettei sellunkeitto edes juuri haise saati että sieltä vaarallisia pollutantteja pöhisisi merkittävästi pihalle?

Toimintamalleissa näyttää tapahtuneen häkellyttävä muutos, liittyneekö omistajapohjan muutokseen? Valtio-omistajaahan on voittojen lisäksi kiinnostanut alueen elinkelpoisuus myös ympäristön kannalta, mikä ei puhtaan markkinatalouden kannalta ole "järkevää". Puhtaassa kapitalismissa "yhteisövastuu" on sitä, että ei tehdä omalle takapihalle - tunkio on siellä minne ei näe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosialismissa tuollainen suhtautuminen oli paljon pahempaa. Muistetaanpa vaikka Itä-Saksan hirveät ympäristötuhot, samoin Neuvostoliitossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä niin, mutta minä viittaan Banaani-tasavalta efektiin suhteessa tunkionpaikkaan. Tietänet mitä tarkoitan? Ja nykyisen Saksan alueista Ruhr sijaitsee entisen Länsi-Saksan puolella ja ns. sivistyneestä maailmasta siellä olivat 1980-luvun puolivälissä hirvittävimmät rikkisulfidituhot mitä on nähty. Edes Detroitin autoteollisuuden keskittymä ei ole pystynyt samaan. Täysikasvuisissa männyissä noin 1/3 neulaspeitto normaalista ja nekin harmaanruskeita - siellä tehtiin Eurooppalaisen talousveturin kasvua sellaiseen hintaan, mitä Suomessa ei ole nähty. Ellei ajattele mitä tehomaatalouden valumavedet ovat tuhansien järvien maassa saaneet aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lausunnon lähde on toiminnallaan luotettavuutensa osoittanut...mikään ei miksikään muutu, jos ei vaihdeta henkilöitä. Systeemihän on läpimätä ja toimii yritysten ehdoilla. Riittää kun paperit on kunnossa, toiminta saa olla sitä sun tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekkarinen viivytti kaivoslain uusimista 8 vuotta, ja lopputulos oli hänen itsensä mukaan maailman paras kaivoslaki (yhtiöille).
Nyt ympäristölakia ollaan "uudistamassa"? 8 vuottako kuluu? Häkämies on jo esittänyt ohitusraidetta kaivosyhtiöille, ettei aikaa ja vaivaa tärväänny lupa-asioihin. Maailman parhaaksi ympäristölaiksi (laivosyhtiöiden kannalta)? Pohjolan Kongoksi? Laillistetaan Talvivaaran ja Laivakankaan päästöt? Kaivokset Natura-alueille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitä selkärankaa peliin ja nuo kaivosasiat kuntoon.

Jos löytyy väärinkäytöksiä virkamieskunnan suunnasta niin armottomasti oikeuteen eikä lakaisua matonalle kuten tapana on tehdä ministeritasoa myöten.

Suomen kansallisten rikkauksien ryöstöstä rikastuu vain tietty pikku porukka joka on maansa myynyt ... enkä nyt puhu henkilökohtaisesta omistuksesta.

Valvonta on yhtä tyhjänkanssa kun ei ole tarpeeksi voimallista päättäjää pistämään kovaa kovaa vastaan ... korruptio on jyllännyt yhteisen edun maan mutiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihme pelleiltä koko kaivoshomma,ulkomaan pellet tulee suomeen ja raiskaa maisemat ja saastuttavat luonnon.suomalaiset sitten vaan ottavat kaiken paskan vastaan,eli suomen virkaatekevät ääliöt eivät osaa asiaansa,kuten tämäkin pokka,loparit pokalle ja niille muillekkin ja pätevät tilalle,loppuuis tuo pelleily

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hyötyä on valvonnasta jos ympäristörikoksista ei tule mitään tuomioita? Tähän asti ELY-keskukset ovat katselleet läpi sormien törkeää piittamattomuutta, eivätkä yritykset vapaaehtoisesti muuta käytäntöjään, koska se pienentäisi voittomarginaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaankin noista elykeskuksista ei ole juurikaan hyvää sanottavaa, kyllä ne antaa kaikille paskantuottajille lupia ,mutta annakos ,jos joku yrittää rakentaa omakotitaloa jonkun rapakon rantaan 5,hehtaarin alueelle niin kielto tulee ,ja tamä koskee koko lapinlääniä,ja vain elykeskuksen yksi herra tekee näitä päätöksiä tammipöytänsä takana ,ei vaidu koskaan paikanpäälle tutkiman maastoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea suunta,mutta järeämpiä keinoja tarvittaisiin ulkomaisten kaivosyhtiöiden riistoa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populistista tyhmän kansan kiihottamista, sanon minä. Teräs- puunjalostus- ja kemianteollisuus ovat ikiajat dumpanneet jätteensä jokiin, järviin ja meriin eikä kukaan tunnu olevan niistä kiinnostunut. Kukaan ei tunnu tietävän, että Oulunkin edustalle mereen lasketaan jatkuvasti monenlaista sontaa useista eri teollisuuslaitoksista eikä se tunnu ketään kiinnostavan. Nyt on vaan niin pirun seksikästä kirjoittaa kaivoksista, varsinkin kun eräs poliitikko erehtyi ostamaan osuuksia eräästä kainuulaisesta kaivosyhtiöstä.

"Kessukin" syyllistää ulkomaisia kaivosyhtiöitä ennen kuin niiden toimintaa on edes aloitettu, mutta eiköhän tämän sopan ole saanut tulelle ihan meidän suomalaisten oma kaivosyhtiö. Olen viime aikoina työskennellyt ulkomaisen kaivosyhtiön lukuun ja siellä otetaan ympäristönsuojelu tosissaan, toisin kuin kotimaisessa metsä- teräs ja kemianteollisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei vieläkään älytä puhua kaivoksen tuotosta valtiolle maksettavasta verosta ,kun esim Ruotsi ottaa 30% ja Auatralia 40%, ,Annetaan vaan ylikansallisten suuryhtiöiden viedä maaperä-arteemme ilmaiseksi,on se niin kummallista ,kun veroja saataisiin helposti laatimalla laki , Mutta eihän meidän rakkaat poliitikot osaa muuta kun lapsiperheitä ja heikompitulosia verottaa kaikesta minkä suinkin keksivät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei ole enään kepulaista ympäristönkäyttöministeriä. Alakaa jotain tapahtumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
19
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
12
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image